ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους : «Είμαστε ανοιχτά και υπολειτουργούμε»

κραυγή-αγωνίας-από-εμπόρους-είμαστε-288167

Σε κλοιό ανασφάλειας και αβεβαιότητας η αγορά, με σειρά προβλημάτων να ζητεί επίλυση

Κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας επικρατεί στην αγορά, με τους αρνητικούς τζίρους που σημειώθηκαν στο πλαίσιο της Black Friday να επιβαρύνουν την ψυχολογία των εμπόρων. Κραυγή αγωνίας η φράση «είμαστε ανοιχτά και υπολειτουργούμε», αποτυπώνει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην τοπική αγορά, σε μια περίοδο γεμάτη προβλήματα και δυσβάσταχτες υποχρεώσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε υποτονικούς ρυθμούς κινείται η αγορά, με τον α αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Γιώργο Σακελάρη να κάνει λόγο για «την πρώτη χρονιά που ήταν 100% αρνητική η εικόνα της Black Friday. Η αγορά κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς και η εικόνα παραμένει η ίδια. Είναι μια πολύ κακή περίοδος για την αγορά».

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί εμφανίζονται, στο μεταξύ, οι καταναλωτές, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Σακελάρης, το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο φόβος. «Δεν έχουν ενδιαφέρον να βγουν έξω, ενώ πολλοί, δεν έχουν τη διάθεση να περάσουν τη διαδικασία ελέγχου των υγειονομικών πιστοποιητικών στα καταστήματα» τονίζει ο κ. Σακελάρης.

Κλίμα ανασφάλειας επικρατεί, την ίδια στιγμή, στην αγορά, με τον ίδιο έμπορο να υπογραμμίζει ότι: «Κατ’ αρχήν δεν μπορούμε να προϋπολογίσουμε τις παραγγελίες για τα Χριστούγεννα. Ακούμε για νέα έξτρα μέτρα. Αρα η ανασφάλεια είναι, εκ των πραγμάτων, ένα συναίσθημα που επικρατεί σε όλο τον κόσμο».

Το κλίμα ανασφάλειας ενισχύεται, στο μεταξύ, λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους, το οποίο αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου και ευρύτερα.

Θέμα επιβίωσης τίθεται για τις επιχειρήσεις, με την προσδοκία για την εορταστική περίοδο, που επικρατούσε σε παλαιότερες εποχές προ πανδημίας, να μετατρέπεται στην αγωνία της επόμενης μέρας. «Ο Δεκέμβριος ήταν ανέκαθεν ο καλύτερος μήνας για όλους τους εμπόρους. Υπήρχε κλίμα ευφορίας στην αγορά όταν μπαίναμε στο Δεκέμβριο. Αυτή τη στιγμή η ανασφάλειά μας είναι πιο μεγάλη από ποτέ, στον θεωρητικά καλύτερο μήνα από εμπορικής άποψης. Οι δεκαπέντε μέρες των εορτών αντιστοιχούσαν στα ταμεία ενός μήνα ή και δύο μηνών και αυτή τη στιγμή βιώνουμε την πλήρη ανασφάλεια» τονίζει ο ίδιος.

Πολλά τα αιτήματα που έχει καταθέσει ο κλάδος στην πολιτεία με αλλεπάλληλα υπομνήματα. «Υπολειτουργούμε και δεν αποζημιωνόμαστε» επισημαίνει ο κ. Σακελάρης, απαριθμώντας τα ζητήματα που απασχολούν τους εμπόρους. «Ζητούμε αναστολή των επιταγών, διότι υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, αλλά δεν βλέπουμε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, η επιδότηση να είναι μη επιστρεπτέα και θα θέλαμε κάποιος να μας ακούσει και να λάβει κάποια μέτρα. Αυτή την στιγμή είμαστε ξεκρέμαστοι. Εχουμε τα καταστήματά μας ανοιχτά και υπολειτουργούμε» τονίζει ο α αντιπρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου