ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτα χαμόγελα στα νησιά

πρώτα-χαμόγελα-στα-νησιά-346622

Θετικό πρόσημο προσδίδει, εκ προοιμίου, στη νέα σεζόν η διατήρηση της ακτοπλοϊκής γραμμής, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα νησιά των Βορείων Σποράδων, με τους επαγγελματίες να αισιοδοξούν. Τονωτική ένεση αποτέλεσε τη φετινή σεζόν η συγκεκριμένη γραμμή για τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, με την ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ότι η επιδότηση θα συνεχιστεί και το 2022 να ενισχύει την προσδοκία ότι η ερχόμενη σεζόν θα είναι καλύτερη.

«Η συγκεκριμένη γραμμή αποτέλεσε μεγάλο αιμοδότη για το νησί και τις Βόρειες Σποράδες γενικότερα. Οι επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη έσωσαν την παρτίδα» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επιχειρηματίας Αρης Δερβένης, πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου. Οικογένειες, κατά κύριο λόγο, ταξίδεψαν στα νησιά με τη συγκεκριμένη γραμμή, για να απολαύσουν τις διακοπές τους και τη φιλοξενία των ντόπιων. Διατηρώντας την αισιοδοξία του, ο κ. Δερβένης εκτιμά ότι «αν σημειθούν ηρεμία και σταθερή πορεία στο 2022, θα ξεπεράσουμε τα δεδομένα του 2019. Η αύξηση των πτήσεων, η παρουσία αυτής της γραμμής, τα υδροπλάνα που πληροφορούμαστε ότι θα ξεκινήσουν, μας καθιστούν αισιόδοξους».

Με ανάλογη αισιόδοξη διάθεση ατενίζει τη νέα τουριστική σεζόν η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη, χαρακτηρίζοντας «απίστευτα καλή είδηση» τη διατήρηση της επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Βόρεια Ελλάδα. «Παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση κόσμου. Η γραμμή βοήθησε πολύ τον Αύγουστο και τον Ιούλιο, η πρόθεση για διατήρηση της γραμμής μας ενθαρρύνει και εκτιμούμε ότι την επόμενη σεζόν, αν μπουν στη γραμμή και τα υδροπλάνα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η επιβατική κίνηση» επισημαίνει η ίδια. Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στο μεταξύ, οι ξενοδόχοι, με την πρόεδρο να τονίζει ότι «η επιδότηση της ακτοπλοϊκής γραμμής στηρίζει τους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα δίνει στο επιβατικό κοινό τη δυνατότητα να ταξιδεύει πιο οικονομικά στον προορισμό που επιθυμεί».

«Εννοείται ότι μας έχει χαροποιήσει όλους η είδηση της συνέχισης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη και την ερχόμενη σεζόν. Είχε τεράστια απήχηση η συγκεκριμένη γραμμή. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίζεται για μία πενταετία η επιδότηση, προκειμένου να αποτελεί τονωτική ένεση για τα νησιά και τους επαγγελματίες» αναφέρει η επιχειρηματίας Εύα Καραμεσίνη, μέλος της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου. «Αν δεν στηριχθούν και φέτος οι επιχειρήσεις από το κράτος, ένα ποσοστό έστω, θα προκύψει και πάλι πρόβλημα. Χρειάζεται οπωσδήποτε στήριξη από την πολιτεία» τονίζει.

Με θετικά σχόλια αναφέρεται, παράλληλα, για τη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή ο επιχειρηματίας Κώστας Ευσταθίου, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Αλοννήσου. «Είναι μια γραμμή που τονώνει πάρα πολύ τα νησιά, γιατί μας συνδέει με τη Βόρεια Ελλάδα και μακάρι να κρατηθεί, να τη μάθουν και οι Βαλκάνιοι και να ανοίξουν και τα Βαλκάνια προς τα νησιά μας. Για μας είναι σημαντικό, αλλά για να υπάρχει αυτή η γραμμή, πρέπει να αναρτηθούν έγκαιρα τα δρομολόγια, προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να κάνει κρατήσεις. Πρέπει να ενημερωθούν και οι Βαλκάνιοι ότι υπάρχει η συγκεκριμένη γραμμή, για να προγραμματίσουν τις διακοπές τους στα νησιά μας» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου