ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη αγκαλιά για τα παιδιά

μεγάλη-αγκαλιά-για-τα-παιδιά-266251

Αναγκαία η στήριξη της τοπικής κοινωνίας στην Κιβωτό του Κόσμου – Δύο δομές με σπουδαίο έργο στο Διμήνι και τον Ανω Βόλο

Επίγειος παράδεισος για τα παιδιά η Κιβωτός του Κόσμου, δημιούργημα αγάπης του π. Αντώνιου Παπανικολάου, φροντίζει επί 23 χρόνια απροστάτευτα παιδιά, τις μητέρες και τις οικογένειες, που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεγάλη αγκαλιά για 26 παιδιά, ηλικίας από 6 έως 18 ετών, τα δύο σπίτια της Κιβωτού, που λειτουργούν στο Διμήνι και τον Ανω Βόλο, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της προσπάθειας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πολύπλευρο το έργο που αναπτύσσει η Κιβωτός, στηρίζοντας μονογονεϊκές, άπορες οικογένειες και παραμελημένα παιδιά από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή τους, ενώ απευθύνει έκκληση για υλική και οικονομική βοήθεια.

Αμέτρητα τα βραβεία που έχει αποσπάσει από ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα η Κιβωτός του Κόσμου, η οποία απέσπασε την τρίτη συνεχόμενη διάκριση στον θεσμό «Business Superbrands».

Η Κιβωτός αναγνωρίστηκε ως κορυφαία εταιρική επωνυμία στην Ελλάδα στην κατηγορία μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κριτήρια την αξιοπιστία, τη μακροχρόνια συνέπεια, την αναγνωρισιμότητα και τη διαφανή λειτουργία.

Κορυφαία στιγμή της Κιβωτού η παρασημοφόρηση του π. Αντωνίου με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την τελετή να προγραμματίζεται στη διάρκεια του χειμώνα.

Βραβευμένο πρόγραμμα αποτελούν, επίσης, οι Γεωργικές Σχολές, θεσμός που λειτουργεί και στον Βόλο και αποτελεί καινοτόμο παιδαγωγικό θεραπευτικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για νέους 16 έως 18 χρόνων. Συγκεκριμένα, η Κιβωτός απέσπασε διεθνή διάκριση στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά βραβεία GENE, τον φετινό Μάιο, για τη Γεωργική της Σχολή.

Για το έργο της, η Κιβωτός του Κόσμου έχει βραβευθεί από την Πολιτεία, την Ακαδημία Αθηνών και το εξωτερικό, αποσπώντας το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2018, ενώ έχει πιστοποιηθεί από το Κράτος (ΕΚΚΑ – ΥΕΚΑ) ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Μεγάλο έργο στον Βόλο

Αναφερόμενη στις δύο δομές, που λειτουργούν στον Βόλο, η διευθύντρια της δομής Εύα Καραβοσιάνη υπογραμμίζει ότι το παράρτημα του Διμηνίου λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2016,με το παράρτημα του Ανω Βόλου να ιδρύεται τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2020.

«Τα σπίτια φιλοξενίας των παιδιών αποτελούν ξεχωριστές και πρωτοποριακές δομές για τα ελληνικά δεδομένα. Απευθύνονται σε παιδιά, που έχουν βρεθεί σε κίνδυνο, έχουν βιώσει έντονα τραυματικά γεγονότα στη ζωή τους και έρχονται στην αγκαλιά μας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Στα σπίτια φιλοξενούνται αποκλειστικά αγόρια ηλικίας από 6έως και 18 ετών. Χαρακτηριστικό των παρατημάτων μας στον Βόλο είναι η δημιουργία Πρότυπης Γεωργικής Σχολής» επισημαίνει η ίδια.

Με την Πρότυπη Γεωργική Σχολή στόχος είναι η επαφή των παιδιών με τη φύση και τα ζώα. Παράλληλα τα παιδιά με την εκπαίδευσή τους κατευθύνονται σε επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα.

«Σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλα τα παιδιά, που μεγαλώνουν κοντά μας. Ταυτόχρονα με την επαφή των παιδιών με τη γη και τα ζώα επουλώνουμε και θεραπεύουμε τα τραύματα των ψυχώντους» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η υπεύθυνη του τοπικού παραρτήματος.

Η Γεωργική Σχολή αποτελείται από άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια, τα οποία περιλαμβάνουν ελαιοτριβείο, τυροκομείο, οινοποιείο, εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών, εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, εργαστήριο παραγωγής ζωοτροφών και πετρόμυλο.

«Στις εγκαταστάσεις μας επίσης περιλαμβάνονται η φάρμα, ο οπωρώνας και ο κήπος με τα αρωματικά φυτά και τα βότανα και η τράπεζα σπόρων. Ολα τα προϊόντα μας συσκευάζονται και αποθηκεύονται, προκειμένου να τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας για το φαγητό των παιδιών, που μεγαλώνουμε στην αγκαλιά μας» τονίζει η κ. Καραβοσιάνη.

Πολύπλευρη δράση

Με δύο δομές σε λειτουργία, στο Διμήνι και τον Ανω Βόλο, η Κιβωτός του Κόσμου, που βασίζεται στην εθελοντική προσφορά, έχει δημιουργήσει παραρτήματα και σε άλλες πόλεις, θέτοντας τις βάσεις για τη θεραπεία του τραύματος της παιδικής ψυχής, παράλληλα με τη στέγη, την τροφή και την εκπαίδευση των φιλοξενούμενων παιδιών.

Διαθέτει έντεκα σπίτια ολοήμερης φιλοξενίας παιδιών, όπου διαμένουν 250 παιδιά κατόπιν εισαγγελικής εντολής και ανάθεσης της επιμέλειας, στην Αθήνα, στην Ανοιξη Αττικής, στον Πειραιά, στην Πωγωνιανή και Κόνιτσα Ηπείρου, στον Βόλο, στη Χίο και στην Καλαμάτα.

Πολύπλευρο το έργο της Κιβωτού, με την τοπική κοινωνία να συμπαρίσταται και να υποστηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια. Με τον βαθμό δυσκολίας να αυξάνεται, ωστόσο, λόγω της πανδημίας, οι υπεύθυνοι της δομής έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη των πάγιων λειτουργικών αναγκών, όπως η θέρμανση, η διατροφή, οι ανάγκες μάθησης των παιδιών που φιλοξενούνται.

«Πριν από την πανδημία είχαμε πολλές επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και ιδιωτών, όλο τον χρόνο και ειδικότερα κατά την εορταστική περίοδο. Στην περίοδο της πανδημίας, ωστόσο, οι επισκέψεις έχουν μειωθεί. Χρειαζόμαστε κάθε είδους βοήθεια, είτε σε τρόφιμα, είτε σε χρηματικές εισφορές» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κοινωνική λειτουργός Εύα Καραβοσιάνη, διευθύντρια της Κιβωτού του Κόσμου στον Βόλο.

«Σημαντικοί είναι, παράλληλα, οι εθελοντές, οι οποίοι βοηθούν στη μετακίνηση των παιδιών στο σχολείο και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, προσφέρουν εθελοντικά ενισχυτική διδασκαλία, τα βοηθούν στη μελέτη» τονίζει η υπεύθυνη στις δομές που λειτουργούν στον Βόλο.

Με τις χρηματικές εισφορές να έχουν μειωθεί δραματικά από την αρχή της πανδημίας, οι ανάγκες για θέρμανση καλύφθηκαν προς στιγμήν με τη συνδρομή του κεντρικού παραρτήματος, αλλά ο χειμώνας είναι μακρύς και οι ανάγκες δεν σταματούν.

Περίσσευμα καρδιάς

«Τα παιδιά που βρίσκονται στην αγκαλιά μας προέρχονται από περιβάλλοντα, που η μέριμνα για τη μαθησιακή τους κατάσταση και πρόοδο ήταν ανύπαρκτη. Επομένως έχουμε αναλάβει το δύσκολο έργο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να προχωρήσουν και να καλύψουν τα εκπαιδευτικά τους κενά, προκειμένου να συμβαδίσουν με τα παιδιά της ηλικίας τους» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπεύθυνος παιδαγωγικού τμήματος Νεκτάριος Μαρμαράς.

Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η αυτοεκτίμηση των παιδιών και παράλληλα η ελπίδα για πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη. «Αυτή η διαδικασία είναι αδύνατη να πραγματοποιηθεί χωρίς την απαραίτητη συνδρομή εκπαιδευτικών ως εθελοντών μας, οι οποίοι θα βοηθούν τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία. Καλούμε, λοιπόν, όλους όσοι μπορούν από το περίσσευμα ή το υστέρημα του χρόνου και της καρδιάς τους να βοηθήσουν στο διάβασμα των παιδιών, να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας» υπογραμμίζει ο κ. Μαρμαράς.

Ανάγκες σε εθελοντές

Απαριθμώντας τις καθημερινές ανάγκες της Κιβωτού του Κόσμου, η διευθύντρια – κοινωνική λειτουργός της τοπικής δομής υπογραμμίζει τη σημασία των εθελοντών. «Υπάρχει ανάγκη για εθελοντές ενισχυτικής διδασκαλίας, όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί και άλλων ειδικοτήτων. Επίσης χρειαζόμαστε εθελοντές με δίπλωμα οδήγησης 2ας και 3ης κατηγορίας, εθελοντές τεχνίτες ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, εθελοντές ιατρούς, δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες. Χρειαζόμαστε εθελοντές για μαγειρική και καθαριότητα, εντός και εκτός του σπιτιού» υπογραμμίζει.

Καθημερινές είναι, επίσης, οι ανάγκες σε υλικά αγαθά, τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, δωροεπιταγές από σούπερ μάρκετ, καταστήματα με ρούχα.

Αναγκαίες είναι, παράλληλα, οι χρηματικές προσφορές για την κάλυψη του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, των καυσίμων για τα οχήματα της Κιβωτού του Κόσμου για τις μετακινήσεις των παιδιών, καθώς επίσης των πάγιων και λειτουργικών εξόδων για ρεύμα, ύδρευση, τηλέφωνο.

«Είναι δύσκολο να καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες, τα έξοδα συντήρησης των σπιτιών από υλικές φθορές, οι μισθοί υπαλλήλων και εξωτερικών συνεργατών» αναφέρει η κ. Καραβοσιάνη, ενώ προσθέτει ότι «απαιτείται οικονομική ενίσχυση για τη λειτουργία Γεωργικής Σχολής εντός των δομών μας, καθώς και για την αποπεράτωση έργων υποδομής».

Στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, η Κιβωτός του Κόσμου συνεχίζει το έργο της, εξυπηρετώντας στο κέντρο ημέρας της Αθήνας 310 οικογένειες και 400 παιδιά με σίτιση, ψυχολογική, νομική υποστήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, οικονομική ενίσχυση και κατάρτιση, με στόχο την κινητοποίηση των γονέων να αναλάβουν υπεύθυνα τον γονεϊκό ρόλο τους.

Οικονομική ενίσχυση

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ διοργανώνεται σήμερα Κυριακή 12 Δεκεμβρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα στο σπίτι της Κιβωτού στο Διμήνι, με το έμψυχο δυναμικό να απευθύνει κάλεσμα, με την προτροπή «ενισχύστε τον σκοπό μας, με κάθε σας προσφορά».

Οσοι επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της Κιβωτού του Κόσμου, έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν επίσης μέσω τραπεζικού λογαριασμού, είτε καλώντας από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο στον πενταψήφιο αριθμό 19828, με χρέωση 2,48 ευρώ ανά κλήση ή στέλνοντας μήνυμα στο 19828 με κόστος 2,48 ευρώ σε κάθε sms ή καλώντας στο 901 11 170 170 (3,71€/κλήση εντός δικτύου ΟΤΕ).

Ακολουθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Κιβωτού του Κόσμου:

*EUROBANK: 0026 0178 870100 872073

IBAN: GR3702601780000870100872073

SWIFT / BIC: ERBKGRAA

*ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 – 032595 – 870

IBAN: GR3801720230005023032595870

*ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 100/296102-42

IBAN: GR6201101000000010029610242

*ALPHA BANK: 183002002003534

IBAN: GR4801401830183002002003534

INFO:Το σπίτι της Κιβωτού στο Διμήνι βρίσκεται στη διεύθυνση Ηρας 8, με τηλέφωνο επικοινωνίας 2421077020.

Το σπίτι της Κιβωτού στον Ανω Βόλο βρίσκεται στη διεύθυνση Σοφίας Βέμπο6 με τηλέφωνο επικοινωνίας 2421055056.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου