ΤΟΠΙΚΑ

Προσβλέπουν στις χειμερινές εκπτώσεις οι έμποροι

προσβλέπουν-στις-χειμερινές-εκπτώσε-226389

Κύμα προβληματισμού και έντονη ανησυχία στην τοπική αγορά, με τους εμπόρους να στρέφουν το βλέμμα στις χειμερινές εκπτώσεις μετά την εορταστική περίοδο. Κατώτερη των προσδοκιών του εμπορικού κόσμου η κίνηση της εορταστικής περιόδου, με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να προσβλέπουν σε τόνωση του τζίρου, στο διάστημα από 10 Ιανουαρίου μέχρι 5 Μαρτίου, οπότε και θα διαρκούν οι χειμερινές εκπτώσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σχετικά με την κίνηση των προηγούμενων ημερών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος υπογράμμισε ότι «στις γιορτές δεν καταφέραμε να φτάσουμε τα νούμερα του 2019 ως προς τα Χριστούγεννα. Η εορταστική περίοδος του 2019 ήταν η χειρότερη από την αρχή της κρίσης και τώρα είμαστε πιο κάτω από το 2019».

Με τις δελεαστικές τιμές και τις προσφορές να υφίστανται στη διάρκεια του χρόνου, ο πρόεδρος εμφανίστηκε προβληματισμένος σχετικά με τον αντίκτυπο των εκπτώσεων στους καταναλωτές. Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά «οι συνθήκες που επικρατούν, η πανδημία και οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και αγαθά συρρικνώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν διάφορα είδη με καλύτερες τιμές στη διάρκεια του χρόνου. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην αγορά».

Περιγράφοντας τη γενική τάση που επικρατεί στην αγορά, ο πρόεδρος του τοπικού εμπορικού συλλόγου ανέφερε ότι «ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος με την εξέλιξη της πανδημίας και επειδή οι γιορτές είναι θέμα ψυχολογίας, φάνηκε ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία των καταναλωτών».

Παράλληλα ο κ. Οντόπουλος επεσήμανε ότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων, σε συνάρτηση με τον άμεσο περίγυρο των νοσούντων οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα, αφαίρεσε δυνητικούς πελάτες από την αγορά. «Το γεγονός, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τον φόβο και πολλούς ακόμη παράγοντες, δεν επέτρεψε να κινηθεί η αγορά όπως θα έπρεπε» σημείωσε ο κ. Οντόπουλος.

Αντιστρόφως ανάλογη με τους τζίρους των καταστημάτων η κινητικότητα που σημειώθηκε τις εορταστικές μέρες στην αγορά, με πολλούς εμπόρους να τονίζουν ότι «η αυξημένη επισκεψιμότητα δεν μεταφράστηκε σε αγορές». Κατά συνέπεια, τα ταμεία δεν ζεστάθηκαν στον αναμενόμενο βαθμό, με τον πρόεδρο να παρατηρεί ότι «απέχουμε πολύ από τα νούμερα του 2019».

Διατηρείται, στο μεταξύ, το κλίμα ανησυχίας στην αγορά, με τον Απόστολο Οντόπουλο να τονίζει ότι «μας προβληματίζει η κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Μας φοβίζει το ενδεχόμενο ενός νέου lock down. Μας ανησυχεί το κύμα των ανατιμήσεων που φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τους καταναλωτές και έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις».

Σειρά αιτημάτων διατυπώνονται στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, με βασικότερο να υπάρξουν οικονομικές ενισχύσεις, διευκολύνσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου