ΤΟΠΙΚΑ

«Ηλεκτροσόκ» στην αγορά – Κραυγή απόγνωσης από τους εμπόρους

ηλεκτροσόκ-στην-αγορά-κραυγή-απόγ-144489

Τρομακτική χαρακτηρίζεται η καθημερινότητα, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στην ενέργεια

Αντιμέτωποι με τρομακτικές καταστάσεις βρίσκονται οι έμποροι της περιοχής, κάνοντας λόγο για τη χειρότερη εκπτωτική περίοδο, με φόντο το… «ηλεκτροσόκ» που έχουν προκαλέσει οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και ενέργειας. Κραυγή απόγνωσης ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης, με την επισκεψιμότητα στα τοπικά καταστήματα να βρίσκεται στο ναδίρ και την τιμή του ρεύματος να χτυπά «κόκκινο», αγγίζοντας δυσθεώρητα ύψη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στην τελική ευθεία των χειμερινών εκπτώσεων, με δεκαπέντε μέρες να απομένουν μέχρι τις 5 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «δεν έχει υπάρξει ποτέ ανάλογη κατάσταση στην αγορά κατά το παρελθόν. Πολύ χαμηλή η επισκεψιμότητα στα καταστήματα, πολύ χαμηλό το ενδιαφέρον του κόσμου, πολύ μικρές οι συναλλαγές, περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Η κατάσταση είναι, πλέον, τρομακτική».

Θεωρητικά, οι κλάδοι της οικονομίας λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, με άμεση την επίδραση στο εμπόριο και τους συναφείς κλάδους. Το ερώτημα που τίθεται, στην προκειμένη περίπτωση, είναι σε ποιον βαθμό τονώνει το εμπόριο η επαναλειτουργία της εστίασης, με τον πρόεδρο του τοπικού εμπορικού συλλόγου να απαντά ότι «θα βοηθούσε πάρα πολύ, εάν δεν είχαμε το θέμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια γενικότερα».

Παράλληλα ο κ. Οντόπουλος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «το πρόβλημα, στην παρούσα, δεν θεωρώ ότι είναι τα μέτρα. Είναι το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά και κυρίως οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το πρόβλημα είναι ότι καλείται κάθε νοικοκυριό να πληρώνει διπλάσιους λογαριασμούς στη ΔΕΗ και κόβει μέρος του εισοδήματος, το οποίο θα διοχέτευε στην τοπική αγορά, για να καλύπτει καταναλωτικές ανάγκες».

Αυξημένοι σε ποσοστό άνω του 80%, την ίδια στιγμή, οι λογαριασμοί του ρεύματος στις επιχειρήσεις, όπως και στα νοικοκυριά, με τον πρόεδρο των εμπόρων να παρατηρεί, με έκδηλη ανησυχία, ότι «παράλληλα με τους αυξημένους λογαριασμούς του ρεύματος, καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε τις ανατιμήσεις σε πάρα πολλά προϊόντα, τα οποία εμπορευόμαστε. Οχι απλά δεν έχουμε αφήσει πίσω τα προβλήματα της πανδημίας, αλλά στην ουσία τώρα αρχίζουν και χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις».

Δυσβάστακτα τα βάρη για τις επιχειρήσεις, με τους αυτοαπασχολούμενους να καλούνται να καλύπτουν το λειτουργικό κόστος στα καταστήματα και τα σπίτια τους.

«Τρομακτική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην αγορά ο Απόστολος Οντόπουλος, για να προσθέσει ότι «το ίδιο ισχύει σε όλους τους κλάδους, γενικότερα. Σε επικοινωνία που έχουμε με άλλους συλλόγους, διαπιστώνουμε ότι παντού, σε όλη την επικράτεια, επικρατεί η ίδια κατάσταση». Κλείνοντας, επισημαίνει ότι «η εμπορική εικόνα του Φεβρουαρίου είναι εξίσου άσχημη με του Ιανουαρίου και αποτυπώνεται στα ταμεία των επιχειρήσεων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου