ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Ανάσα» η μείωση ΦΠΑ

ανάσα-η-μείωση-φπα-272550

Επαγγελματίες και εκπρόσωποι φορέων των Βορείων Σποράδων υπογραμμίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι είναι κοινό το αίτημα

«Ανάσα» χαρακτηρίζουν φορείς και κάτοικοι των νησιών την μείωση του ΦΠΑ που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2025. Κοινό αίτημα ετών, το οποίο διατυπώθηκε κατ’ επανάληψη σε όλους τους τόνους, παίρνει «σάρκα και οστά». Ενθαρρυντικό το «πράσινο» φως που άναψε για τη μείωση του ΦΠΑ, με το σύνολο των ερωτηθέντων στα νησιά των Βορείων Σποράδων, να υπογραμμίζουν ότι αναμένεται να βελτιωθούν οι δείκτες της τοπικής οικονομίας και της ανάπτυξης ευρύτερα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα ακίνητα, στα νησιά, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, το βαμβάκι και άλλα προϊόντα θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει η Ελλάδα, σε δύο φάσεις, από το 2025 και μετά. Αυτό προβλέπει Πρόταση Οδηγίας, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών Ecofin.

Η Συμφωνία είναι το αποτέλεσμα συμβιβασμού και επιτυχούς διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Ε.Ε. τα τελευταία 2,5 έτη, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρόταση Οδηγίας κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

«Πρόκειται για μια πάγια διεκδίκηση ετών, πολύ δύσκολη. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, όχι μόνο θα βοηθήσει τα νησιά, είναι επιβεβλημένη. Σαφέστατα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση σε ορισμένους φορολογικούς συντελεστές και αυτό μετά από χρόνια προσπαθειών κατάφερε να τεθεί στο τραπέζι και να γίνει κατανοητή η επιχειρηματολογία από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα. Είναι μια μεγάλη επιτυχία, δεν είναι απλό γεγονός. Είναι ένα επίτευγμα μιας συστηματικής, δύσκολης και πάγιας προσπάθειας διεκδίκησης όλων των στοιχείων που μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική και περιφερειακή νησιωτική ανάπτυξη της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Βορείων Σποράδων Αθανάσιος Ζλατούδης, μέλος στο ΔΣ του Επιμελητηριακού Ομιλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών και μέλος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Με θετικά σχόλια υποδέχτηκαν φορείς, επαγγελματίες και κάτοικοι των νησιών τις τελευταίες εξελίξεις, με τον επιχειρηματία και πρώην αντιδήμαρχο Σκιάθου Κωνσταντίνο Γιαννίτση, να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ζητούμε πολλά χρόνια να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ και θεωρώ ότι είναι πολύ θετική η εξέλιξη. Η εφαρμογή της μείωσης από το 2025 θα βοηθήσει την τοπική οικονομία, το κράτος, θα δώσει ανάσα στους επαγγελματίες. Θα γίνει εξορθολογισμός». Με την πεποίθηση ότι το ζήτημα της μείωσης ΦΠΑ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «θα βοηθήσει τους επαγγελματίες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους».

Καθοριστικής σημασίας παράγοντας η μείωση του ΦΠΑ για όλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και των μεταφορών, με την τουριστική πράκτορα Ιωάννα Ευσταθίου, πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σκοπέλου, να επισημαίνει ότι «είχαμε αιτηθεί τη μείωση του ΦΠΑ και ζητήσαμε να επανέλθει η μείωση, γιατί είναι δύσκολα τα χρόνια. Περνάμε πάρα πολύ δύσκολα. Γενικά ο τουρισμός περνάει πάρα πολύ άσχημα και το 2022 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι καλύτερη η σεζόν, σε σύγκριση με το 2021 αν ξεκινήσουν πιο νωρίς οι πτήσεις, αλλά οι Σποράδες χρειάζονται λίγο χρόνο για να επανέλθουν».

Ευοίωνη προοπτική η μείωση του ΦΠΑ, με την ίδια να κάνει λόγο για «μια ανάσα», που θα βοηθήσει όλους τους τομείς της οικονομίας, πολύ δε περισσότερο τις μεταφορές και τον τουρισμό.

Με προσδοκίες για το 2025 και πολύ περισσότερο για τη νέα χρονιά, ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου Μιχάλης Καλογιάννης, ο οποίος αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί, υπογραμμίζει ότι «αναμφίβολα θα αποβεί προς όφελος όλων η μείωση του ΦΠΑ. Είχαμε θέσει ως Δήμος το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ, και θεωρούμε ότι θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα, βοηθώντας την οικονομία, τις πωλήσεις αγαθών και τις μετακινήσεις. Ειδικά για το νησί μας, θα είναι μεγάλη βοήθεια η μείωση του ΦΠΑ. Πολύ θετικό το μέτρο και είμαι υπέρ, εννοείται. Μακάρι να ίσχυε νωρίτερα, αλλά θα περιμένουμε αναγκαστικά μέχρι το 2025».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου