ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 10% στην τιμή της λαγάνας ~ Ανησυχία επικρατεί στον κλάδο των αρτοποιών

αύξηση-10-στην-τιμή-της-λαγάνας-ανησυχί-122407

Στα ύψη το λειτουργικό κόστος στους φούρνους της γειτονιάς, με τους τζίρους να μειώνονται

Σε ανοδική πορεία η τιμή της λαγάνας, καταγράφει αύξηση 10% στη Μαγνησία, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται φέτος μεταξύ 3 και 3,50 ευρώ στους φούρνους της γειτονιάς, έναντι 2,80 με 3 ευρώ πέρυσι. Με την Καθαρά Δευτέρα να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, περισσεύει η ανησυχία στον κλάδο των αρτοποιών, καθώς τα λειτουργικά έξοδα βρίσκονται στο ζενίθ και τις τιμές σε καύσιμα και ενέργεια στα ύψη, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εξαιρετικά δύσκολη η καθημερινότητα για τους αρτοποιούς της περιοχής, με τον πρόεδρο του τοπικού σωματείου Κώστα Τσουράπα να μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το «τσουνάμι» της ανησυχίας που κυριαρχεί, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Ευχόμαστε να λήξει σύντομα ο πόλεμος, διότι σε αντίθετη περίπτωση πολύ φοβόμαστε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις σε αγαθά, πρώτες ύλες, καύσιμα και ενέργεια».

Σημείο προβληματισμού για τους αρτοποιούς τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα.

«Αντιμετωπίζουμε ήδη τεράστιες αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος, οι οποίες αγγίζουν το 60% από την αρχή της χρονιάς, σε χρονικό διάστημα δύο μόλις μηνών» αναφέρει ο πρόεδρος των αρτοποιών της περιοχής.

Παράλληλα με τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και καυσίμων, σημαντική μείωση καταγράφεται στις πρώτες ύλες, με το 20κιλο σακί αλεύρου να διατίθεται στους φούρνους από 11 μέχρι 13 ευρώ τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο και πλέον να έχει αγγίξει τα 24 με 25 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η Ουκρανία τροφοδοτούσε την αγορά με μαλακό σιτάρι, πρώτη ύλη για το λευκό ψωμί, τα κουλουράκια, τα κριτσίνια, τα βουτήματα, το ψωμί του τοστ, τις φρυγανιές και πολλά ακόμη αρτοσκευάσματα και τον πόλεμο να μαίνεται, συνειρμικά, επικρατεί η πεποίθηση ότι η περαιτέρω αύξηση τιμών που θα ακολουθήσει θα συμπαρασύρει και την τιμή του σκληρού σιταριού.

Αντίστοιχη ανησυχία επικρατεί και για την τιμή του ηλιέλαιου, καθώς «η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής» όπως αναφέρει ο κ. Τσουράπας, εκφράζοντας φόβους ότι θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολη η καθημερινότητα για τους αρτοποιούς και όλους τους κλάδους γενικότερα.

Εξαιρετικά προβληματισμένοι δηλώνουν καταναλωτές και αρτοποιοί, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι παρατηρείται μείωση στον καθημερινό τζίρο των φούρνων της γειτονιάς, διότι «ο κόσμος δεν έχει, πλέον χρήματα για να ξοδέψει. Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, κρατάει τα χρήματά του, για να πληρώσει τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα και το πετρέλαιο» επισημαίνει ο Κώστας Τσουράπας.

Μικρή κάμψη παρατηρείται και στην επισκεψιμότητα, με τους αρτοποιούς να εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι, διερωτώμενοι πώς θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το ίδιο υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου, για να προσθέσει ότι ευχή όλων είναι να σταματήσει σύντομα ο πόλεμος, που έχει «παγώσει» όλο τον κόσμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου