ΤΟΠΙΚΑ

Δυσβάστακτα βάρη στους ναούς ~ Αγώνας δρόμου για τα συσσίτια απόρων

δυσβάστακτα-βάρη-στους-ναούς-αγώνας-δ-153650

«Υπέρογκες» χαρακτηρίζονται από ιερείς της Μητρόπολης Δημητριάδος οι αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος

Δυσβάστακτα έχουν καταστεί τα λειτουργικά έξοδα στους ναούς, με κληρικούς της Μητρόπολης Δημητριάδος να χαρακτηρίζουν «εξωπραγματικές» τις αυξήσεις σε ενέργεια και αγαθά. Αντιστρόφως ανάλογα των εσόδων, τα λειτουργικά έξοδα, λόγω των ανατιμήσεων «φωτιά», με την τοπική Εκκλησία να κρατά ψηλά τη «σημαία» της φιλανθρωπικής δράσης και μέριμνας για τους απόρους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε δυσθεώρητα ύψη οι λογαριασμοί σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και αγαθά, με τα συσσίτια για απόρους να συνεχίζουν να λειτουργούν κόντρα στο δυσοίωνο κλίμα και τις σκέψεις αγωνίας και προβληματισμού, που προκαλεί.

«Οι λογαριασμοί που καταφθάνουν είναι υπέρογκοι, εξωπραγματικοί και υπάρχει πρόβλημα στην αντιμετώπιση των καταστάσεων. Η υπέρογκη αύξηση στο ρεύμα και η οικονομική κατάσταση, που επικρατεί από την έναρξη της πανδημίας, έχουν επηρεάσει τα οικονομικά δεδομένα όλων των ναών, όχι μόνο του Αγίου Νικολάου, τα οποία έχουν υποστεί καθίζηση» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου π. Επιφάνιος Οικονόμου.

Εύλογο το ερώτημα πώς αντιμετωπίζονται οι «Συμπληγάδες» των αυξημένων λειτουργικών δαπανών, με τον π. Επιφάνιο να απαντά «με πολύ σφιχτή οικονομική πολιτική, μείωση των δαπανών, με αυστηρή οικονομία και με προσευχή».

Συνεχίζεται, στο μεταξύ, το συσσίτιο για απόρους από τον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου, με το «Δος ημίν σήμερον» να προσφέρει καθημερινά 100 μερίδες φαγητού σε ισάριθμους άπορους Βολιώτες. «Ο λαός στηρίζει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Τους ευγνωμονούμε. Είναι συγκινητική η στήριξη του κόσμου και πιστεύουμε ότι και πάλι θα σταθούν δίπλα μας, όπως στέκονται όλα αυτά τα χρόνια» επισημαίνει ο π. Επιφάνιος, για να προσθέσει ότι «υπάρχει διαρκής εγρήγορση στον αγώνα δρόμου, που συνεχίζεται».

Προβληματισμένοι οι κληρικοί

Αποδέκτης του προβληματισμού, που επικρατεί σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και στους κόλπους της Εκκλησίας, γίνεται καθημερινά ο π. Επιφάνιος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «όλοι νιώθουν την ίδια αγωνία, αλλά ταυτόχρονα και την ίδια βεβαιότητα ότι με τη βοήθεια του Θεού και τη συνδρομή των ανθρώπων θα τα καταφέρουμε. Συνεχίζουμε το φιλανθρωπικό έργο χωρίς να επιτρέπουμε να υποστεί την οποιαδήποτε ύφεση, διότι θα μετακυλήσει, στη συνέχεια, στους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη και αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί».

Εμφανώς προβληματισμένος ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πέτρου και Παύλου Νέας Ιωνίας π. Σταύρος Σωτηρόπουλος, υπογραμμίζει ότι «τα βγάζουμε πέρα με πολύ μεγάλη δυσκολία, λόγω του διπλασιασμού των λειτουργικών δαπανών. Ωστόσο, δεν έχουμε κάνει περικοπές στο Σπίτι Γαλήνης, όπου σιτίζονται 75 με 80 άτομα. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα συνεχίζεται καθημερινά και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση από την πολιτεία, διότι οι ναοί επιτελούν κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο». Με τα τιμολόγια του ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στα ύψη, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για μείωση του λειτουργικού κόστους, όπου αυτό είναι εφικτό, με τον π. Σταύρο να επισημαίνει ότι η θέρμανση στον ναό λειτουργεί με φειδώ.

Κοινά τα προβλήματα σε όλους τους ναούς, περιφερειακούς και κεντρικούς, με τον προϊστάμενο της Μεταμόρφωσης π. Σεραφείμ Κοντακτσή να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η αύξηση του ρεύματος είναι υπέρογκη. Πληρώνουμε το ρεύμα και δεν μπορούμε να πληρώσουμε τίποτε άλλο. Υποβάλαμε αίτημα για ελάφρυνση και στη ΔΕΗ και στο φυσικό αέριο, αλλά απορρίφθηκε. Ελάχιστες φορές ανάβουμε τη θέρμανση στον ναό. Το Σπίτι Γαλήνης, όμως, παρά τις δυσκολίες και την τεράστια αύξηση του λειτουργικού κόστους, συνεχίζει τη λειτουργία του».

Με αντίστοιχο προβληματισμό αναφέρεται στο υπέρογκο λειτουργικό κόστος και ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας π. Αμφιλόχιος Μήλτος, ενώ υπογραμμίζει ότι «πληρώνουμε με δυσκολία τους λογαριασμούς». Με δυσκολία συνεχίζεται η λειτουργία του Σπιτιού Γαλήνης του ναού, το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά 120 άτομα, με τη θέρμανση να λειτουργεί με φειδώ στον ναό, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου