ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκοπελίτης σεφ διασήμων ~ Κρεμά την ποδιά στο τέλος Δεκεμβρίου

σκοπελίτης-σεφ-διασήμων-κρεμά-την-ποδ-279908

Κατρίν Ντενέβ, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μελίνα και πολλοί ακόμη γευμάτισαν στο εστιατόριο «Τα Νησιά» του Γιάννη Αλεξίου

Τέσσερις επιτυχημένες δεκαετίες συμπληρώνουν «Τα Νησιά», το γνωστό εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη, πόλος έλξης διάσημων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που κατεβάζει ρολά στο τέλος του τρέχοντος Δεκεμβρίου. Τίτλοι τέλους για το φημισμένο εστιατόριο, που δημιούργησε πριν από 40 χρόνια ο Σκοπελίτης Γιάννης Αλεξίου, με εφόδια το μαγειρικό του ταλέντο, το μεράκι του και την αγάπη του για τη γαστρονομία.

Ρεπορτάζ:ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ιστορία έγραψε ο Γιάννης Αλεξίου με το επιχειρηματικό του εγχείρημα, που προσήλκυσε διάσημα ονόματα, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, η Κατρίν Ντενέβ, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ και αμέτρητους ακόμη αστέρες με διεθνές καλλιτεχνικό εκτόπισμα. Τέσσερις δεκαετίες επιτυχημένης πορείας συμπληρώνουν «Τα Νησιά» του Σκοπελίτη σεφ, ο οποίος κρεμά την ποδιά στο τέλος Δεκεμβρίου, λόγω συνταξιοδότησης, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο αγαπημένο του νησί, τη Σκόπελο.

Κλείνει οριστικά το θρυλικό εστιατόριο «Τα Νησιά», που βρίσκεται επί της Προξένου Κορομηλά 13, στο κέντρο της πόλης, με τον Γιάννη Αλεξίου να γνωστοποιεί την είδηση με ανάρτησή του στην προσωπική του διαδικτυακή σελίδα.

Γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Αλεξίου: «Το 1981 μαζί με τη σύζυγό μου Σμαράγδα κάναμε το όνειρό μας πραγματικότητα ανοίγοντας στη Προξένου Κορομηλά 13 το αγαπημένο μας εστιατόριο «Τα Νησιά». Από την πρώτη μέρα λειτουργίας βάλαμε τη σφραγίδα μας στη γαστρονομική ιστορία της πόλης. Ολα αυτά τα χρόνια μέσα από τη κουζίνα μου δημιουργούσα για εσάς ό,τι καλύτερο φανταζόμουν και είχα να δώσω… Και εσείς από την πλευρά σας, με την αποδοχή και την αγάπη σας, μας επιτρέψατε να γευτούμε τη χαρά της επιτυχίας και της αναγνώρισης. Με συγκίνηση ήρθε η στιγμή να αποχωριστούμε τους πελάτες, που στο πέρασμα του χρόνου γίνανε όλοι καλοί φίλοι. «Τα Νησιά» κλείνουν οριστικά τις πόρτες τους στις 31/12/21. Είμαστε ευγνώμονες για όσα ζήσαμε μαζί σας. Σαράντα υπέροχα, αξέχαστα χρόνια. Σας στέλνουμε την αγάπη μας και ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς! Γιάννης και Σμαράγδα Αλεξίου».

Γέννημα θρέμμα Σκοπελίτης

Μια ζωή στον πάγκο, δημιουργεί ανυπέρβλητες γεύσεις ο φημισμένος Σκοπελίτης «γκουρού» της κουζίνας, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρά του μετά τη συνταξιοδότησή του. «Εφυγα από το νησί σε ηλικία 14 ετών. Επρεπε να ξενιτευτώ, για να σπουδάσω. Ηθελα να γίνω μηχανικός στα πλοία. Σε ηλικία 15 ετών άρχισα να δουλεύω σε εστιατόρια και στη συνέχεια ακολούθησα τον συγκεκριμένο κλάδο» αναφέρει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Με μεράκι δημιούργησε πριν από σαράντα χρόνια το φημισμένο του εστιατόριο ο βραβευμένος σεφ, κάνοντας πράξη με τον πιο ευφάνταστο και δημιουργικό τρόποτις γνώσεις μαγειρικής, που αποκόμισε στη διάρκεια των σπουδών του.

«Εχω ταΐσει τη μισή Ελλάδα δύο φορές. Από κανέναν πελάτη μου δεν αντιμετώπισα πρόβλημα, γιατί προλάβαινα το οτιδήποτε πριν γίνει. Ολα τα πιάτα, που φεύγουν από την κουζίνα μου για να πάνε στο τραπέζι, πρέπει να είναι τέλεια, να είναι νόστιμα και μάλιστα η χαρά μου είναι ότι δεν περισσεύει φαγητό στο πιάτο» υπογραμμίζει.

Εκανε τη διαφορά στην εστίαση, με εφόδια «τον σεβασμό μου στα τρόφιμα και την αγάπη στην ποιότητα» ομολογεί. Ανυπέρβλητης νοστιμιάς οι γεύσεις που σερβίρει κι όπως τονίζει «εδώ όλα μας τα φαγητά έχουν μια ιδιαιτερότητα. Είναι φαγητά με απλές γεύσεις. Οσο πιο απλό είναι το φαγητό, τόσο καλύτερο είναι και όσο κρατάς τον χαρακτήρα από τα προϊόντα, τόσο πιο πολύ το απολαμβάνει ο πελάτης».

Διάσημοι θαμώνες

Θαμώνες από παντού, ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές, τραγουδιστές, φίλοι, τουρίστες, άνθρωποι της γειτονιάς μαγεύτηκαν από τα πιάτα του.Από το 1981, που άνοιξαν το μαγαζί με τη σύζυγό του και έβγαλαν τα πρώτα πιάτα στα τραπέζια, είναι εκεί και δεν άφησε στιγμή το πάσο της κουζίνας.

Ο Γιάννης Αλεξίου τελείωσε το 1971 τη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και δούλεψε σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι που αποφάσισε να ανοίξει το δικό του εστιατόριο. Οι πόρτες «των Νησιών» άνοιξαν στην οδό Προξένου Κορομηλά 13 και από την πρώτη μέρα, όπως λέει, το μαγαζί είχε κόσμο. Γρήγορα έγινε στέκι. Μετατράπηκε σε σημείο κατατεθέν της πόλης, γαστρονομικός προορισμός από όπου πέρασαν και ταξίδεψαν με τις γεύσεις του διάσημοι Ελληνες, αλλά και πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ.

«Η Αλίκη Βουγιουκλάκη λάτρευε τα μεζεδάκια και τα θαλασσινά μας. Σχεδόν κάθε φορά που ερχόταν στη Θεσσαλονίκη, περνούσε για φαγητό από το μαγαζί. Το απολάμβανε το φαγητό μας. Μάλιστα λίγο καιρό πριν φύγει από τη ζωή, μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε πατάτες βραστές. Μου είπε, «μόνο εσύ τις φτιάχνεις όπως μου αρέσουν»» αφηγήθηκε ο Γιάννης Αλεξίου.

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν επίσης συχνή πελάτισσα, η Μιμή Ντενίση, η Μαρινέλα, πολλοί πολιτικοί, αλλά και αθλητές, όπως ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης γευμάτιζαν συχνά στα «Νησιά» της Προξένου Κορομηλά. Ακόμη και διεθνούς φήμης ηθοποιοί και σκηνοθέτες, όπως ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος παρέα με τον Χάρβει Καϊτέλ, πέρασαν το κατώφλι του εστιατορίου και έβαλαν δέκα με τόνο στα φαγητά του, αφήνοντας μάλιστα χειρόγραφες αφιερώσεις με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η Κατρίν Ντενέβ στα «Νησιά»

«Εχουν περάσει όλα τα μεγάλα ονόματα, καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, έχουμε μεγάλη ιστορία με τον κόσμο» αναφέρει ο Γιάννης Αλεξίου.

Πολλά τα θρυλικά ονόματα, που γευμάτισαν στο εστιατόριο, μεταξύ αυτών και η διάσημη ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, η οποία γεύτηκε τη φημισμένη του ψαρόσουπα και «ζήλεψε ένα παϊδάκι, γιατί είδε πως το έτρωγαν σε κάποιο διπλανό τραπέζι. Θυμάμαι μάλιστα ότι της το έδωσα με το χέρι στο στόμα και το διασκέδασε με την ψυχή της» αφηγείται ο ίδιος.

Μεταξύ των διάσημων θαμώνων και ο Νίκολας Κέιτζ, αλλά και ο Σαντιάγο Καλατράβα, διεθνώς γνωστός και βραβευμένος Ισπανός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός, ο οποίος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με τα ορεκτικά,που σχεδίασε στο βιβλίο εντυπώσεων κάτι αποκλειστικά για τους ιδιοκτήτες.

Επιστροφή στη Σκόπελο

Ανάμεικτα τα συναισθήματα στην ιδέα της συνταξιοδότησης, με τις αναμνήσεις σαράντα χρόνων να συνθέτουν κλίμα νοσταλγίας. «Αισθάνομαι χαρά, που θα μπορέσω να ζήσω στην πατρίδα μου, αλλά αισθάνομαι και λίγο άβολα, που αφήνω τους πελάτες μου, τον κόσμο που με αγαπά και τον αγαπώ» ομολογεί, εμφανώς συγκινημένος.

Η Σκόπελος είναι η δική του Ιθάκη, ο τόπος του, τον οποίο επισκέπτεται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι. «Είχα όνειρο ζωής να επιστρέψω στο νησί. Θέλω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου στο αγαπημένο μου νησί. Πηγαίνω κάθε καλοκαίρι στη Σκόπελο, ανελλιπώς. Τα παιδιά μου αγαπούν επίσης τη Σκόπελο κι ο γιος μου έχει ένα ωραίο μικρό σκαφάκι και κάνουμε τις βόλτες μας. Περνάμε πολύ ωραία στη Σκόπελο το καλοκαίρι».

Γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί, όπου αναμένεται να μετακομίσει μετά από λίγο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζει ότι «έχω ένα πολύ ωραίο σπίτι και το απολαμβάνω».

Στις 31 Δεκεμβρίου κρεμά την ποδιά, με τη σκέψη ότι «όλοι οι διάσημοι που πέρασαν από το εστιατόριο ήταν απλοί και ευγενικοί, όπως όλος ο κόσμος. Ολοι οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν, να απολαύσουν ένα ωραίο γεύμα. Πρέπει να προλαβαίνεις τις απαιτήσεις τους και τις ιδιοτροπίες τους ίσως, για να θεωρείσαι καλός εστιάτορας» υπογραμμίζει.

Κλείνοντας, στέλνει ένα μήνυμα στους συντοπίτες του, μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, λέγοντας «να με περιμένουν. Δεν θα αργήσω να επιστρέψω στο νησί μου, για να μπορέσω να ζήσω με τους φίλους μου, που τους αγαπώ και με αγαπούν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου