ΤΟΠΙΚΑ

Παρατεταμένη ταξιδιωτική… αγωνία

παρατεταμένη-ταξιδιωτική-αγωνία-408626

Εγκλωβισμένοι στην αβεβαιότητα της υγειονομικής κρίσης παραμένουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και γραφείων, κάνοντας λόγο για απαξίωση του κλάδου, που αντιμετωπίζει με περίσκεψη και αγωνία το μέλλον. Με τη μείωση στον κύκλο εργασιών να ξεπερνά το 70%, έναντι του 2019, οι επαγγελματίες του κλάδου εκπέμπουν SOS στην κυβέρνηση, καταθέτοντας αλλεπάλληλα αιτήματα για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Θολό το τοπίο στον κλάδο, παρά το γεγονός ότι αναθερμάνθηκε, θεωρητικά, το τουριστικό ενδιαφέρον στη διάρκεια του καλοκαιριού, με τον τουριστικό πράκτορα Θανάση Σιμώτα να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «προσπαθούμε να κλείνουμε εκδρομές με 15 και 20 άτομα. Ο κόσμος δεν ακολουθεί, φοβάται τον μαζικό τουρισμό. Προσπαθούμε να δουλέψουμε, αλλά δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από τον κόσμο».

Προφανές το πρόβλημα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων, με τον γραμματέα του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων «Η Μαγνησία» να επισημαίνει: «Ουσιαστικά υπολειτουργούμε. Δεν μπορούμε να διοργανώνουμε εκδρομές με γεμάτα λεωφορεία, όπως κατά το παρελθόν».

Βασική επιδίωξη είναι η συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με τον νέο υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, στον οποίο έχουν ήδη αποσταλεί τα αιτήματα που ζητούν επειγόντως ικανοποίηση. Παράλληλα, κοινό είναι το αίτημα για στήριξη και όλων των συναρμόδιων υπουργείων, όπως Ανάπτυξης, Οικονομικών, Μεταφορών και Εργασίας. «Λάβαμε αρχικά οικονομική στήριξη, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι κλάδοι, αλλά πιστεύω ότι τουλάχιστον σε μας πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω» τονίζει ο κ. Σιμώτας.

Κοινά αιτήματα

Ενώνοντας δυνάμεις, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και γραφείων ζητούν από την κυβέρνηση να συνεχίσει τη στήριξη του κλάδου, με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων να παραμένει μείζον ζήτημα.

Παραθέτοντας τα κοινά αιτήματα του κλάδου, ο κ. Σιμώτας τονίζει ότι: «Πρέπει οπωσδήποτε να μας δώσει την αποζημίωση μειωμένης πληρότητας τουλάχιστον για άλλους τέσσερις μήνες (Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2020).

Πρέπει να συνεχιστούν οι αναστολές εργασίας του προσωπικού στα γραφεία και στις Τ.Ε.Ο.Μ. για όλο το 2021 και η απαλλαγή πληρωμής ενοικίων στις επιχειρήσεις».

Εξίσου σημαντικά αιτήματα είναι η πραγματική στήριξη μέσω Ε.Σ.Π.Α. για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις «χωρίς όρους και αστερίσκους», η μόνιμη μείωση των τελών κυκλοφορίας 50% και εξίσωση με τα ΚΤΕΛ και η «μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. στις οδικές μεταφορές και στο τουριστικό πακέτο στο 13%».

Θανάσης Σιμώτας

Δεν μπορούμε να διοργανώνουμε εκδρομές με γεμάτα λεωφορεία, όπως κατά το παρελθόν

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου