ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Λάλος: Είμαι Βολιώτης… εξ αγχιστείας

δημήτρης-λάλος-είμαι-βολιώτης-εξ-αγ-215469

Ο συγκλονιστικός Μαθιός του τηλεοπτικού «Σασμού» μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις καταβολές του και τη σύνδεσή του με τη Μαγνησία

Ευγνώμων δηλώνει για τον «Σασμό» ο Δημήτρης Λάλος, ο οποίος καθηλώνει το πανελλήνιο, ενσαρκώνοντας συγκλονιστικά τον Μαθιό. Πρόσωπο της επικαιρότητας ο διακεκριμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, αποκαλύπτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τους δεσμούς καρδιάς, που τον συνδέουν με τον Βόλο, την πόλη όπου γεννήθηκε, μιλώντας με ζέση για «μια ιδιαίτερη πατρίδα εξ αγχιστείας». Αναλύοντας τα συστατικά της τηλεοπτικής σειράς, που σαρώνει στην τηλεθέαση, υπογραμμίζει ότι «ο συνδυασμός ελληνικότητας και τραγωδίας και ταυτόχρονα μιας πολύ καλής παραγωγής με πολύ καλό καστ» συνθέτει τη μεγάλη επιτυχία. Ταλαντούχος καλλιτέχνης και πάνω από όλα βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος, δηλώνει «φύσει αισιόδοξος», κοιτάζοντας το φως με αισιόδοξη σκέψη και διάθεση, ενώ εκφράζει την επιθυμία να επισκεφτεί τον Βόλο, για να μοιραστεί τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες με το θεατρόφιλο κοινό.

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Φάρμακο» για το κοινό, πολύ περισσότερο για τον καλλιτέχνη ο πολιτισμός στα δύσκολα, στα χρόνια της πανδημίας και της μετάλλαξης Ομικρον, που καλπάζει;

Σίγουρα ο καλλιτέχνης είναι και αυτός μέρος της κοινωνίας. Eίναι και αυτός μέρος του κοινού, γιατί ως καλλιτέχνες είμαστε ταυτόχρονα και θεατές. Ο καλλιτέχνης είναι ένα μέρος της κοινωνίας, άρα κατά κάποιον τρόπο είναι και για αυτόν ένα φάρμακο και συγκεκριμένα η μυθοπλασία, κατά τη γνώμη μου, είναι ό,τι πιο σπουδαίο έχει να δείξει η ανθρωπότητα, διότι με τη μυθοπλασία ο άνθρωπος μετρά ξανά τον εαυτό του. Με τη μυθοπλασία ξαναζυγίζουμε τα «πιστεύω» μας, τα καλά και τα άσχημα, επαναπροσδιορίζουμε τα «πιστεύω» μας. Συμβαίνει από αρχαιοτάτων χρόνων. H ανθρωπότητα έμαθε και μεγάλωσε με τους μύθους, πόσο μάλλον τώρα, που ασχολούμαι με τον Ομηρο, διαπιστώνω ότι πρόκειται για ένα απίστευτο βιβλίο. Σκεφτείτε ότι οι Ελληνες είχαν την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και τις ονόμαζαν η εγκυκλοπαίδεια των Ιώνων. Μπορούμε να το φανταστούμε σαν το διαδίκτυο της αρχαιότητας, ήταν το διαδίκτυο της εποχής. Από εκεί μπορούσες να μάθεις πολλά, παράλληλα πώς να συμπεριφέρεσαι απέναντι στον θάνατο, τη ζωή, τους ανθρώπους και υπήρχαν μέχρι γνώσεις ναυσιπλοΐας, γεωργίας, γεωγραφίας, ήταν ένα βιβλίο που πραγματικά αν είχες κάποιες φιλοσοφικές αναζητήσεις, μπορούσες να βρεις απάντηση σε αυτό.

Τηλεοπτικό… σεισμό προκάλεσε ο «Σασμός», σαρώνοντας σε τηλεθέαση και απήχηση στο κοινό. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Πέρα από την ανάγκη του κόσμου για θεάματα, η επιτυχία σχετίζεται και με τα υλικά. Είναι σαν ένα φαγητό. Η μεγάλη απήχηση σχετίζεται με τα υλικά, από τα οποία είναι φτιαγμένος ο «Σασμός». Κατά τη γνώμη μου περιέχει κάτι πολύ ουσιαστικό και αυτό είναι η ελληνικότητα και ταυτόχρονα έχει σπαράγματα τραγωδίας. Ανάμεσα στις οικογένειες και πώς αυτές συμπεριφέρονται μεταξύ τους. Νομίζω ότι ο συνδυασμός ελληνικότητας και τραγωδίας και ταυτόχρονα μιας πολύ καλής παραγωγής με πολύ καλό καστ, όλοι οι συνάδελφοί μου είναι εξαιρετικοί, είχε αυτό το τελικό αποτέλεσμα.

Καρμική η συνάντησή σας με τον Μαθιό, τον χαρακτήρα που έχει καθηλώσει το πανελλήνιο, ανεβάζοντας κατακόρυφα την τηλεθέαση;

Θα το δείξει η ιστορία πόσο καρμικός είναι αυτός ο ρόλος για μένα. Σίγουρα όμως είναι ένας ρόλος, που θα κουβαλώ για αρκετά χρόνια.

Πόσο δύσκολο είναι να διαχειρίζεται ένας ηθοποιός, στην καθημερινότητά του, την τεράστια δημοσιότητα, που συνεπάγεται μια τόσο μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία;

Το επάγγελμά μου είναι ηθοποιός εδώ και είκοσι χρόνια. Να αναγνωρίζομαι από ανθρώπους συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό, απλά τώρα έχει γίνει σε πανελλήνιο επίπεδο. Είναι κάτι γνώριμο για μένα, όχι βέβαια σε αυτό το μέγεθος. Είμαι ευγνώμων, το απολαμβάνω και προσπαθώ να είμαι όσο πιο ταπεινός γίνεται, γιατί ξέρω ότι τα πράγματα έρχονται και παρέρχονται. Είμαι ευγνώμων για τον «Σασμό». Θεωρώ ότι είναι από τις πιο σημαντικές δουλειές που έχω κάνει, έτσι με γνώρισε και ο κόσμος, οι θεατές, και είμαι ευγνώμων, γιατί πιστεύω ότι έτσι ανοίγει και μια δεξαμενή προς ένα κοινό, που ίσως δεν έβλεπε θέατρο. Τώρα θα ανοίξει αυτή η δεξαμενή προς το θέατρο και θα είναι καλό και όχι μόνο για τη δική μου παράσταση, αλλά για τις παραστάσεις γενικότερα του θεάτρου.

Ερώτημα, που διατυπώνει το τηλεοπτικό κοινό, είναι αν θα συνεχιστεί ο «Σασμός» και την ερχόμενη χρονιά;

Δεν υπάρχει κάτι επίσημο ακόμη, ακριβώς. Βέβαια πάει πάρα πολύ καλά η σειρά. Νομίζω ότι αν όλοι συμφωνήσουν, δεν βρίσκω λόγο να μη συνεχιστεί και του χρόνου. Απλά δεν υπάρχει ακόμα τίποτα επίσημο, αλλά η επιθυμία, πιστεύω, όλων, όπως και του κοινού, είναι να συνεχίσει αυτή η καλή δουλειά.

Στα χώματα της Κρήτης σάς οδήγησε η πλοκή της τηλεοπτικής σειράς, στην οποία πρωταγωνιστείτε, με τον Βόλο, ωστόσο, να αποτελεί κομμάτι της καρδιάς σας. Εχοντας γεννηθεί στον Βόλο, διατηρείτε επαφές με τη γενέτειρά σας;

Οι γονείς μου ζούσαν αρκετά χρόνια στον Βόλο πριν γεννηθώ. Γεννήθηκα στον Βόλο, όπου έζησα για λίγο καιρό. Δεν θυμάμαι πολλά, αλλά σίγουρα η λέξη Βόλος είναι κάτι, το οποίο χρησιμοποιώ συχνά ακόμη και στις ταυτότητές μου και το πού γεννήθηκα. Είναι μια ιδιαίτερη, θα έλεγα, πατρίδα εξ αγχιστείας.

Οι γονείς μου, Νικόλαος και Βασιλική, έχουν ζήσει κατά καιρούς και στο εξωτερικό, έχουν ζήσει και στη Λάρισα και στον Βόλο. Μια από τις φάσεις της ζωής τους βρέθηκαν στον Βόλο.

Ο πατέρας και η μητέρα μου κατάγονται από την Κρανιά Ελασσόνας. Πολύ πιθανό να έχω συγγενείς και στον Βόλο, γιατί είναι πολύ μεγάλη η οικογένεια και σίγουρα είναι διάσπαρτοι πολλοί συγγενείς σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα οι γονείς μου ζουν στο εξωτερικό. Στη Γερμανία, εκεί που ζούσα κι εγώ για δέκα χρόνια.

Νιώθετε ότι κουβαλάτε τον Βόλο, σε έναν βαθμό, ως γενέθλια πόλη;

Σίγουρα, αλλά δεν μπορώ να το προσδιορίσω σε ποιον βαθμό. Κάτι θα υπάρχει μέσα μου. Είχα έρθει με μια παράσταση κάποια στιγμή. Είχαμε ανεβάσει τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» και είχαμε έρθει στον Βόλο, είχαμε παίξει μια παράσταση, ήταν καταπληκτικά, ο κόσμος ήταν πολύ θερμός και ανυπομονώ να έρθω ξανά στον Βόλο με κάποιες παραστάσεις.

Περιλαμβάνεται, άραγε, ο Βόλος στα καλλιτεχνικά σας σχέδια, με την παράστασή σας «Εκτορος κάθαρσις» στο θεατρικό προσκήνιο;

Γιατί όχι; Μακάρι να προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσω να βρεθώ στον Βόλο και όχι μόνο και στη Λάρισα και σε όλη τη Θεσσαλία.

Παρακολουθείτε, άραγε, τα πολιτιστικά τεκταινόμενα της περιοχής;

Οσο μπορώ, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πάρα πολλά τα θέματα, που ανοίγουν. Οσο μπορώ τα παρακολουθώ, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω πλήρη εικόνα.

Ως καλλιτέχνης και σκεπτόμενος πολίτης, τις σας προβληματίζει περισσότερο; Η πανδημία, η επόμενη μέρα ή όσα θα ακολουθήσουν;

Και εγώ μέρος όλης της κοινωνίας είμαι. Ανησυχώ, σίγουρα όμως τρέφω και μια ελπίδα ότι όλα αυτά που συμβαίνουν, έχουν κάτι να μας μάθουν, γιατί πιστεύω στην ανθρωπότητα, πιστεύω στον άνθρωπο, γιατί η κοινωνία μας είναι στην καλύτερη φάση που θα μπορούσε να είναι. Αν σκεφτείτε τι συνέβαινε πριν από εκατό ή διακόσια χρόνια, έχει εξελιχθεί η ανθρωπότητα. Πιστεύω στον άνθρωπο, γιατί πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι και γιατρός, είναι και επιστήμονας, είναι και εξερευνητής, είναι και φιλόσοφος και ελπίζω ότι απ’ όλα αυτά θα κρατήσει πραγματικά κάτι και θα προχωρήσει προς το καλύτερο. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, δηλαδή κοιτάζω το φως, γιατί πιστεύω ότι όπου κοιτάμε, εκεί πάμε.

Σας ενοχλούν οι αντιπαραθέσεις, που σημειώνονται στον καιρό της πανδημίας;

Εντάσεις υπήρχαν πάντα, για όλα τα θέματα. Ακόμη και για το αν πιστεύει κάποιος κάτι ή πιστεύει κάτι άλλο. Πάντα τα θέματα της πίστης προκαλούν μια ένταση, μια πόλωση, που όμως, επαναλαμβάνω, πολλές φορές δεν σημαίνει ότι αυτή η αντιπαράθεση είναι πάντα κάτι αρνητικό. Γιατί από τη ζύμωση των πραγμάτων, από τις συγκρούσεις βγάζουμε συμπεράσματα. Με τα συμπεράσματα γινόμαστε καλύτεροι. Σίγουρα με ενοχλεί, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι απ’ όλα αυτά, θα πάρουμε ως ανθρωπότητα το καλύτερο.

Τι προσδοκάτε από τη νέα χρονιά, που άρχισε πριν από λίγες μέρες;

Προσδοκώ υγεία για όλους και συμπόνια. Να νιώσουμε τον συνάνθρωπό μας και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται με τον πιο σοφό τρόπο.

Με την αβεβαιότητα της πανδημίας να κυριαρχεί, υπάρχει, θεωρείτε, παράθυρο ελπίδας για το μέλλον;

Εννοείται. Πάντα υπάρχει παράθυρο ελπίδας για το μέλλον. Πιστέψτε με, και το γνωρίζετε, είμαι σίγουρος, αν κοιτάξουμε στο παρελθόν τι έχει περάσει η ανθρωπότητα, θα διαπιστώσουμε ότι έχει περάσει πολύ πιο δύσκολα από τώρα. Δεν νομίζω ότι είμαστε στην πιο δύσκολη φάση της ανθρωπότητας. Εχουμε περάσει παγκοσμίους πολέμους, έχουμε περάσει ναζισμό, έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι απλά ένας μικρός σκόπελος. Θα τον ξεπεράσουμε και θα είμαστε ενωμένοι και δυνατοί.

Κλείνοντας, τι θέλετε να πείτε στους Βολιώτες, τον κόσμο που σας αγαπά και σας θαυμάζει;

Θέλω να τους πω ότι τους ευχαριστώ, τους αγαπώ κι εγώ, κουράγιο, δύναμη και σύντομα θα ανταμώσουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου