ΤΟΠΙΚΑ

Ασφυξία στα ταξιδιωτικά γραφεία – Πορεία διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου

ασφυξία-στα-ταξιδιωτικά-γραφεία-πορ-192333

Δυσφορία και αναβρασμός επικρατούν στον κλάδο των ταξιδιωτικών γραφείων, με τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων να κατέρχονται σε πορεία διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου τόσο στον Βόλο, όσο και πανελλαδικά. Οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν την αγανάκτησή τους, λόγω του αποκλεισμού τους από τον αναπτυξιακό νόμο, όπως υπογραμμίζουν, και ζητούν παράλληλα ανάσα και μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με το ζήτημα της επιβίωσης να αποτελεί καθημερινό εφιάλτη για δεκάδες επιχειρήσεις στον καιρό της πανδημίας, το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Μαγνησίας συμμετέχει ομόφωνα στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

«Απευθύναμε έγγραφο στην κυβέρνηση για τον αποκλεισμό μας από τον αναπτυξιακό νόμο, διότι ως πληττόμενες επιχειρήσεις θα έπρεπε να συμπεριληφθούμε. Ολα τα χρόνια ποτέ δεν μας ενέταξαν σε καμία επιδότηση, ούτε για αντικατάσταση οχημάτων και στόλου, για υποδομές κλπ. Μόνο τα υπόλοιπα μεταφορικά μέσα παίρνουν επιδοτήσεις. Εμείς δεν έχουμε πάρει ποτέ τίποτα» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γενικός γραμματέας του τοπικού σωματείου και της Ενωσης Επιχειρηματιών Τουρισμού Ελλάδος Θανάσης Σιμώτας, αναφερόμενος στις σφοδρές αντιδράσεις του κλάδου.

Κάνοντας λόγο για «πρόβλημα επιβίωσης», το οποίο εντείνεται, ο κ. Σιμώτας επισημαίνει ότι η απαγόρευση των σχολικών εκδρομών λόγω της πανδημίας αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον κλάδο, ενώ η πληρότητα εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και οι εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί την εορταστική περίοδο, ακυρώθηκαν.

Το τοπικό σωματείο συμπαρατάσσεται και συνυπογράφει την επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού για το ίδιο θέμα. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων αλλά και των τουριστικών γραφείων από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, διερωτώμενη για το λόγο που εξαιρέθηκαν από αυτόν.

Οπως σημειώνει η ΓΕΠΟΕΤ στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Οι επιχειρήσεις μας αποτελούν βασικό και αναπόσπαστο κρίκο της τουριστικής αλυσίδας και συνεπεία της δεκαετούς οικονομικής και υγειονομικής κρίσης οι επενδύσεις μας όλο αυτό το διάστημα εμφάνισαν σημαντική υστέρηση. Εχουμε υποστεί σημαντική μείωση της αξίας των παγίων μας, ο στόλος των τουριστικών λεωφορείων της χώρας που κάποτε πρωτοστατούσε στην ΕΕ πλέον είναι γερασμένος, ξεπερασμένος και περιβαλλοντικά επιζήμιος.

Χωρίς στήριξη από την πολιτεία αδυνατούμε να αναβαθμίσουμε τις επιχειρήσεις μας ώστε να ανταποκριθούμε στις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις των ξένων επισκεπτών μας που ζητούν υψηλότερες και πιο ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία τονίζει: «Ζητούμε να δοθούν κίνητρα για την αντικατάσταση του στόλου των τουριστικών λεωφορείων όπως έχουν απλόχερα δοθεί σε ανταγωνιστικούς των τουριστικών λεωφορείων κλάδους και να ενταχθούν οι ΚΑΔ 49.39 και 79.11 στον νέο αναπτυξιακό νόμο, στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου αλλά και σε όλα τα αναμενόμενα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς ο κύκλος εργασιών μας τόσο το 2020 όσο και το 2021 εμφάνισε τεράστια υστέρηση σε σχέση με το 2019 και ουσιαστικά υπολειτουργούμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου