ΤΟΠΙΚΑ

«Εκρηξη» στις τιμές των καυσίμων

εκρηξη-στις-τιμές-των-καυσίμων-129213

SOS εκπέμπουν οι πρατηριούχοι, ζητώντας άμεση μείωση του ειδικού φόρου

Ισχυρή «έκρηξη» προκάλεσε στις τιμές των καυσίμων η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας σε λίγες μόλις ώρες το κόστος. Με την τιμή του βαρελιού να «σκαρφαλώνει» χθες στην τιμή ρεκόρ των 100 δολαρίων, από τα 95 δολάρια, εκφράζονται φόβοι ότι η τιμή στην αμόλυβδη θα φτάσει τα 2 ευρώ στη χερσαία Μαγνησία τις επόμενες μέρες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Μας ανησυχεί πάρα πολύ η κατάσταση» το πρώτο σχόλιο της προέδρου του Σωματείου Βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσως Κοντοχρήστου, η οποία αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι δέχεται αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα αγωνίας και ανησυχίας από τους συναδέλφους της.

Με την αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου να αγγίζει το 30%, μετά τις δραματικές εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα, εκφράζονται φόβοι ότι θα ακολουθήσουν ξέφρενη πορεία οι ανατιμήσεις σε καύσιμα, ενέργεια και αγαθά.

Συνεχίζεται, όπως είναι προφανές, η «κούρσα» ανόδου των τιμών, με την Αλόννησο, να «χτυπάει» ρεκόρ με 2,29 ευρώ, και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, γενικότερα, να «βλέπουν» τιμές «φωτιά».

Κατά πόδας ακολουθεί, στο μεταξύ, η χερσαία Μαγνησία, με τη μέση τιμή για την αμόλυβδη στη χερσαία Μαγνησία να αγγίζει το 1,92 ευρώ, το πετρέλαιο θέρμανσης να «σκαρφαλώνει» στο 1,35 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,65 ευρώ. «Οι τιμές αυξάνουν καθημερινά. Εχουμε αύξηση 5% στην τιμή του βαρελιού» αναφέρει η πρόεδρος.

Ανησυχητικά μηνύματα

Εξαιρετικά δυσοίωνο το οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, με τους 130 πρατηριούχους της Μαγνησίας να εκπέμπουν SOS, ζητώντας από την κυβέρνηση, δια στόματος της προέδρου «άμεση μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα».

Ανησυχία επικρατεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας, περιορίζοντας δραματικά τις καταναλωτικές δυνατότητες μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν μειώσει σε μεγάλο ποσοστό τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. «Όταν πληρώνονται οι συνταξιούχοι, διαθέτουν από 30 μέχρι 50 ευρώ για να προμηθευτούν βενζίνη μια φορά το μήνα. Γενικά δυσχεραίνει περαιτέρω όλη την οικονομική κατάσταση της χώρας, η κρίση που έχει ξεσπάσει» υπογραμμίζει η κ. Κοντοχρήστου.

Δυσφορία προκαλεί, στο μεταξύ, στον κλάδο η διατήρηση του υψηλού ΦΠΑ και του ειδικού φόρου, ενώ εκτιμάται ότι οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων «ευθύνονται» για την εικόνα του πληθωρισμού.

«Οι τιμές των καυσίμων επηρεάζουν πάρα πολύ σημαντικά τον πληθωρισμό μιας χώρας. Τον Ιανουάριο «τρέχαμε» με 6,2% και περιμένουμε να δούμε σε ποιο ποσοστό θα κυμανθεί η αύξηση του Φεβρουαρίου» αναφέρει η πρόεδρος.

«Το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει τα νοικοκυριά, τους καταναλωτές, τους αγρότες, τον πρωτογενή τομέα, τις βιομηχανίες, τις μεταφορές, όλα. Είναι καταστροφικό για όλο τον κόσμο, θα εκτινάξει τον πληθωρισμό σε δυσθεώρητα ύψη και αν συνεχιστεί η κρίση στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα» σημειώνει η πρόεδρος, ζητώντας από την κυβέρνηση «να μειώσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου