ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά

φόβοι-για-ελλείψεις-στην-αγορά-352172

Εντονότατος προβληματισμός και φόβοι για ελλείψεις επικρατούν στην τοπική αγορά, με φόντο την κατακόρυφη αύξηση στο κόστος ενέργειας, καυσίμων και μεταφοράς. Με τον Οκτώβριο να χαρακτηρίζεται «δύσκολος μήνας» για την τοπική αγορά, σε αντίθεση με την εικόνα του Σεπτεμβρίου, έμποροι και καταναλωτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.

«Μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες ελλείψεις στην αγορά. Οι εισαγωγείς επιλέγουν, ωστόσο, τους κωδικούς των προϊόντων που είναι δημοφιλείς και προτιμώνται από το καταναλωτικό κοινό» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος, για να προσθέσει ότι «σαφώς αναμένεται να σημειωθούν ελλείψεις στο μέλλον».

Με την αύξηση του κόστους μεταφοράς να αποτελεί πονοκέφαλο για εισαγωγείς, εμπόρους και καταναλωτές, παρατηρείται κάμψη στην εμπορική κίνηση. «Το κόστος επιβαρύνει τον εισαγωγέα και κατ’ επέκταση φτάνει στους προμηθευτές και στους λιανέμπορους» παρατηρεί ο πρόεδρος.

Μετά την κίνηση του Σεπτεμβρίου, η εικόνα του Οκτωβρίου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, έως ανησυχητική, με τους εμπόρους να προβληματίζονται έντονα και τον κ. Οντόπουλο να επισημαίνει ότι «από τις αρχές του μήνα έχει υποστεί μεγάλη κάμψη η κίνηση στην αγορά, διότι ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας, το οποίο αυτή τη στιγμή αφορά όχι μόνο σε προϊόντα, αφορά στην ενέργεια και τη θέρμανση».

Συνέπεια είναι να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία των καταναλωτών, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένα έξοδα, περιορίζοντας δραματικά τα ποσά που διαθέτουν για την αγορά αναγκαίων ειδών.

Για «καθίζηση» κάνει λόγο ο Απόστολος Οντόπουλος και σημειώνει, παράλληλα, ότι «δεν είναι εύκολη η περίοδος που διανύουμε. Την προηγούμενη περίοδο δεν είχαμε την ανατίμηση στα τρόφιμα, τη θέρμανση και το κόστος μεταφοράς».

Εντείνεται, στο μεταξύ, ο προβληματισμός, καθώς περιορίζονται τα οικονομικά δεδομένα σε κάθε νοικοκυριό, με την προτεραιότητα να δίνεται στην κάλυψη των άμεσων αναγκών, μειώνοντας τις αγορές σε είδη ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικά και άλλα.

Την ίδια στιγμή, η αγορά αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το ισχυρό σοκ των αυξήσεων, ενώ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, «ενδεχομένως θα υπάρξουν ελλείψεις στο μέλλον. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο, αυτή τη στιγμή, να διαχειριστούν οι εισαγωγείς το αυξημένο κόστος μεταφοράς. Η αύξηση στο κόστος ενέργειας, τις μεταφορές, τις πρώτες ύλες, όλα προκαλούν πρόβλημα».

«Φρένο» στην καταναλωτική διάθεση από τις αυξήσεις σε αγαθά, είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ο Οκτώβριος δεν ανταποκρίνεται, μέχρι στιγμής, στις αρχικές προσδοκίες των επαγγελματιών.

«Το πρόβλημα των ανατιμήσεων και της αύξησης του κόστους ενέργειας γενικότερα προκαλεί πονοκέφαλο. Μας προβληματίζει, γιατί γνωρίζουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Εκτιμούμε ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το εισόδημα που κάποιος δαπανά, για να καλύπτει τις καταναλωτικές του ανάγκες» επισημαίνει ο πρόεδρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου