ΤΟΠΙΚΑ

Αρωμα Βόλου στο Παρίσι ~ Στην καρδιά της Πόλης του Φωτός

αρωμα-βόλου-στο-παρίσι-στην-καρδιά-της-230264

Τοπικά προϊόντα στο ελληνικό καφέ, που δημιούργησε ο γιος του διάσημου γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα

Τον γύρο του κόσμου κάνει το πρωτότυπο εγχείρημα του Γιώργου Τλούπα, γιου του διάσημου γλύπτη Φιλόλαου και ανιψιού του διακεκριμένου φωτογράφου Τάκη Τλούπα. Ελληνικό χρώμα και τοπικά προϊόντα «έφερε» στην καρδιά του Παρισιού το καφέ με την επωνυμία «Yorgaki», το οποίο δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης του φωτός να εμβαθύνουν, γευστικά, στα ελληνικά προϊόντα.

Λάτρης του Βόλου και του Πηλίου ο Γιώργος Τλούπας, καθώς η οικογένειά του διατηρεί σπίτι στον Αγιο Δημήτριο Πηλίου, έχει δηλώσει σε παλαιότερες συνεντεύξεις ότι: «Ο πατέρας μου, Φιλόλαος, γεννήθηκε στη Λάρισα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι τη δεκαετία του ’50, αλλά κρατούσε πάντα στενούς δεσμούς με την Ελλάδα και μάλλον το πέρασε και σε μένα. Επίσης, έχουμε ένα σπίτι στο Πήλιο, στο οποίο πέρασα όλα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας – και δεν διανοούμαι να μην έρχομαι κάθε χρόνο. Μου έδωσαν ελληνικό όνομα, όχι George ή Giorgos, όπως κάνουν κάποιοι Έλληνες στο εξωτερικό, αλλά Yorgo, χωρίς s στο τέλος, οπότε στη Γαλλία ήμουν πάντα «ο Έλληνας», ενώ στην Ελλάδα ήμουν πάντα «ο Γάλλος», γιατί και ο πατέρας μου δεν μου μιλούσε ελληνικά και δεν ξέρω καλά τη γλώσσα. Βέβαια, βελτιώνομαι τώρα, με όλους τους Έλληνες που έρχονται στο Yorgaki! Γενικά, είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας και υπερασπίζομαι τη χώρα σε κάθε περίσταση. Οι Έλληνες είναι ίσως ο πιο ευγενικός και ήρεμος λαός σε όλη την Ευρώπη».

Στη γαλλική πρωτεύουσα οι κάτοικοι κάνουν ουρά για έναν ελληνικό καφέ στη χόβολη και παραδοσιακά λουκούμια, χειροποίητη πορτοκαλόπιτα, γαλακτομπούρεκο ή κουραμπιέδες. Περήφανος για τη Θεσσαλική καταγωγή του ο Γιώργος Τλούπας, ενώ υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία ότι: «Μου αρέσει, επίσης, ο Βόλος, είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου πόλεις στον κόσμο – το κέντρο που αναπτύσσεται γύρω από ένα γνήσιο ψαράδικο λιμάνι, τα βουνά πίσω και βέβαια το Σουβλάκι της Αλεξάνδρας, που έχει το καλύτερο σουβλάκι-σάντουιτς στον κόσμο».

Δημιούργησε ένα σημείο αναφοράς στο Παρίσι, όπου μπορεί να πιεί κανείς ελληνικό καφέ κι όπως εξηγεί ότι δοκίμασε για πρώτη φορά Ελληνικό καφέ στο Παρίσι, χάρη στο δώρο που του έφερε από την Ελλάδα φίλη της οικογένειας, που δεν ήταν άλλο από ένα μπρίκι και ένα σακουλάκι ελληνικό καφέ.

Ελληνες που ζουν στο Παρίσι αλλά και βέροι Παριζιάνοι επισκέπτονται το καφέ του Γιώργου Τλούπα για να δοκιμάσουν Ελληνικές γεύσεις όπως μεζέδες, χωριάτικη σαλάτα, ντάκο, γιαούρτι με μέλι, πίτες ενώ πουλάει και ελληνικά προϊόντα. Λόγω της βασικής του δουλειάς έχει φίλους από τη μόδα και την μουσική που έρχονται στο μαγαζί όπως ο Pedro Winter ή o Martin Solweing, με τον χαρισματικό Θεσσαλό επιχειρηματία να έχει καταστεί το πρόσωπο της μέρας στη Γαλλική πρωτεύουσα, λόγω της ευρηματικότητας και της έμπνευσης που τον χαρακτηρίζουν.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η γλυπτική σύνθεση του Φιλόλαου Τλούπα με τίτλο «Μορφές» κοσμεί το πάρκο του Αναύρου στον Βόλο, μαζί με τα υπόλοιπα αγάλματα που φιλοτέχνησαν αργότερα Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, όταν ολοκληρώθηκε το πάρκο. Η σύνθεση που απαρτίζεται από τέσσερα διαφορετικά κομμάτια, αναπαριστά τα μέλη μίας οικογένειας σε αφηρημένη μορφή και είναι κατασκευασμένη από χαλίκι, από σκυρόδεμα και από ανοξείδωτο ατσάλι.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου