ΤΟΠΙΚΑ

«Εμπιστευτήκαμε τους επιστήμονες»

εμπιστευτήκαμε-τους-επιστήμονες-178988

Την ανάγκη για ενότητα υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, επισημαίνοντας ότι «ηχούν τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη»

Βαρυσήμαντο μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες εξέπεμψε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος χθες από την Ιερά Μονή Ταξιαρχών Πηλίου, με αφορμή τα ονομαστήριά του, υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία παραμένει συμπαραστάτης στο έργο της επιστήμης, στον αγώνα κατά της πανδημίας. Με το βλέμμα στα γεγονότα που σκιάζουν τον ευρωπαϊκό χάρτη, ευχήθηκε να επικρατήσει η ειρήνη, αναφερόμενος στην Ουκρανία, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ηχούν τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο ζήτημα της πανδημίας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, με αφορμή τα ονομαστήριά του, που γιορτάστηκαν φέτος λιτά, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία των πιστών, στέλνοντας σαφές μήνυμα σύνεσης και προσοχής προς όλους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επέλεξε να εορτάσει δίχως την παρουσία του λαού «διότι δεν ήθελα κανείς να γευτεί το δίλημμα αν θα είναι ή όχι πως θα είναι και πότε θα είναι, υπό ποιές συνθήκες. Θέλησα να απαλλάξω τους πάντες από αυτό το δύσκολο δίλημμα των ημερών».

Με αφορμή τα ονομαστήριά του ο κ. Ιγνάτιος εξήρε την προφορά των κληρικών, των μοναστηριών, των εθελοντών. «Περιβάλλομαι από τους στενούς συνεργάτες μου, τους ιερείς και τον αρχιδιάκονο οι οποίοι εκπροσωπούν όλο τον κλήρο μας και χαίρομαι και γι αυτό τον κλήρο που ο Θεός μου χάρισε. Δεν είμαστε αναμάρτητοι, αλλά είμαστε αγωνιστές. Δεν είμαστε άγιοι, αλλά καλούμαστε στην αγιότητα και επιτελούν όλοι οι ιερείς και οι διάκονοί μου, το έργο του Θεού με πίστη, αφοσίωση, ενότητα, αγάπη και θυσία» είπε, για να προσθέσει ότι «θα είμαστε πάντοτε διάκονοι της ενότητας».

Εμπιστοσύνη στην επιστήμη

Εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους, κλήρο και λαό, ο κ. Ιγνάτιος επανέλαβε ότι η Εκκλησία παραμένει συμπαραστάτης στο έργο της επιστήμης, στον αγώνα κατά της πανδημίας. «Αγωνιζόμαστε και γι’ αυτό. Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλευρό αυτών που έχουν την ευθύνη. Εμπιστευτήκαμε τους επιστήμονες, κηρύξαμε την αλήθεια της Εκκλησίας. Λειτουργήσαμε συνοδικά και θα φέρουμε μέχρι τέλους αυτό τον αγώνα, γιατί έστω και ένας να πείστηκε από τον απλό, ταπεινό μας λόγο, και να μην πέρασε τη βάσανο ή να μην έφτασε σε έσχατο σημείο, τότε για μας αυτός ο αγώνας δικαιώνεται και έτσι θα συνεχίσουμε» επεσήμανε.

Απευθυνόμενος στην ηγουμένη Νυμφοδώρα και την αδελφότητα της Μονής Ταξιαρχών Πηλίου επεσήμανε ότι «δείξατε υποδειγματικά υπάκουες από την πρώτη στιγμή και αυτό το καταγράφω. Ετσι συνεχίζουμε και έχω τον νου μου και σε όλους τους ασθενείς, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές του τόπου μας, που ξέρω ότι δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους. Γίνονται οι μάρτυρες της εποχής μας, για να διακονήσουν τον πόνο».

Ανησυχία για την Ευρώπη

Με αφορμή τα χθεσινά ονομαστήρια, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επανέλαβε τη σημασία της ενότητας, δέχτηκε με συγκίνηση τις ευχές της ηγουμένης Νυμφοδώρας, και το συμβολικό δώρο που του προσέφερε, ένα ωμόφορο, καθώς και τις ευχές του κλήρου, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Οικονόμου να υπογραμμίζει την πολυεπίπεδη προσφορά και το έργο ενότητας του κ. Ιγνατίου στην τοπική Εκκλησία, το οποίο βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με την παρακαταθήκη και το παράδειγμα του Αγίου Ιγνατίου.

Με το βλέμμα στην Ελλάδα και τον κόσμο, την πανδημία και τα σύννεφα που σκιάζουν την Ευρώπη με φόντο το ταραγμένο τοπίο στην Ουκρανία, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επεσήμανε με νόημα: «Είμαστε με όλους μαζί και ιδιαίτερα τούτες τις κρίσιμες στιγμές που για άλλη μια φορά χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, στην Ευρώπη, σε αυτήν που ανήκουμε, αλλά που θέλουμε να την βλέπουμε πραγματικά ελεύθερη. Παρακαλούμε το Θεό να φρονιμέψει τα μυαλά των ηγετών, να χαρίσει την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αρκεί και δεν πρέπει, δεν μας αξίζει και πάλι να βιώσουμε αυτά που οι πατέρες και οι παππούδες μας βίωσαν. Ας ενώσουμε όλοι τις προσευχές μας για την ειρήνευση».

Ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός τελέστηκε, εξάλλου, προχθές στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Ζώνης, του Εκκλησιαστικού Ξενώνα της Αλλης Μεριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, τον οποίο πλαισίωσαν πνευματικά του παιδιά – στενοί του συνεργάτες. Κήρυγμα απηύθυνε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Μήλτος, ενώ έψαλε κλιμάκιο ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου Ευσταθίου Γραμμένου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου