ΤΟΠΙΚΑ

«Βόμβα» το ενεργειακό κόστος

βόμβα-το-ενεργειακό-κόστος-298519

Βραδυφλεγής «βόμβα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η αλματώδης άνοδος στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, με τις αρνητικές επιπτώσεις να αποτυπώνονται στο λειτουργικό κόστος, που έχει καταστεί δυσβάσταχτο. Κατακόρυφη άνοδος στους δείκτες αγωνίας και προβληματισμού, με τους επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, να υπογραμμίζουν ότι προβλέπεται να είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας.

«Η αύξηση του κόστους ενέργειας επηρεάζει τους πάντες, επαγγελματίες και ιδιώτες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Τηρουμένων των αναλογιών είναι θετικό το γεγονός ότι είναι κλειστές οι εποχιακές επιχειρήσεις σε αυτή τη φάση, αλλά αν δεν εξισορροπηθεί η κατάσταση μέχρι την άνοιξη, θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η αύξηση στις τιμές της ενέργειας μας ανησυχεί ιδιαίτερα, όπως ανησυχεί, άλλωστε, και το κοινωνικό σύνολο» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πάνος Ανδριτσόπουλος, αντιπρόεδρος στην Ενωση Ξενοδόχων Σκιάθου.

Με την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων να προκαλεί έντονο προβληματισμό και τους πάντες να συμφωνούν με την άποψη ότι θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας, βαρύ είναι το κλίμα στην τοπική εμπορική αγορά. «Συνάρτηση πολλών παραγόντων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Από τη μία η αύξηση στο ενεργειακό κόστος και από την άλλη οι ανατιμήσεις, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά και την φοβία του κόσμου, συνθέτουν μια δύσκολη κατάσταση» υπογραμμίζει ο Γιώργος Σακελάρης πρώτος αντιπρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας. Παράλληλα, τονίζει ότι λόγω των νέων μέτρων έχει μειωθεί η κίνηση στην αγορά και αυτομάτως η αύξηση σε προϊόντα και ενέργεια, έχει άμεση επίπτωση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Μειωμένη η κίνηση στους δρόμους και τα τοπικά καταστήματα, με τον Μάκη Χριστοφορίδη ιδιοκτήτη μάρκετ να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η αύξηση στο μεταφορικό κόστος έχει άμεση επίπτωση στις τιμές των προϊόντων, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Οπωσδήποτε νιώθω ανησυχία, διότι δεν γνωρίζω τι μέλλει γενέσθαι και τι θα αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα. Όλα λειτουργούν ως αλυσίδα και διαπιστώνω ότι είναι μειωμένη και η προσέλευση των πελατών στα καταστήματα. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ειδικότερα, διαπιστώνω ότι υπάρχει πρόβλημα».

Εμφανής η αύξηση του ενεργειακού κόστους στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, με τους επαγγελματίες της εστίασης να κάνουν λόγο για «εκτίναξη» του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων του κλάδου. «Παρά τις αυξήσεις που παρατηρούνται στο κόστος ενέργειας και στα προϊόντα, καταβάλλουμε προσπάθειες για να μην ανεβάσουμε τις τιμές. Προσπαθούμε να μην μετακυλήσει η αύξηση στον καταναλωτή. Εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας, ειδικά το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Θανάσης Στάνιος, ιδιοκτήτης εστιατορίου.

Δύσκολη εξίσωση οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και προϊόντα για όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των κρεοπωλών, με τον Τρύφωνα Κόγια να τονίζει ότι οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στις τιμές των αγαθών και στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, που φθάνουν μέχρι τον καταναλωτή. «Παρατηρείται μειωμένη κίνηση και οι καταναλωτές προμηθεύονται μικρές ποσότητες κρέατος, για να καλύψουν τις ανάγκες της μέρας. Ελάχιστοι αγοράζουν κρέας σε μεγάλες ποσότητες» τονίζει ο κ. Κόγιας, για να προσθέσει ότι «προβλέπονται δύσκολες καταστάσεις μετά την εορταστική περίοδο».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου