ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι για ανεμβολίαστους άνω των 60

καμπανάκι-για-ανεμβολίαστους-άνω-των-60-510298

Από τον καθηγητή Πνευμονολογίας για εντατικοποίηση του προληπτικού ελέγχου, με αφορμή χθεσινή ομιλία για τον κορονοϊό και τη φυματίωση

«Καμπανάκι» έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Με αφορμή την ομιλία, που πραγματοποίησε χθες στη Δράκεια, με θέμα τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της πανδημίας και της φυματίωσης, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προληπτικού ελέγχου για την αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αναφερόμενος αρχικά στην προσωπικότητα του γιατρού Γ. Καραμάνη, ο οποίος προσέφερε πολλά στη μάχη κατά της φυματίωσης, επικεντρώθηκε στις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις δύο νόσους.

Βασική διαφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι δεν αξιοποιήθηκε η φύση, ο εξωτερικός χώρος στον καιρό της πανδημίας. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, στην εποχή των σανατορίων και των πρεβαντόριων, ο Κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι «οι άνθρωποι κέρδιζαν περισσότερες ώρες στον εξωτερικό χώρο, έκαναν ηλιοθεραπεία, ανέπνεαν καθαρό αέρα στο βουνό, έτρωγαν φυσικά, ενώ στη διάρκεια του lockdown, που βιώσαμε λόγω της πανδημίας, μας έκλειναν στο σπίτι από τις 7 η ώρα».

Καθοριστική διαφορά μεταξύ της περιόδου της έξαρσης της φυματίωσης, τον προηγούμενο αιώνα, και της σημερινής εποχής της πανδημίας είναι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διακεκριμένος καθηγητής Πνευμονολογίας, ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων, οι ειδήσεις που αναπαράγονται και η ανεξέλεγκτη πληροφόρηση, που κατέκλυσε τον κόσμο.

«Στην εποχή της φυματίωσης υπήρχαν λίγες φωνές, ψύχραιμες, ήρεμες. Σήμερα η πληροφορία αντί να δίνει ενημέρωση στον κόσμο, δίνει ανεξέλεγκτη πληροφορία, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πάντα υπήρχε μέρος του πληθυσμού, που αντιμετώπιζε με δυσπιστία τα εμβόλια, σε όλες τις εποχές, όπως επίσης και τη χρήση της μάσκας.

Υπαρκτό πρόβλημα η φυματίωση

Αναφερόμενος στη φυματίωση, ανέφερε ότι πάντα νοσηλεύονται ασθενείς στην Πνευμονολογική Κλινική. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών από τη Θεσσαλία ανέρχεται σε 40 περίπου, σε ετήσια βάση, τονίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για τις βαρύτερες περιπτώσεις, καθώς υπάρχουν και ασθενείς, που δεν νοσηλεύονται, αλλά παραμένουν στα σπίτια του, λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή.

Το σημείο στο οποίο αναφέρθηκε με έμφαση ο Κ. Γουργουλιάνης ήταν οι προληπτικοί έλεγχοι, ενώ, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, δεν πηγαίνουν στα Νοσοκομεία αυτή την περίοδο, διότι φοβούνται τον κορονοϊό».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στη διάγνωση του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να έχει ατονήσει ο έλεγχος για τη φυματίωση σε όλο τον κόσμο και είναι ένα από τα παρεπόμενα της πανδημίας.

Η φυματίωση μεταδίδεται από τον αέρα, είναι λιγότερο μεταδοτική σε σύγκριση με τον κορονοϊό, ενώ, όπως επεσήμανε ο Κ. Γουργουλιάνης, «δύο είναι οι επικίνδυνες ηλικιακές ομάδες. Η μία είναι άτομα ηλικίας 20 με 30 χρόνων και η άλλη πάνω από 80 χρόνων, ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, που ζουν στα χωριά τους, χωρίς φροντίδα και δεν διατρέφονται καλά».

Προληπτικοί έλεγχοι

Τη σημασία των προληπτικών ελέγχων υπογράμμισε ο Κ. Γουργουλιάνης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στη φυματίωση». Ο διακεκριμένος καθηγητής χτύπησε «καμπανάκι» για τη ζωή μετά τον κορονοϊό, μετά την πανδημία, καθώς «θα πρέπει να ασχοληθούμε και με άλλα σοβαρά νοσήματα, που έχουμε παραμελήσει στον καιρό της πανδημίας, όπως είναι η φυματίωση, τα οποία θα βρούμε μπροστά μας», είπε.

Το διά ταύτα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι «πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στους προληπτικούς ελέγχους και τους εμβολιασμούς και για τα άλλα νοσήματα».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «εάν ήταν εμβολιασμένοι όλοι όσοι είναι πάνω από 60 ετών, δεν θα ανησυχούσα για την έκβαση του κύματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου