ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορική διαδρομή καθαρίστηκε με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Δράκεια»

ιστορική-διαδρομή-καθαρίστηκε-με-πρω-164022

Περισσότερα από 100 μέτρα παραδοσιακού καλντεριμιού που είχαν χαθεί μέσα στη πυκνή βλάστηση, τα βάτα και τους θάμνους, καθαρίστηκαν προχθές στη Δράκεια Πηλίου, από εθελοντές κατοίκους του χωριού.

Με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Δράκεια» και με αφορμή το φετινό ημερολόγιο του Συλλόγου, που έχει ως θέμα τα μονοπάτια και γεφύρια στη Δράκεια, οι εθελοντές συγκεντρώθηκαν προχθές το πρωί, για να καθαρίσουν το πολύ παλιό καλντερίμι που αποτελούσε κυρία οδό για την μετακίνηση των κατοίκων και την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων.

Ακολουθώντας το συγκεκριμένο καλντερίμι, ο περιπατητής οδηγείται στο ρέμα του Βρύχωνα, σε μια πανέμορφη τοποθεσία όπου βρίσκεται «του Δράκου το σκαμνί» και αποτελεί κοντινή εξόρμηση για κάθε επισκέπτη.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του συλλόγου της Δράκειας Αθανασία Λύτρα υπογράμμισε ότι «το καλντερίμι, που παρέμενε κλειστό για δέκα χρόνια, καθαρίστηκε σε μια μέρα, με την συνδρομή κατοίκων της Δράκειας και επικεφαλής τον πατέρα μου, Δημήτρη. Οργανωθήκαμε και με τα εργαλεία μας το καθαρίσαμε».

Συμβολική η αξία της παραπάνω προσπάθειας, διότι ανέδειξε το παλιό καλντερίμι, το οποίο αποτελούσε την κύρια δίοδο των κατοίκων προς τα κτήματά τους, πριν την κατασκευή της βασικής οδικής αρτηρίας. Το μήνυμα της παραπάνω πρωτοβουλίας συνοψίζεται στη θέση της προέδρου «θέλουμε τα χωριά μας να είναι ζωντανά, αφού εμείς ζούμε στα χωριά. Θέλουμε να είναι όμορφα, περιποιημένα και να μην χαθούν τα στολίδια που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας, διότι τα καλντερίμια είναι αρχιτεκτονικό στολίδι».

Ευχή των συμμετεχόντων στην προσπάθεια είναι «να αποτελέσει την αρχή για να συντηρηθεί το μεγάλο δίκτυο μονοπατιών που υπάρχει στη Δράκεια, για μικρές και μεγάλες εξορμήσεις στην φύση».

Για την επίτευξη του κοινού στόχου εργάστηκαν ακούραστα οι: Σπύρος Μπάρδας, Γιάννης Αρέθας, Αποστόλης Μουχαβούζης, Αλκμήνη Λύτρα, Αναστασία και Αθανασία Λύτρα, με επικεφαλής τον Δημήτρη Λύτρα. Από την ομάδα των εθελοντών δεν έλειπαν η Εμιλυ και η Τζούντιθ Πάρκερ, με την Αννα – Μαρία Λύτρα να προσφέρει ζεστές κουλούρες, που έδωσαν σε όλους τους εθελοντές δυνάμεις για να συνεχίσουν.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου