ΤΟΠΙΚΑ

«Σύννεφα» ανησυχίας στον τουρισμό ~ Όλα τα βλέμματα στην Ουκρανία

σύννεφα-ανησυχίας-στον-τουρισμό-όλ-131465

Φόβους για «πάγωμα» των κρατήσεων στη Μαγνησία εκφράζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τουριστικοί πράκτορες

Πυκνώνουν τα σύννεφα ανησυχίας στον τουρισμό μόλις άρχισαν να χτυπούν τα τύμπανα πολέμου, μετά τη χθεσινή στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις δυσάρεστες εξελίξεις ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες, με το βλέμμα στην κρίση που έχει ξεσπάσει, παγώνοντας τη ροή των κρατήσεων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με την ανησυχία διάχυτη στον τουριστικό κλάδο, εκφράζονται φόβοι ότι θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος ενέργειας και καυσίμων, ενώ διαταράσσεται το κλίμα σταθερότητας, με απρόβλεπτες εξελίξεις για το μέλλον.

«Ανησυχούμε, το παρακολουθούμε, σίγουρα βλέπουμε ότι έχουμε ήδη επηρεαστεί στο επίπεδο των τιμών των καυσίμων και βλέπουμε την πρώτη επίπτωση να έρχεται. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υπάρξει αποτύπωση σε μείωση κρατήσεων, τουλάχιστον από τη Βόρεια Ευρώπη. Σίγουρα επηρεάζονται όσοι συνεργάζονται με τη Ρωσία, αλλά δεν έχουμε ρωσική αγορά στη Μαγνησία» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου.

Παρακολουθώντας με ψυχραιμία τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, η κ. Καμμένου εύχεται και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στη ροή των κρατήσεων. «Εκείνο που σίγουρα έχει συμβεί εδώ και αρκετό καιρό και το βλέπουμε να συμβαίνει, είναι ότι ανέβηκαν οι τιμές στα καύσιμα και εφόσον αυτό συνεχίζεται να συμβαίνει, σίγουρα μας επηρεάζει σε επίπεδο οικονομίας» υπογραμμίζει.

Οικονομικές επιπτώσεις βλέπει η ίδια ως συνεπακόλουθο της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, για να προσθέσει ότι αρνητική επίπτωση θα έχουν τυχόν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διέλευση των πολιτών, θεωρώντας, ωστόσο, ότι δεν θα επηρεαστεί η διάθεση των ξένων τουριστών για καλοκαιρινές διακοπές.

Φόβοι για την ακρίβεια

«Πρόωρη και ανασφαλή» χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικής Ερευνας και Προβλέψεων Κώστας Λεβέντης τη διατύπωση εκτιμήσεων πάνω στο ζήτημα που έχει ανακύψει.

«Σίγουρα αυτό που μπορούμε να καταγράψουμε, είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκληθεί κανένας κλυδωνισμός στις κρατήσεις, στα συμβόλαια και γενικά στην εικόνα του τουρισμού. Αν συνεχιστεί, ωστόσο, η ίδια κατάσταση θα υπάρξει πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Βρίσκεται πολύ μακριά η Ουκρανία για να μας επηρεάσει» επισημαίνει ο ίδιος.

Με ισχυρή την πεποίθηση ότι βασικοί πυλώνες τουρισμού είναι η Ευρώπη, η Κίνα και οι αυξημένες πτήσεις από την Αμερική, ο κ. Λεβέντης επισημαίνει ότι ανησυχητικό στοιχείο παραμένει η ακρίβεια «που θα συμπαρασύρει το κόστος λειτουργίας, εν γένει των τουριστικών επιχειρήσεων, και εκεί θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».

Εμφανώς ανήσυχος για το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος, εκτιμά ότι θα υπάρξουν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος, το κόστος λειτουργίας, μεταφοράς και σε όλους, γενικώς, τους τομείς της οικονομίας.

Αρχισαν τριβές

«Προκαλούνται σύννεφα ανησυχίας στην καθημερινότητα, την οικονομία μας, στον κοινωνικό τομέα και φυσική εξέλιξη είναι να επηρεαστεί και ο τουρισμός. Συνεπακόλουθα θα επηρεαστεί. Ηδη οι τριβές οι οποίες είχαν ξεκινήσει, δεν είχαν καθόλου καλή εξέλιξη σε επίπεδο κρατήσεων, παρ’ ότι αρχικά πήγαιναν καλά» αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Δρόσος.

Εμφανώς ανήσυχος, εκτιμά ότι «το όλο ψυχροπολεμικό κλίμα που δημιουργήθηκε πριν την εισβολή, δεν μπορώ να πω ότι λειτούργησε, διότι όλοι φοβόντουσαν επικείμενη εισβολή. Θα υπάρξει τρομερό κύμα ανατιμήσεων, αρνητική εξέλιξη για την δουλειά μας, διότι έχουμε κοστολογήσει από πέρυσι τι θα συμβεί φέτος. Ας ευχηθούμε ότι θα αποφορτιστεί η κρίση. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη για όλους. Θα επηρεαστεί η ροή των κρατήσεων και θα το δούμε άμεσα».

Σε κλοιό ανησυχίας οι ξενοδόχοι

Εξαιρετικά ανήσυχοι παραμένουν οι ξενοδόχοι, παρακολουθώντας με αγωνία τις εξελίξεις και τη ροή των κρατήσεων, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης κάνει λόγο για μια «δραματική, πολύ δύσκολη κατάσταση». Καταθέτοντας την φωνή ανησυχίας που κυριαρχεί στον ξενοδοχειακό κλάδο, με φόντο το Ουκρανικό, ο πρόεδρος επισημαίνει ότι «θα παγώσουν όλα και θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Μας ανησυχεί πάρα πολύ η κατάσταση. Ενα πρόβλημα που δημιουργείται ξαφνικά, δημιουργεί δυσκολίες για τον τουρισμό γενικότερα».

Μια ακόμη κρίση

Αμεσα φάνηκαν οι επιπτώσεις στη ροή των κρατήσεων, όπως αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σκοπέλου, τουριστική πράκτορας Ιωάννα Ευσταθίου.

«Η χρονιά ξεκίνησε με μεγάλη αύξηση στη ροή των κρατήσεων από την Βρετανική αγορά. Διαπιστώνουμε, ωστόσο, ότι παρατηρήθηκε πάγωμα από χθες και αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα επηρεάσει λογικά όλη την Ευρώπη» επισημαίνει η ίδια.

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι παροδικό. Η Ελλάδα δεν θα αντέξει ακόμη μια κρίση, γιατί φαινόταν ότι υπήρχε μια ανάκαμψη μετά τη διετία του κορονοϊού. Εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και αυτό είναι εκτίμηση όλων. Σίγουρα επηρεάζει την ψυχολογία αρχικά» σημειώνει η κ. Ευσταθίου.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και ψυχραιμία παρακολουθεί τις εξελίξεις η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σκοπέλου, με την ελπίδα ότι δεν θα διαψευστούν οι αρχικές προβλέψεις για μια καλή τουριστική χρονιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου