ΤΟΠΙΚΑ

«Αποκλιμάκωση πληθωρισμού το 2022»

αποκλιμάκωση-πληθωρισμού-το-2022-146705

Τονίζει ο καθηγητής Νίκος Κυριαζής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ – Εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

Καμπανάκι ανησυχίας η αύξηση του πληθωρισμού, που άγγιξε το 6,2% τον Ιανουάριο, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για ρεκόρ 25ετίας. Την εκτίμηση ότι θα επέλθει σταδιακά αποκλιμάκωση εντός του 2022 καταθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Κυριαζής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται γενικότερα για την πορεία της οικονομίας, ενώ σημειώνει ότι θα επέλθει σταδιακά ισορροπία, εφόσον το επιτρέψουν τα γεγονότα και οι εξελίξεις που σημειώνονται σε διεθνές επίπεδο.

«Η εικόνα που παρουσιάζει ο πληθωρισμός σίγουρα είναι ανησυχητική και δεν πρόκειται νααλλάξει σύντομα, όσο υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα λόγω του ουκρανικού ζητήματος και παραμένει υψηλό το ενεργειακό κόστος» επισημαίνει. Το πρώτο βασικό σημείο είναι «το ενεργειακό κόστος που έχει σχέση και με το ουκρανικό και το δεύτερο είναι ότι έχει διαταραχθεί, για την ώρα, η αλυσίδα όχι μόνο της παραγωγής, αλλά της διακίνησης, λόγω των προβλημάτων που είχαν τα κινεζικά λιμάνια. Η ομαλοποίηση, κατά συνέπεια, δεν θα επιτευχθεί άμεσα, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς» παρατηρεί ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

Αναφερόμενος στην αύξηση – ρεκόρ στον πληθωρισμό, επισημαίνει ότι «την τελευταία εικοσαετία δεν καταγράφηκε ποτέ τόσο μεγάλη αύξηση στον πληθωρισμό. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τα μέτρα που είχαμε ήταν περιοριστικά της ζήτησης. Η αύξηση των φόρων, η μείωση μισθών κ.λπ. λειτουργούσαν αντιπληθωριστικά, θα έλεγα».

«Παρακινδυνευμένη» χαρακτηρίζει, στην παρούσα συγκυρία, την εκτίμηση σχετικά με τον χρόνο αποκλιμάκωσης των δεικτών του πληθωρισμού, εκφράζοντας, ωστόσο, την άποψη ότι «ενδεχομένως θα επέλθει μείωση του πληθωρισμού το 2022».

Υπό τις παρούσες συνθήκες η εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν χαρακτηρίζεται «ανησυχητική» από τον ίδιο, ενώ προσθέτει ότι «ίσως το φετινό αποτέλεσμα να είναι τελικά κατώτερο από την αρχική προσδοκία, η οποία είναι μεταξύ 4% και 5%, για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το προηγούμενο σενάριο. Τώρα πρέπει, ίσως, να κατεβάσουμε λίγο τον πήχη. Δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις πόσο πρέπει να τον κατεβάσουμε. Δεν θεωρώ ότι θα αλλάξει κάτι δραματικά, εκτός αν συμβεί κάτι τελείως απρόβλεπτο».

Σε αντιδιαστολή με την γενικότερη παγκόσμια εικόνα, ο κ. Κυριαζής κάνει λόγο για ένα διεθνές φαινόμενο, «το οποίο, δυστυχώς, παρασύρει και την Ελλάδα». Θετική εικόνα «βλέπει» ταυτόχρονα για τον τουρισμό, καθώς σύμφωνα με την τωρινή εικόνα, εκτιμά ότι «θα είναι μια εξαιρετικά καλή χρονιά, αν δεν συμβεί κάτι το οποίο δεν μπορούμε να προβλέψουμε».

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει, κλείνοντας,σχετικά με την ελληνική οικονομία και την προοπτική αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού εντός του 2022, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. «Ζούμε πλέον σε έναν κόσμο με τόσο μεγάλες αβεβαιότητες, που δεν μπορούμε να πούμε τίποτα πλέον, διότι επέρχονται αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου