ΤΟΠΙΚΑ

«Οι ενήλικες να προστατεύουν τα παιδιά»

οι-ενήλικες-να-προστατεύουν-τα-παιδι-406118

Την πεποίθηση ότι αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα τον χειμώνα οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, διατυπώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για τη Μαγνησία κυμαίνεται γύρω στο 52% και είναι σαφώς χαμηλότερο σε σύγκριση με το 59,79% ανά την επικράτεια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Παράλληλα, δηλώνει κάθετα αντίθετος στην ιδέα του κλειστού σχολείου για τον περιορισμό του επιδημιολογικού φορτίου, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, καθιστώντας σαφές ότι οι ενήλικες πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά με εφόδιο το εμβόλιο και πλήρη την συναίσθηση της ατομικής ευθύνης.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τον χρόνο «αποφόρτισης» του πληθυσμού από το βάρος του κορονοϊού, ο διευθυντής του περιφερειακού εργαστηρίου δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζει κατ’ αρχάς ότι «οι περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν πρόβλημα τον χειμώνα».

Σαφής η προτροπή για επίσπευση του εμβολιασμού, με τον διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να τονίζει ότι το ζήτημα του εμβολιασμού είναι μείζονος προτεραιότητας για όλους και κυρίως για τα άτομα άνω των 65 ετών, ενώ γνέφει καταφατικά στον εμβολιασμό των παιδιών, ηλικίας 12 ετών και άνω.

Την ίδια στιγμή διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να βάζουμε μπροστά τα παιδιά. Είμαι εναντίον στο να κλείσουν τα σχολεία, για να προστατεύσουμε τους μεγάλους».

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών δικαιούνται να εμβολιαστούν, τονίζει ότι «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να κλείσουμε, για παράδειγμα, τα σχολεία και πάλι σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερα κρούσματα τον χειμώνα, με σκοπό να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο».

Καταθέτοντας ευθαρσώς την άποψή του, ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι μεγάλοι πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Υπάρχει το εμβόλιο και ο καθένας κάνει την δική του επιλογή. Εάν δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο, θα αναλάβει και τις συνέπειές του. Είμαι κατά του να κλείσουμε τα δημοτικά, εάν παραστεί ανάγκη, για να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο και να προστατεύσουμε κάποιους, οι οποίοι αυτή την στιγμή δεν θέλουν να εμβολιαστούν».

Με σαφή την θέση ότι «ούτως ή άλλως, διαχρονικά οι μεγάλοι προστατεύουν τα παιδιά», υπογραμμίζει ότι «πρέπει να προστατεύσουμε και τα παιδιά των σχολείων. Και ειδικά τα παιδιά του δημοτικού, που δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο».

Ερωτηθείς για τον χρόνο λήξης του «υγειονομικού συναγερμού», ο κ. Χατζηχριστοδούλου εκτιμά ότι «από την καινούργια χρονιά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα εισέλθουμε σε μια κανονικότητα, με το σκεπτικό να είναι ενδημικό το νόσημα και να έχουμε εξάρσεις κάθε χρόνο, όπως έχουμε για τη γρίπη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου