ΤΟΠΙΚΑ

Αισιοδοξία για τη νέα σεζόν ~ Ενθαρρυντικά μηνύματα στα τουριστικά καταλύματα

αισιοδοξία-για-τη-νέα-σεζόν-ενθαρρυντ-142038

Αυξημένη κίνηση σε ποσοστό 134% το τέταρτο τρίμηνο του 2021 στη Μαγνησία, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Δυναμική παρουσία στον τουριστικό χάρτη έχουν τα καταλύματα στη Μαγνησία, τα οποία κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 134% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, έναντι του 2020, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Αυξημένη κίνηση καταγράφεται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, και στα καταλύματα των Βορείων Σποράδων, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη χερσαία Μαγνησία, ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 11.102.414 ευρώ, με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 να καταγράφει 15.644.261 ευρώ, και την αύξηση να υπολογίζεται σε ποσοστό 40,9%.

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών στα καταλύματα της περιοχής ανήλθε σε 2.608.908 ευρώ, με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 να καταγράφει 6.111.736 ευρώ και την αύξηση να αγγίζει το 134,3%.

Αυξημένη κίνηση, και κύκλος εργασιών, συνεπακόλουθα, εμφανίζεται στα καταλύματα των Β. Σποράδων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα στο τρίτο τρίμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 18.785.873 ευρώ και το αντίστοιχο διάστημα του 2021 «εκτινάχτηκε» στα 34.516.130 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 150,4%.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών στα νησιωτικά καταλύματα ανήλθε σε 1.209.127 ευρώ, με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 να ανέρχεται σε 2.471.154 ευρώ και την αύξηση στο 104,4%.

«Ζεστάθηκαν» τα ταμεία των ιδιοκτητών καταλυμάτων το περασμένο καλοκαίρι, με τα μηνύματα που ήδη καταφθάνουν για τη νέα τουριστική σεζόν να είναι επίσης ενθαρρυντικά. Με υψηλές προσδοκίες αναμένουν οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων της Μαγνησίας τη νέα τουριστική σεζόν και την ελπίδα ότι δεν θα προκύψουν απρόοπτα, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν ανατροπές στο ευοίωνο κλίμα.

Καλοί μήνες

Κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας Θανάσης Σπύρου υπογραμμίζει ότι «ο Σεπτέμβριος ήταν πολύ καλός μήνας. Το τρίτο τρίμηνο σίγουρα ήταν καλό με άνοδο της κίνησης, διότι είχαμε, από τα μέσα Ιουλίου και μετά, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, θετική εικόνα. Πολλοί συνάδελφοι μου ανέφεραν ότι ήταν καλύτερη η κίνηση και από το 2019, οπότε σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο υπήρχε αύξηση».

Θετικό, στο μεταξύ, το πρόσημο και το τέταρτο τρίμηνο του 2021 έναντι του 2020, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «πράγματι, τα καταλύματα δούλεψαν τον Οκτώβριο ,αλλά και την περίοδο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Σε επίπεδο έρευνας, γενικότερα, έχει ενδιαφέρον να δούμε αν αφορά στο σύνολο των καταλυμάτων ή δειγματοληπτικά, κάποια συγκεκριμένα καταλύματα».

Στόχος η ποιότητα

Μεγάλο στοίχημα για τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων η διασφάλιση των ποιοτικών υπηρεσιών, με τον κ. Σπύρου να παρατηρεί ότι «ο κόσμος ζητεί από τα καταλύματα οικογενειακή φιλοξενία, ένα άνετο δωμάτιο, την άνεσή του, αναβαθμισμένες, ποιοτικές υπηρεσίες και την αίσθηση ότι βρίσκεται σε οικογενειακό περιβάλλον».

Καθοριστικής σημασίας ο παράγοντας ανθρώπινη επικοινωνία, ενώ όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος «τα καταλύματα κατέβαλαν πολυετείς προσπάθειες για ουσιαστική αναβάθμιση, διότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι στη μετάβαση προς την εξωστρέφεια η ποιότητα είναι ο πιο βασικός και καθοριστικός παράγοντας».

Αναβάθμιση υποδομών

Εκτός αναπτυξιακού νόμου τα καταλύματα, πλην όμως «έχουμε λάβει την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα, τα οποία αφορούν στο δικό μας περιβάλλον. Σε αυτή τη φάση, ο αναπτυξιακός νόμος αφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις, για να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις» όπως αναφέρει ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου «θα υπάρξουν προγράμματα και για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, τα οποία θα συμβάλλουν στην ανακαίνιση των καταλυμάτων, με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αλλωστε, οι πάντες έχουν πλέον αντιληφθεί τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας και της ηλεκτρονικής ανάπτυξης στη διαχείριση των καταλυμάτων».

Καταφατικά γνέφουν στην «πράσινη ενέργεια» οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, με τον κ. Σπύρου να υπογραμμίζει, στο μεταξύ, ότι «εκδηλώνεται ενδιαφέρον για το καλοκαίρι. Εχουν αρχίσει οι κρατήσεις για το καλοκαίρι και είναι ενθαρρυντικό. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ότι πάμε σε μια καλή χρονιά, εάν δεν σημειωθούν δυσάρεστες εξελίξεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου