ΤΟΠΙΚΑ

Μέτωπο κατά της βίας

μέτωπο-κατά-της-βίας-295111

Συμβολική δράση, με έμβλημα το πορτοκαλί χρώμα, πραγματοποίησαν χθες από κοινού ο 1ος Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου και ο Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου «Θέτις» στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Με πορτοκαλί χρώμα πλαισιώθηκε το Ηρώο στην παραλία του Βόλου, σε πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου.

Συνεχίζοντας και διευρύνοντας τους δεσμούς συνεργασίας, οι δύο δραστήριοι Ομιλοι συγκροτούν μέτωπο κατά της βίας, υπενθυμίζοντας σε κάθε γυναίκα που υφίσταται βία ότι «δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη».

Με αφετηρία των φωτισμό των δημόσιων κτιρίων πριν από έξι χρόνια, οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας συνεχίζονται με την ίδια ένταση, προκειμένου να εκλείψει η έμφυλη βία.

«Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου που είναι παγκόσμια μέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δύο Ομιλοι θα διοργανώνουμε εκδηλώσεις, θα κοινοποιήσουμε στα ΜΜΕ σχετικά άρθρα για την ενεργοποίηση ανδρών και γυναικών αλλά και των κοριτσιών, των νέων γυναικών, ότι υπάρχουν εδώ στον Βόλο όμιλοι, σύλλογοι, που ενδυναμώνουν τις γυναίκες. Αυτό που θέλουμε να γνωστοποιήσουμε είναι ότι είμαστε όλες εδώ. Είμαστε υπέρ της από κοινού δράσης, στο κοινό μέτωπο κατά της βίας» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου Ροσσάνα Πώποτα.

«Καμία ανοχή στη βία κατά των γυναικών» το μήνυμα που μετέφερε η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις» Ασημίνα Σέγκλια, υπογραμμίζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «το μήνυμα της Σοροπτιμιστικής Ενωσης Ελλάδος είναι «βήμα στη ζωή». Δεν είναι αποδεκτή καμίας μορφής βία. Σημειώθηκαν 13 δολοφονίες αυτή τη χρονιά, βλέπουμε τι συμβαίνει, δεν μπορούμε να το ανεχθούμε. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, τους νέους, τους άντρες, τα παιδιά».

Η πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται από όλους τους Σοροπτιμιστικούς Ομίλους της Ελλάδας, της Ευρώπης καθώς και διεθνώς στο πλαίσιο των λεγόμενων Orange Days, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην άσκηση και εκδήλωση βίας κατά των γυναικών, όλων των ηλικιών σε όλον τον κόσμο.

Στόχος της κοινής δράσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βόλο, η εγρήγορση μελών και φίλων του Σοροπτιμισμού που δραστηριοποιείται παγκόσμια με στόχο την αντιμετώπιση και επίλυση θεμάτων ισότητας.

Σε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας, δόθηκε χθες το έναυσμα, παράλληλα με τη σχετική φωταγώγηση, για διαδικτυακές ενημερωτικές διασκέψεις, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και σχετικές αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ανακοινώσεις φορέων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή υπογράμμισε μεταξύ άλλων «πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και, από τη μια, να φροντίσουμε οι θύτες να αποκαλυφθούν, οι πράξεις τους να ξεσκεπαστούν και να τιμωρηθούν, και, από την άλλη, να υποστηρίξουμε τα θύματα και τις οικογένειές τους, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, να δυναμώσουμε τη στάση μας απέναντι στην έμφυλη βία. Ας σταθούμε δίπλα σε εκείνες, που θα βρουν το κουράγιο να μιλήσουν. Ας βοηθήσουμε, όσες διστάζουν, να βρουν τη δύναμη να ζητήσουν βοήθεια».

Σε μήνυμα της βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Παπανάτσιου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι χρέος της Πολιτείας να ορίσει άμεσες και ξεκάθαρες νομοθετικές, υπηρεσιακές και κοινωνικές διαδικασίες προστασίας των γυναικών και τιμωρίας των δραστών. Είναι χρέος όλων μας να μην εφησυχάσουμε μέχρι κάθε γυναίκα να μπορεί να ζει με ασφάλεια. Μέχρι κάθε γυναίκα να νιώσει ήρεμη, στη διαδρομή μέχρι το σπίτι της, μέσα στο σπίτι της, στο εργασιακό της περιβάλλον, στο τόπο της, στη κοινωνία».

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η νεολαία Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ζητεί «να αλλάξει άμεσα το νομικό και θεσμικό πλαίσιο γύρω από την έμφυλη βία. Οι αλλαγές στην εκπαίδευση ώστε να προλαμβάνει τις ανισότητες, η αυτόφωρη σύλληψη του δράστη μετά από καταγγελία έμφυλης βίας, η ενίσχυση των δομών προστασίας, η κατάργηση του νόμου περί συνεπιμέλειας καθώς και η ρητή αναφορά του όρου «γυναικοκτονία» να συμπεριληφθεί στο άρθρο 82α του Ποινικού Κώδικα- ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει σχετική τροπολογία θεωρούνται βασικές τομές ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτό το σύγχρονο καρκίνωμα».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Είμαι υπερήφανη γιατί επί θητείας μου ως υφυπουργός Εσωτερικών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια ακινησίας από την τελευταία προσπάθεια που έγινε για να κατατεθεί ολοκληρωμένο νομοθέτημα για την Ισότητα των Φύλων και μετά από χρόνια προετοιμασία και διαβουλεύσεων. Αξίζει σε όλες τις γυναίκες μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για μια κοινωνία στην οποία οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων θα βασίζονται στις αξίες της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της ισοτιμίας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου