ΤΟΠΙΚΑ

«Απογειώθηκε» το πετρέλαιο κίνησης ~ Προβληματισμός σε αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες

απογειώθηκε-το-πετρέλαιο-κίνησης-π-124566

Αγγιξε το 1,65 ευρώ η μέση τιμή στη Μαγνησία, με την ανησυχία να εντείνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Στα ύψη οι τιμές των υγρών καυσίμων, με το πετρέλαιο κίνησης να «σκαρφαλώνει» στο 1,65 ευρώ στη Μαγνησία, εκτινάσσοντας το λειτουργικό κόστος στον κλάδο των μεταφορών. Με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία να αυξάνει τα… Ρίχτερ ανησυχίας, αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες επηρεάζονται άμεσα από το κλίμα αβεβαιότητας, που επικρατεί και οξύνεται διαρκώς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με τις τιμές των υγρών καυσίμων σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αυξήσεις λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, ο προβληματισμός στις αστικές και τις υπεραστικές συγκοινωνίες εντείνεται.

«Εχει ανέβει πολύ το λειτουργικό κόστος, λόγω της αύξησης στο πετρέλαιο κίνησης και σε συνδυασμό με τους χαμηλούς τζίρους, καθίσταται ασφυκτική η λειτουργία» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου Νίκος Ευαγγελινός.

«Ενώ ελπίζαμε να ξεπεράσουμε τον «σκόπελο» της πανδημίας, επιστρέφοντας σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας, δημιουργείται και πάλι αρνητική ψυχολογία στον κόσμο. Ολοι είναι πιεσμένοι, δεν καταναλώνουν, δεν δαπανούν χρήματα, διότι υπάρχει αβεβαιότητα. Ολοι ανησυχούν, διότι οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας θα επηρεάσουν και το ράφι του σούπερ μάρκετ», συνεχίζει ο κ. Ευαγγελινός.

Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, οι καταναλωτές περιορίζουν τα ποσά που δαπανούν, και ταυτόχρονα τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τις επιπτώσεις στον κλάδο να καταγράφονται ήδη.

Την ίδια ώρα οι τιμές στα εισιτήρια παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με τον πρόεδρο να καθιστά σαφές ότι «εκείνο που προέχει είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση για το επιβατικό κοινό και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου».

Με δεδομένες τις συγκεκριμένες παραμέτρους ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου παρατηρεί πως η Πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει τον κλάδο στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Βασικό αίτημα αποτελεί η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να καλυφθεί η επιβάρυνση που έχει επέλθει, λόγω της τεράστιας αύξησης στο κόστος ενέργειας. Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ το αίτημα για διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% και ενδεχομένως η περαιτέρω μείωσή του, για να επωφεληθεί το επιβατικό κοινό.

Στις υπεραστικές συγκοινωνίες

Ασφυκτικός κλοιός και ανάλογος προβληματισμός επικρατούν και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, με τις αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα υγρά καύσιμα, γενικότερα, να εντείνουν την αγωνία στον κλάδο.

«Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων μάς προβληματίζει. Οι αυξήσεις δεν προέκυψαν λόγω του πολέμου, προϋπήρχαν και εντάθηκαν το τελευταίο δίμηνο» αναφέρει ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας Δημήτρης Κολυνδρίνης.

Στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ επίσης η τιμή του εισιτηρίου δεν έχει αλλάξει, τα δρομολόγια επίσης, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με τον κ. Κολυνδρίνη να αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου