ΤΟΠΙΚΑ

Ενθαρρυντικά μηνύματα στον τουρισμό ~ Δημιουργική πνοή μετά το διετές μούδιασμα

ενθαρρυντικά-μηνύματα-στον-τουρισμό-279963

«Εκρηξη» ενδιαφέροντος για νέες μονάδες και αναβάθμιση καταλυμάτων καταγράφεται στη Μαγνησία

Με νέες μονάδες, αναβάθμιση καταλυμάτων και αύξηση στον αριθμό κλινών ο επιχειρηματικός κόσμος φαίνεται να ξεπερνά το μούδιασμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεκάδες νέες μονάδες βρίσκονται στα σκαριά, με επιχειρηματίες του τουρισμού να προσανατολίζονται στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των καταλυμάτων τους, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τουρισμού Θεσσαλίας, στοιχεία τα οποία αλλάζουν διαρκώς με διαφαινόμενες αυξητικές τάσεις, οι νέες μονάδες, που δρομολογούνται ήδη στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, είναι οι εξής:

Εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου αναμένονται εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου ξενοδοχειακή μονάδα κατηγορίας τεσσάρων αστέρων και τουλάχιστον επτά μονάδες ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων – δωματίων. Με τις μονάδες θα προστεθούν τουλάχιστον 120 έως 140νέες κλίνες, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Ελέγχου, Επιθεώρησης και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας Νικόλαο Σαρούκο.

Στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου αναμένεται η δημιουργία έως οκτώ μονάδων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων – δωματίων και τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, με τις οποίες θα προστεθούν στο δυναμικό της περιοχής περί τις 70 κλίνες συνολικά.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου αναμένεται έως το 2023 η δημιουργία μίας ακόμη οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης (camping), μίας ξενοδοχειακής μονάδας στις περιοχές Κάτω Γατζέας – Καλών Νερών, καθώς και η δημιουργία τουλάχιστον έξι νέων μονάδων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων – δωματίων και τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών. Με τις νέες μονάδες θα προστεθούν επιπλέον έως και 300 νέες κλίνες.

Στις Βόρειες Σποράδες

Στη Σκιάθο οι νέες μονάδες, που αναμένονται το 2022, περιορίζονται σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, που αναμένεται να προσθέσουν πάνω από 90 κλίνες στο σύνολο.

Για το νησί του Παπαδιαμάντη, ωστόσο, αναμένονται νέες ξενοδοχειακές μονάδες έως το 2024, καθώς και επεκτάσεις υφιστάμενων, υψηλών ποιοτικών αξιώσεων τεσσάρων ή και πέντε αστέρων, με τις οποίες θα προστεθούν στο δυναμικό του νησιού τουλάχιστον 300 νέες κλίνες.

Στη Σκόπελο και την Αλόννησο οι νέες κλίνες αναμένεται να αγγίξουν περί τις 60 και 50 αντίστοιχα, ο μεγαλύτερος αριθμός σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα – δωμάτια και τουριστικές κατοικίες, που ουδόλως μειώνει τη σημαντικότητα των νέων, έστω και μικρής έντασης, καταλυμάτων.

Για τη Σκόπελο, ειδικότερα, αναμένονται δύο νέες ξενοδοχειακές μονάδες, κατηγορίας τριών και τεσσάρων αστέρων, με συνολική δυναμικότητα περί τις 80 κλίνες και με ορίζοντα αποπεράτωσης το 2023. Επίσης, σύντομα θα δρομολογηθεί και η επέκταση υφιστάμενης επιχείρησης, κατηγορίας πέντε αστέρων, με εγγύτερη προοπτική πιθανής αποπεράτωσης μεταξύ 2023-2024.

Ως προς την Αλόννησο, αναμένεται εντός της προσεχούς τριετίας μια πρώτη αποτύπωση της ένταξης του νησιού στον παγκόσμιο τουριστικό / καταδυτικό χάρτη, προκειμένου αν αποτιμηθεί και σε επίπεδο αριθμών η δημιουργία αυξητικών τάσεων ως προς τις ενδεχόμενες νέες μονάδες.

Αναβάθμιση ποιότητας

Ευοίωνες προοπτικές διαγράφονται σε επίπεδο αναβάθμισης υφιστάμενων υποδομών, οι οποίες αναμένεται να ανεβάσουν τον πήχη των ποιοτικών υπηρεσιών.

«Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα αισιόδοξα δεδομένα», αναφέρει ο Νίκος Σαρούκος, προϊστάμενος Ελέγχου, Επιθεώρησης και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αύξηση του αριθμού των κλινών δεν είναι το ζητούμενο. Η προσθήκη νέου καταλυματικού δυναμικού θα πρέπει να συνοδεύεται και από διαρκή αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής».

Οπως επισημαίνει ο ίδιος «πρόκειται για στοίχημα, το οποίο, πρώτη στην περιοχή της Θεσσαλίας, δείχνει να κερδίζει η Σκιάθος. Μόνο το 2022, τουλάχιστον επτά μονάδες, τόσο ξενοδοχεία, όσο και ενοικιαζόμενα δωμάτια, πρόκειται να μετατραπούν σε καταλύματα εξαιρετικά υψηλών ποιοτικών απαιτήσεων, αναβαθμίζοντας την κατηγορία, στην οποία θα υπάγονται, εξέλιξη που θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο και στην ολική αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας του συγκεκριμένου νησιού».

Ετερόκλητο μωσαϊκό

Με την πανδημία να έχει τραυματίσει βαθιά τον τουριστικό κλάδο, οι επιχειρηματίες του χώρου εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές και τις απώλειές τους, μετά από ένα ισοπεδωτικό 2020 και ένα, όπως διαφαίνεται, ελπιδοφόρο 2021, που όμως απέχει μακράν από την εικόνα ευφορίας του 2019.

Σε αυτό το ετερόκλητο μωσαϊκό, η πρώτη ανάγνωση του οποίου δίνει την εικόνα διαρκούς πισωγυρίσματος, ο επιχειρηματικός κόσμος αντιδρά θετικά, απαντώντας με νέες επενδύσεις, αναβαθμίσεις υφιστάμενων καταλυμάτων και αύξηση δυναμικότητας, παρά την περί του αντιθέτου εικόνα που θα περίμεναν πεσιμιστές.

«Πράγματι, το κλίμα αλλάζει», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος Ελέγχου, Επιθεώρησης και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας Νικόλαος Σαρούκος. «Εχουμε εικόνα για νέες μονάδες, που πρόκειται να μπουν στον τουριστικό χάρτη, το αργότερο έως το 2023, με ορισμένες εξ αυτών να επιδιώκουν να υποδεχθούν κοινό ακόμη και εντός του προσεχούς επταμήνου».

Η αισιόδοξη εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Σαρούκο, παρατηρείται περισσότερο στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Σποράδων, αλλά και Λάρισας. «Είναι συνδυασμός πολλών δεδομένων» επισημαίνει. «Κατ’ αρχάς μιλάμε για εκ νέου ενεργοποίηση επενδύσεων, οι οποίες έμειναν στα μισά του δρόμου ή δεν άρχισαν ποτέ, λόγω της υγειονομικής συγκυρίας που βιώσαμε και βιώνουμε. Πλέον, τα δρομολογούμενα για την περίοδο 2019-2020 νεόδμητα καταλύματα ξαναμπαίνουν δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, με τις οικοδομικές εργασίες είτε να συνεχίζονται, είτε να αρχίζουν άμεσα» επισημαίνει ο ίδιος.

Πέραν όμως των θετικών προοπτικών, που διαφαίνεται να επιστρέφουν στον τουριστικό ορίζοντα, υφίσταται κατά τον κ. Σαρούκο και ένα ακόμη στοιχείο, που υποβοηθά. Πρόκειται για το γεγονός ότι εξακολουθούν να «τρέχουν» χρηματοδοτικά ενισχυτικά προγράμματα (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ). Οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, εκμεταλλευόμενοι τη ροή ενισχύσεων από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, επαναδραστηριοποιούνται και επιστρέφουν στο ενεργό προσκήνιο, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό νέες και υψηλές προσδοκίες για τη μετά τον κορονοϊό τουριστική πραγματικότητα.

«Κακοδαιμονία εποχικής νοοτροπίας»

«Ολα όμως έχουν κοινό παρονομαστή, την κακοδαιμονία της εποχικής μας νοοτροπίας» συμπληρώνει ο κ. Σαρούκος, παραθέτοντας ως παράδειγμα προς προβληματισμό την περιοχή του Χορευτού, όπου, όπως διαπίστωσε, ήδη από τις 26 Αυγούστου επισιτιστικές επιχειρήσεις και τουριστικά καταλύματα είχαν ήδη «κατεβάσει ρολά». «Διαχρονική μας πρόκληση παραμένει η προσφορά, η διάθεση και η κάλυψη επιπλέον κλινών στον άξονα του ενεργού χρόνου λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων. Με λίγα λόγια, να αυξήσουμε το χρονικό διάστημα, που τα καταλύματά μας παραμένουν ανοιχτά, με επιθετική και ελκυστική πολιτική κρατήσεων» καταλήγει.

Κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει τις εξελίξεις στον τουρισμό για το 2022, εμφανίζεται κατ’ αρχάς επιφυλακτικός.

Καταθέτοντας την άποψή του, επισημαίνει: «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό που μπορούμε να ορίσουμε ως τουριστική κανονικότητα. Αλλωστε, βασική «μαγιά» στο τουριστικό προϊόν είναι η θετική ψυχολογία, την οποία ακόμη πασχίζουμε να ατσαλώσουμε. Ομως τα μηνύματα είναι πράγματι αισιόδοξα. Αρκεί να μην πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα, εμπιστευόμαστε την επιστήμη και τα υγειονομικά όπλα, που μας έχει χαρίσει και ακολουθούμε με ευλάβεια τους κανόνες, προχωρώντας με αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητές μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου