ΤΟΠΙΚΑ

«Φρενάρει» κρατήσεις η Ομικρον

φρενάρει-κρατήσεις-η-ομικρον-224351

Εντονος προβληματισμός και ανησυχία στην εκκίνηση της νέας χρονιάς, με τον τουρισμό να βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μετάλλαξη Ομικρον, η οποία «φρενάρει» τις καλοκαιρινές κρατήσεις. Την προσδοκία ότι η νέα τουριστική χρονιά θα αποδειχθεί καλύτερη από την προηγούμενη διατυπώνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επαγγελματίες της Μαγνησίας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρις ότου επανακτήσει η οικονομία τον βηματισμό της.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Η μετάλλαξη Ομικρον «φρενάρει» τις καλοκαιρινές κρατήσεις» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικής Ερευνας και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Κώστας Λεβέντης, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «παράπλευρες απώλειες» στον τουρισμό, οι οποίες «αποτυπώνονται σε εθνικό επίπεδο».

«Η εικόνα τις Πρωτοχρονιάς δεν ήταν η αναμενόμενη. Σημειώθηκαν πολύ χαμηλές πληρότητες στη Μαγνησία. Πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το κράτος ότι αρχίζουμε να έχουμε παράπλευρες απώλειες και στον τουρισμό» υπογραμμίζει ο Κώστας Λεβέντης. Περιγράφοντας το αποτύπωμα της πανδημίας στη Μαγνησία, ο Βολιώτης τουριστικός πράκτορας και επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, τονίζει ότι «ενώ υπήρχε ροή κρατήσεων το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, «πάγωσαν», στη συνέχεια, τα πάντα λόγω της νέας μετάλλαξης».

Υπήρχε πολύ μεγάλη κινητικότητα και στην έκθεση του Λονδίνου, που αποτελεί «βαρόμετρο» για τις τάσεις στον τουρισμό, με την αρχικά αισιόδοξη προοπτική, να παραχωρεί τη θέση της στον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εκτίμηση, διότι η φετινή χρονιά εξαρτάται από την πορεία της μετάλλαξης Ομικρον» παρατηρεί ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «ενώ οι αρχικές ενδείξεις έκαναν λόγο για μια πολύ καλή, δυνατή χρονιά για τον τουρισμό, η Ομικρον αλλάζει τα σχέδια και φρενάρει ουσιαστικά μια καλή πορεία».

Αγωνία και προσδοκίες

«Προσπαθούμε να αντλήσουμε αισιοδοξία, σε μια περίοδο κατά την οποία τα πάντα έχουν «παγώσει» λόγω της μετάλλαξης Ομικρον. Προσωπικά, θέλω να πιστεύω αυτό που λένε οι επιστήμονες, ότι η Ομικρον, μάλλον, θα είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα προχωρήσει σε εμβολιασμούς, άρα πριν να φτάσει το καλοκαίρι εμβολιαστικά, θα είμαστε σχετικά καλά» επισημαίνει ο τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου.

«Ο κόσμος έχει πολύ μεγάλη ανάγκη να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια αναμένουμε να λάβουμε κι εμείς ένα «κομμάτι της πίτας» που ενδεχομένως μας αντιστοιχεί. Αυτό το λέμε με βάση τα τωρινά δεδομένα. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον» υπογραμμίζει η ίδια.

Εξαιρετικά προβληματισμένη εμφανίζεται, παράλληλα, η κ. Καμμένου σχετικά με τον χρόνο επανάκαμψης της οικονομίας και όπως εκτιμά «πρέπει να περάσουν δύο έως τρία χρόνια για να πάρουμε ανάσα, να επανέλθει η οικονομία στα επίπεδα του 2019. Θεωρώ ότι πρέπει και εμείς, από την πλευρά μας, να αναλάβουμε δράση και να εναρμονιστούμε με τις νέες τάσεις που αρχίζουν να δημιουργούνται, διότι η Ομικρον έχει αλλάξει τα πάντα».

Καλύτεροι τζίροι

«Προσδοκία μας είναι να πάμε καλύτερα από πέρυσι και να πλησιάσουμε τις επιδόσεις του 2019 συνολικά. Δεν είναι ενιαίο το ποσοστό για όλους τους επιχειρηματίες και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αλλοι πήγαν καλύτερα και από το 2019 και άλλοι λιγότερο καλά το 2021. Αρα η προσδοκία μας είναι να πάμε καλύτερα από πέρυσι» αναφέρει από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας Θανάσης Σπύρου.

Προσδοκία για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι «να έχουμε υγεία κατ’ αρχάς, να σεβόμαστε τα πρωτόκολλα και όλα θα πάνε καλά. Εχουμε και τη γνώση, σε σύγκριση με την περίοδο που ξεκίνησε η πανδημία. Παράλληλα έχουμε και γνώση για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που άπτονται της υγιεινής και της ασφάλειας. Εχουμε ενημερώσει σχετικά τα μέλη μας, άρα πεποίθησή μας είναι ότι περάσει κι αυτό» τονίζει ο πρόεδρος.

Στήριξη από το κράτος

«Προσδοκία μας είναι να δουλέψουμε καλύτερα και να μας βοηθήσει περισσότερο το κράτος» επισημαίνει η Δήμητρα Αγριγιάννη, η οποία μετέχει στο ΔΣ της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. «Βοήθεια» χαρακτηρίζει, για τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες γενικότερα, την μετατόπιση της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών, ενώ εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με το «πάγωμα» που παρατηρείται στην κινητικότητα του τουρισμού.

«Περιμένουμε μια καλύτερη χρονιά, να σταματήσει αυτή η πανδημία, να μην έρθει τίποτε άλλο. Αν σταματήσει θα είμαστε αισιόδοξοι, γιατί ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ και απ’ ότι καταλαβαίνω στις γιορτές βγήκε έξω και πιστεύω ότι και το καλοκαίρι θα πάει καλά. Το ζήτημα είναι ότι παράλληλα με τους έλληνες χρειαζόμαστε και τους ξένους τουρίστες. Το θέμα είναι να έρθει και εισαγόμενος τουρισμός το καλοκαίρι» επισημαίνει η ίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου