ΤΟΠΙΚΑ

2.500 δέματα αγάπης θα διανεμηθούν ενόψει Χριστουγέννων

2-500-δέματα-αγάπης-θα-διανεμηθούν-ενόψει-274861

Μείωση 40% στα έσοδα από το παγκάρι – Σε αγώνα δρόμου οι τοπικοί ενοριακοί ναοί για να εξασφαλίζονται τα αναγκαία

Αγώνας δρόμου για τους ενοριακούς ναούς η συγκέντρωση τροφίμων για τα 2.500 δέματα που θα διανεμηθούν σε ισάριθμες άπορες οικογένειες, ενόψει των Χριστουγέννων. Εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες, με τα έσοδα από το παγκάρι να σημειώνουν μείωση άνω του 40% στους ναούς και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων να καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με δυσκολία συγκεντρώνονται φέτος τα τρόφιμα για το εορταστικό τραπέζι των άπορων οικογενειών της Μαγνησίας, με τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Δημητριάδος και προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου π. Δαμασκηνό Κιαμέτη να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ο κόσμος έχει μειωθεί. Δεν έρχονται οι άνθρωποι που επισκέπτονταν συχνά τους ναούς. Εκεί αντιμετωπίζουμε πρόβλημα».

Δύσκολη εξίσωση η πτωτική τάση στα έσοδα των ναών και ταυτόχρονα η ανοδική πορεία στο κόστος ενέργειας και αγαθών. «Μέχρι στιγμής αντέχουμε. Αν συνεχιστεί η πανδημία θα ξεπεράσουμε τα όριά μας, αλλά ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να μας στηρίζει» επισημαίνει ο π. Δαμασκηνός.

Στο Σπίτι Γαλήνης της Ανάληψης σιτίζονται καθημερινά 75 άποροι και ενόψει Χριστουγέννων, θα διανεμηθούν ισάριθμα εορταστικά γεύματα αγάπης. «Παρ’ όλο που υπάρχει ακόμη η πανδημία, πρέπει να συνεχίσουμε να εκδηλώνουμε την αγάπη και τη φιλανθρωπία μας» επεσήμανε ο π. Δαμασκηνός.

«Πολύ μεγάλη» χαρακτηρίζει τη «μείωση στο εκκλησίασμα» ο π. Βαρνάβας Σαράτσης εφημέριος στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας στη Νέα Ιωνία. Με δυσκολία καλύπτεται το λειτουργικό κόστος του ναού, με τον π. Βαρνάβα να υπογραμμίζει ότι «τον χειμώνα η μείωση των εσόδων στο παγκάρι υπερβαίνει το 40% σε σύγκριση με το 2019. Στη διάρκεια της θερινής περιόδου η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, διότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στα έσοδα του ναού».

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, συνεχίζεται η προσπάθεια για την συγκέντρωση τροφίμων, τόσο για τα εορταστικά δέματα αγάπης, όσο και για τη λειτουργία του Σπιτικού Γαλήνης του ναού.

«Δεν διαφέρουμε από την κοινωνία, διότι είμαστε μέσα στην κοινωνία. Δόξα τω Θεώ, παλεύουμε όπως όλοι. Οι ίδιοι άνθρωποι που προσπαθούν καθημερινά, βρίσκονται και στην Εκκλησία» αναφέρει από την πλευρά του ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Μάξιμος Παπαϊωάννου.

«Λόγω της πανδημίας, ο κόσμος φοβάται να έρθει στις Εκκλησίες και η μείωση στο παγκάρι φθάνει το 40% σε σύγκριση με το 2019» αναφέρει ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πέτρου και Παύλου Νέας Ιωνίας π. Σταύρος Σωτηρόπουλος. Με πολύ μεγάλη δυσκολία συγκεντρώνονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, με τον π. Σταύρο να επισημαίνει ότι «τα βγάζουμε πέρα με πολύ μεγάλη δυσκολία. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση αλλά, παρ’ όλα ταύτα, συνεχίζεται το φιλανθρωπικό έργο του ναού».

Κάλεσμα για στήριξη

Πρόσκληση αγάπης απευθύνουν, στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι του Ιερού Ναού Αγίων Ιωάννου Δαμασκηνού, Βαρβάρας και Σοφίας Νέας Ιωνίας, ενόψει Χριστουγέννων.

«Ερχονται Χριστούγεννα. Δεν έχουν όλοι δέντρο. Δεν έχουν όλοι σπίτι. Δεν έχουν όλοι φαγητό. Δεν έχουν όλοι ζέστη. Δεν έχουν όλοι οικογένεια. Δεν έχουν όλοι δουλειά. Δεν έχουν όλοι χρήματα. Δεν έχουν όλοι υγεία. Δεν έχουν όλοι αγάπη. Δεν έχουν όλοι όνειρα. Δεν θα πάρουν όλοι δώρα. Αυτές τις γιορτές, πάρε μια τσάντα, γέμισέ τη με μικρά αλλά απαραίτητα πράγματα. Ρώτησε τι ανάγκη έχει το Σπίτι Γαλήνης Χριστού της Ενορίας σου. Ενίσχυσε οικονομικά το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ενορίας σου. Εμείς στη συνέχεια θα την χαρίσουμε σε όσους έχουν ανάγκη. Χάρισε λίγα χαμόγελα σε αυτούς που μόνο δάκρυα έχει η ζωή τους» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η τσάντα αγάπης θα περιλαμβάνει: 30 τεμάχια φακές, 30 τεμάχια φασόλια, 30 τεμάχια πένες, 30 τεμάχια κοφτό μακαρονάκι, 30 πακέτα 1 κιλού καφές ελληνικός, 30 τεμάχια μανέστρα, 30 τεμάχια γάλα 1 λίτρο μακράς διαρκείας, 30 τεμάχια μαρμελάδες, 25 συσκευασίες του μισού κιλού κασέρι, 20 συσκευασίες του κιλού φέτα, 12 κιλά κιμά, 12 κιλά χοιρινό, 8 κιλά μπριζόλες, 20 κιλά ρύζι, 20 τεμάχια ντοματοπολτός, 10 συσκευασίες του κιλού αλεύρι για κέικ, 30 συσκευασίες μελομακάρονα και 30 λίτρα λάδι.

Για περισσότερες πληροφορίες «επικοινωνήστε μαζί μας από 6 Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου στον αριθμούς 2421 0 60668 του Ιερού Ναού ή 698 213 6507. Οποιος επιθυμεί, μπορεί να βοηθήσει με κατάθεση χρημάτων με αιτιολογία Τσάντα Αγάπης 2021 στο παρακάτω Τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής τράπεζας GR0401102020000020229604945 Ι. Ναός Αγίας Βαρβάρας Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας-Δήμου Βόλου» υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου