ΤΟΠΙΚΑ

Ενα άγνωστο μουσείο

ενα-άγνωστο-μουσείο-135499

Παλιά αντικείμενα συγκεντρώνει Βολιώτης, διαφυλάττοντας την παράδοση αιώνων

Εικόνες του μακρινού παρελθόντος, στιγμές του μόχθου και της καθημερινότητας, επαγγέλματα που άνθισαν σε άλλες εποχές ζωντανεύουν σε κάθε γωνιά ιδιωτικού χώρου, που δημιουργήθηκε με μεράκι, και στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Περισσότερα από 450 αυθεντικά παλιά αντικείμενα, χρηστικά και εργαλεία δουλειάς, παλιές φωτογραφίες και πολλά ακόμη δημιουργήματα, που προκαλούν νοσταλγία, συνθέτουν ένα άγνωστο μουσείο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αυθεντικά παλιά αντικείμενα από τη Στερεά Ελλάδα, το Πήλιο και την ευρύτερη Θεσσαλία, αντικείμενα χρηστικά, οικιακά σκεύη, εργαλεία του ξυλουργού, του κουρέα και πολλών ακόμη παλιών τεχνιτών, συνθέτουν μια εικόνα μεγαλείου και νοσταλγίας. Παλιά αντικείμενα συλλέγει με μεράκι, δύο και πλέον δεκαετίες, ο Βολιώτης Κωνσταντίνος Πλατανιάς στέλεχος τράπεζας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Με οδηγό τις οικογενειακές μνήμες και τις καταβολές που τον συνδέουν με την παράδοση, ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του, ο οποίος είχε δημιουργήσει το δικό του μουσείο, συγκεντρώνοντας διάφορα είδη. «Συγκεντρώνω αντικείμενα από φίλους, γνωστούς, ορισμένα τα αγοράζω, αλλά τα περισσότερα προέρχονται από φίλους, οι οποίοι βλέποντας την προσπάθεια που καταβάλλω, τα προσφέρουν, προκειμένου να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Πλατανιάς.

Στόχος του είναι να δημιουργήσει λεύκωμα με τα αντικείμενα της συλλογής του, καταγράφοντας, παράλληλα, τα ονόματα των δωρητών, ως έκφραση ευγνωμοσύνης για την συνεισφορά τους.

Οικογενειακές μνήμες

Με αφετηρία οικογενειακές μνήμες και καταβολές, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «μου αρέσει να αναζητώ παλιά αντικείμενα, αποκαλύπτοντας τη χρήση που είχε το καθένα, πως ονομάζονταν σε κάθε περιοχή. Στόχος μου είναι να διατηρήσω την ντοπιολαλιά κάθε περιοχής, με τα αντικείμενα που συγκεντρώνω».

Τα αντικείμενα που απαρτίζουν τη συλλογή του κ. Πλατανιά ανάγονται στην περίοδο του 1940 αλλά και προγενέστερα και μαρτυρούν, αναμφίβολα, την αγάπη του για την παράδοση και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. «Μου αρέσει να ασχολούμαι με την παράδοση. Βρίσκω συχνά παλιά αντικείμενα πεταμένα, στην αχρηστία. Τα συγκεντρώνω, τα συντηρώ, αφιερώνω χρόνο, για να ανακτήσουν την παλιά τους όψη. Υπάρχουν τρόποι για να τα συντηρώ. Το σίδερο χρειάζεται άλλη διαχείριση, το ξύλο διαφορετική, το δέρμα επίσης. Δεν είναι κάτι απλό, αλλά είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα όταν δίνεις πνοή σε ένα παλιό αντικείμενο, γιατί του δίνεις ζωή» υπογραμμίζει.

Στόχος του είναι να γράψει σε βιβλίο τη χρήση του κάθε αντικειμένου, το οποίο πέρασε από πολλά χέρια, ταξίδεψε στον χρόνο και την ιστορία. Εργαλεία του σαμαρά, του κουρέα, του ξυλουργού, σκεύη κουζίνας, χάλκινες κατσαρόλες, ταψιά, ο παραδοσιακός σοφράς έχουν βρει τη θέση τους στον χώρο που δημιούργησε με μεράκι ο ευαισθητοποιημένος Βολιώτης, αφιερώνοντας χρόνο και μεράκι.

Γνωριμία με το παρελθόν

Τα αντικείμενα της συλλογής παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες, συνθέτοντας τα παλιά επαγγέλματα, στιγμιότυπα από την καθημερινότητα και εποχές που πέρασαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν.

Οικείοι, φίλοι και συγγενείς, οι οποίοι έχουν επισκεφτεί τον ιδιωτικό χώρο, διαπιστώνουν έκπληκτοι την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Πλατανιάς, για να κρατήσει την παράδοση αιώνων, συλλέγοντας αντικείμενα, που καβαλούν τη δική τους ιστορία.

«Μου προσφέρει αποφόρτιση η συγκεκριμένη διαδικασία. Νιώθω χαρά κάθε φορά που επισκέπτεται τον χώρο κάποιος γνωστός, περιεργάζεται με ενδιαφέρον τα αντικείμενα που έχω συγκεντρώσει, συζητάμε, εμπλουτίζω τις γνώσεις μου. Ειδικά όταν μιλώ με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μου αφηγούνται ιστορίες που σχετίζονται με την παράδοση και συλλέγω πολύτιμες πληροφορίες για το κάθε παλιό αντικείμενο» επισημαίνει ο ίδιος.

Περιβάλλει με φροντίδα το μικρό μουσείο που δημιούργησε σε ιδιωτικό χώρο, για να συνδιαλέγεται με τα παλιά αντικείμενα που απαρτίζουν τη συλλογή του κι όπως αναφέρει, επιθυμία του είναι να συνεχίσει την προσπάθειά του.

«Στο μέλλον, εάν υπάρξει η οικονομική δυνατότητα, ενδεχομένως να το μεταφέρω σε διαφορετικό χώρο, για να μπορεί να είναι επισκέψιμο ειδικά σε σχολεία, για να μαθαίνουν τα παιδιά σήμερα πώς μεγάλωσαν οι παππούδες τους, οι παλαιότερες γενιές, με στερήσεις και δυσκολίες. Πώς αντιμετώπιζαν την καθημερινότητα όταν δεν υπήρχε ρεύμα» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Μάθημα νεότερης ιστορίας κάθε παλιό αντικείμενο, το οποίο αφηγείται την εξέλιξη, τη σταδιακή μετάβαση στο σήμερα και τη νέα τεχνολογία. «Μαθαίνουμε πώς ξεκίνησε το ψυγείο, από ένα κοφίνι, τη σήτα για να προφυλάσσονται τα τρόφιμα. Κατόπιν ακολούθησε το ψυγείο του πάγου, το πρώτο ηλεκτρικό στη συνέχεια. Μαθαίνουμε, με τα παλιά αντικείμενα πώς μαγείρευαν κάποτε οι νοικοκυρές με το γκάζι, πώς φωτίζονταν τα σπίτια όταν δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα» επισημαίνει.

Ζωντανή παράδοση

Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός των παλιών αντικειμένων που έχει συγκεντρώσει, η σειρά από παλιές λάμπες λουξ, με φιτίλι, με καντηλήθρα, παλιές ζυγαριές και πάμπολλα ακόμη αντικείμενα, που έχουν διασωθεί από τη φθορά του χρόνου.

Ζωντανό μάθημα παράδοσης και νεότερης ιστορίας τα παλιά αντικείμενα που συγκέντρωσε, συντήρησε και ανέδειξε, με μεράκι και υπομονή.

«Η συντήρηση γίνεται δύο φορές τον χρόνο και με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Είναι ευχάριστη δραστηριότητα, διότι μου φέρνουν συνεχώς παλιά αντικείμενα. Με χαροποιεί η ενασχόληση με την παράδοση και τα τρία παιδιά μου, που είναι σε ηλικία δημοτικού, εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την παράδοση» αναφέρει ο Βολιώτης συλλέκτης.

Ο χώρος, όπου «φιλοξενείται η συλλογή του, αποτελεί οικογενειακή υπόθεση και πλαισιώνεται από παλιές φωτογραφίες, παλιά έπιπλα, παλιά πετρογκάζ, παλιά κουζινικά και δεκάδες ακόμη είδη, με μεγάλη συναισθηματική αξία. Οικείοι, φίλοι και συγγενείς, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια προσπάθεια καρδιάς και ζωής, επικροτώντας με σχόλια θαυμασμού την ευαισθησία του εμπνευστή και δημιουργού του άγνωστου μουσείου, που εκτείνεται σε ιδιωτικό χώρο 130 τετραγωνικών μέτρων, για να αφηγείται άγνωστες ιστορίες του παρελθόντος.

Παλιά αντικείμενα και εργαλεία «αφηγούνται» ιστορίες άλλων εποχών

Τα σύνεργα του κουρέα με τάξη στον χώρο

Τεχνίτες και μαραγκοί «μιλούν» για την τέχνη τους με τα εργαλεία τους

Αναδρομή στην εποχή της καλμολίνης και του καλμόλ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου