ΤΟΠΙΚΑ

Π. Επιφάνιος Οικονόμου: «Δεν θα έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν»

π-επιφάνιος-οικονόμου-δεν-θα-έρθουμε-298461

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στους κόλπους της Εκκλησίας η κυβερνητική απόφαση για τη διενέργεια ελέγχων των υγειονομικών πιστοποιητικών των πιστών, με την Ιερά Σύνοδο να απαντά ότι τα μέτρα είναι απολύτως σεβαστά, πλην όμως δεν υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα να ελέγχει όσους εισέρχονται στους ναούς. Σύσταση να πηγαίνουν οι πιστοί στις εκκλησίες με rapid τεστ έχει κάνει η κυβέρνηση, με την Ιερά Σύνοδο να εκδίδει προχθές ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να ελέγχει τη συμμόρφωση των πιστών.

Με τα προβλεπόμενα μέτρα να τηρούνται απαρέγκλιτα στους ναούς και την κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι οι «καμπάνες» βαρύνουν τους παραβάτες όχι τους ιερείς, η προχθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, αντικατοπτρίζει τις θέσεις της Ιεραρχίας πάνω στο ζήτημα της διενέργειας ελέγχων των υγειονομικών πιστοποιητικών από την Εκκλησία.

Με αίσθημα ικανοποίησης έγινε δεκτή η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου από την τοπική Εκκλησία, με την προτροπή σχετικά με την τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να παραμένει ισχυρή.

«Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρει τα αυτονόητα. Αυτά τα οποία θα έπρεπε να είναι γνωστά και στους κυβερνητικούς μηχανισμούς, ότι, δηλαδή, οι ενορίες, τα μοναστήρια, δεν έχουμε τους μηχανισμούς και τα πρόσωπα να διενεργούμε τέτοιου είδους ελέγχους. Οι μεν ιερείς η θέση μας είναι στην Αγία Τράπεζα, οι δε επίτροποι είναι εθελοντές οι οποίοι δεν έχουν καμία διάθεση να έρχονται σε προστριβή και αντιπαράθεση με τον λαό, οι δε νεωκόροι των εκκλησιών έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα και όχι να ασκούν έλεγχο» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου.

Στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει πως «συμπαρίσταται ολόθυμα στην μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κυβερνήσεως για την μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας», ωστόσο τονίζει ότι «η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες».

Παράλληλα η Ιερά Σύνοδος τάσσεται υπέρ των εμβολιασμών, ενώ σημειώνει ότι κάθε αντίθετη άποψη, «ακόμα και κληρικών, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο».

Αυστηρή τήρηση μέτρων

Επίκεντρο του έργου που επιτελείται στη Μητρόπολη Δημητριάδος αποτελεί η διατήρηση της ενότητας, με τον εκπρόσωπο της τοπικής Εκκλησίας να επισημαίνει ότι: «Η Εκκλησία δεν κλείνει την πόρτα της σε κανέναν. Δεν μπορεί να απαγορεύσει στα παιδιά της η Εκκλησία να εισέρθουν σε αυτήν. Ο κάθε άνθρωπος που θέλει να εισέλθει σε αυτήν, για να προσευχηθεί και να λατρέψει τον Θεό είναι τέκνο του Θεού, τέκνο της Εκκλησίας και όπως δεν κλείνουμε την πόρτα του σπιτιού μας στα παιδιά μας για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορούμε να την κλείσουμε και στα πνευματικά μας τέκνα που είναι ο λαός του Θεού».

Με απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο π. Επιφάνιος επισημαίνει ότι «πρώτοι εμείς τηρούμε τα μέτρα που προβλέπονται και προτρέπουμε τον κόσμο, τους πιστούς, να εμβολιαστούν και να τα τηρούν. Σεβόμαστε τα μέτρα, αλλά δεν είναι δικό μας έργο να διενεργούμε ελέγχους. Δεν θα έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν, ούτε θα στερήσουμε τη δυνατότητα σε κάποιον να εισέλθει στο ναό. Σε τελική ανάλυση αν το κράτος θέλει να διενεργεί ελέγχους στους ναούς, έχει τους δικούς του μηχανισμούς για να το πράξει».

Προτροπή για ενότητα

Επίκληση για διατήρηση του κλίματος ενότητας η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με την οποία συμπαρίσταται ολόθυμα στην μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως για την μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας. Υπενθυμίζει δε ότι η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή με λόγο συναινετικό και λόγο ευθύνης.

Ομοίως συμμερίζεται την μεγάλη προσπάθεια από μέρους των ιατρών και των νοσηλευτών μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συμπαρίσταται τόσο πρακτικά, όσο και ηθικά προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ελεύθερα και αβίαστα.

Σταθερή θέση της Εκκλησίας είναι ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Κάθε δε αντίθετη άποψη, ακόμα και Κληρικών, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο.

«Αναφορικά προς την Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία οι πιστοί, όταν εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς για να μετάσχουν σε Ιερές Ακολουθίες και να λατρεύσουν τον Αληθινό Θεό, οφείλουν να έχουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες» επισημαίνεται από την Ιερά Σύνοδο.

Παράλληλα, ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η Σύνοδος παραμένει σταθερή στην εγκύκλιο που εξέδωσε στις 4 Νοεμβρίου, με το οποίο απευθύνει και πάλι «έκκληση στον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού και προτρέπει πατρικώς για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα εμβολιασμού, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία για όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, καθώς και την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων από όσους δεν έχουν εμβολιασθεί».

Απευθύνεται στην αίσθηση ευθύνης και το φιλότιμο του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού και προτρέπει: «Να παραμένουν άρρηκτα ενωμένοι υπό την σκέπη της Μητέρας Εκκλησίας με υπακοή στην Ιερά Σύνοδο και στους Σεβασμιωτάτους Ποιμενάρχες, αποφεύγοντας κάθε είδους διάσπαση και διχόνοια, την οποία επιδιώκουν «προφάσει ευσεβείας» πρόσωπα τα οποία απεργάζονται σκοπούς ξένους προς την φύση της Εκκλησίας.

Να ακολουθούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, φορώντας απαραιτήτως την μάσκα προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Να αναπέμπουν δεήσεις και παρακλήσεις προς τον πανοικτίρμονα Θεό να αποστρέψει, να διασκεδάσει και να απομακρύνει την νόσο του κορονοϊού».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου