ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Ξέφυγε» η βενζίνη στα νησιά

ξέφυγε-η-βενζίνη-στα-νησιά-173936

Ξέφρενη πορεία ακολουθούν οι τιμές των υγρών καυσίμων στη Μαγνησία, χερσαία και νησιωτική, ξεπερνώντας σε λίγες μέρες το ρεκόρ δεκαετίας, με τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,30 ευρώ και την αμόλυβδη να «σκαρφαλώνει» στο 1,80 ευρώ. Τιμές φωτιά καταγράφονται την ίδια στιγμή και στις Βόρειες Σποράδες, προκαλώντας έντονο προβληματισμό σε καταναλωτές και πρατηριούχους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές των υγρών καυσίμων στη Μαγνησία, με τα νησιά των Βορείων Σποράδων να συγκαταλέγονται στις νησιωτικές περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Στη Σκιάθο ειδικότερα, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης άγγιξε τα 2,08 ευρώ, με το πετρέλαιο θέρμανσης να «σκαρφαλώνει» στο 1,34 ευρώ, σε λίγες μόλις μέρες. Πολύ υψηλές οι τιμές στη Σκιάθο, όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Μιτζέλος, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «ο κόσμος αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα, δυσκολεύεται να προμηθευτεί πετρέλαιο».

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στα νησιά οι τιμές των υγρών καυσίμων, με τη Σκόπελο να καταγράφει το δικό της… ρεκόρ, με το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,36 ευρώ και την αμόλυβδη από 2,12 μέχρι 2,20 ευρώ. Πολύ αυξημένες οι τιμές στη Σκόπελο, με επαγγελματίες να σχολιάζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων σε συνδυασμό με τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και των αγαθών, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία σε όλους.

Αυξήσεις «φωτιά» και στην Αλόννησο, με το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται 1,43 ευρώ και την αμόλυβδη στα 2,25 ευρώ. Συνέπεια των ιδιαίτερα αυξημένων τιμών είναι οι καταναλωτές να προμηθεύονται περιορισμένες ποσότητες για να καλύπτουν τις άμεσες καθημερινές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο τζίρος των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Ανησυχία και προβληματισμός

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν στον κλάδο των πρατηριούχων και των επαγγελματιών γενικότερα, με την πρόεδρο του τοπικού συλλόγου βενζινοπωλών Βάσω Κοντοχρήστου να υπογραμμίζει ότι «το υψηλό κόστος μεταφοράς επηρεάζει άμεσα τις τιμές των υγρών καυσίμων στα νησιά. Η τιμή του βαρελιού έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας τα 90 δολάρια και αναμφίβολα πρόκειται για τιμή ρεκόρ. Μεγάλες οι αυξήσεις τιμών και στα νησιά, ενώ δεν έχουμε ακόμη εικόνα τι θα συμβεί στην πορεία».

Σε λίγες μόλις μέρες, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από το 1,24 ευρώ, εκτινάχθηκε στο 1,30 ευρώ στη Μαγνησία, με την πρόεδρο των πρατηριούχων να εκφράζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την έντονη ανησυχία της για τις διεθνείς εξελίξεις. Οπως εκτιμά η ίδια, το ταραγμένο τοπίο στην Ουκρανία επηρεάζει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή κρίση, με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω της κατακόρυφης αύξησης στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών.

Ακρίβεια στα νησιά

Αυξημένες σε ποσοστό 40% σε σύγκριση με πέρυσι οι τιμές των υγρών καυσίμων στη Σκιάθο, με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου επαγγελματιών Χρήστο Δημητριάδη να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «πρέπει να καθοριστεί πλαφόν ως προς την ανώτατη τιμή για τις παραμεθόριες περιοχές, στις οποίες η μεταφορά προϊόντων και υγρών καυσίμων γίνεται με καράβι».

Αυξημένες οι τιμές των υγρών καυσίμων στα νησιά, σε σύγκριση με τις χερσαίες περιοχές, με τον κ. Δημητριάδη να επισημαίνει ότι «η Σκιάθος και οι Β. Σποράδες, γενικότερα, συγκαταλέγονται στις πιο ακριβές περιοχές λόγω νησιωτικότητας. Παράλληλα, όμως, μας προβληματίζει ιδιαίτερα η τεράστια αύξηση στο κόστος ενέργειας, η οποία μας οδηγεί σε οριακό σημείο. Διαπιστώνω ότι πολλοί δυσκολεύονται να προμηθευτούν πετρέλαιο, ενώ πολλοί προμηθεύονται και τη βενζίνη με το σταγονόμετρο».

Εντείνεται, στο μεταξύ, ο προβληματισμός για το κόστος ενέργειας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, με τον πρόεδρο να κάνει λόγο για εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, καθώς «ο κόσμος δεν κυκλοφορεί, διότι φοβάται. Ολοι κάθονται στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί κανείς στο νησί και τα καταστήματα να είναι άδεια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου