ΤΟΠΙΚΑ

Διαφορετικά φέτος: «Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ

διαφορετικά-φέτος-χριστός-ανέστη-σ-611129

Με τάξη και διπλές μάσκες οι πιστοί στα προαύλια των ναών – Αντίθετοι στη μεταφορά της ώρας δηλώνουν οι θεολόγοι

Νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας στους ναούς. Το «Χριστός Ανέστη» θα ψαλεί απόψε τρεις ώρες νωρίτερα από τα καθιερωμένα, στις 9 το βράδυ. Με τα περιοριστικά μέτρα σε ισχύ, τις διπλές μάσκες και τα αντισηπτικά να δίνουν τον τόνο των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε κατανυκτική εβδομάδα, η ακολουθία της Ανάστασης θα τελεστεί νωρίτερα απόψε, στα προαύλια των ναών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, που κοινοποιήθηκε στους ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος, με αντικρουόμενες απόψεις να διατυπώνονται και τους θεολόγους να υπεραμύνονται σε όλους τους τόνους της θέσης τους για τέλεση της Αναστάσιμης Ακολουθίας στις 12 τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.

Κάλεσμα ενότητας, στο μεταξύ, απευθύνει σε κάθε μήνυμα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, υπογραμμίζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, που έχουν αποφασιστεί από την Πολιτεία και την Ιερά Σύνοδο».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει κοινοποιηθεί, σε όλους τους ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος, σήμερα στις 8.10 μ.μ. αρχίζει η Ακολουθία της Παννυχίδος. Στις 8.45 μ.μ. θα ψαλεί το «Δεύτε λάβετε φως» και στις 9 μ.μ. το «Χριστός Ανέστη» από την εξέδρα, εντός του ναού.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η χρήση της διπλής μάσκας είναι επιβεβλημένη, όπως επίσης και η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των πιστών, για την αποφυγή του συνωστισμού. Μετά το «Χριστός Ανέστη», θα τελεστεί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του ναού, με περιορισμένο αριθμό πιστών, ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Το Αγιο Φως

Το «Χριστός Ανέστη» θα ψαλεί για πρώτη φορά στις 9 το βράδυ και έτσι εκφράστηκαν αρχικά φόβοι ότι δεν θα καταστεί δυνατό να φτάσει έγκαιρα το Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.

Κάμφθηκαν, ωστόσο, οι όποιες επιφυλάξεις είχε η κυβέρνηση του Ισραήλ για την παραλαβή του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσύλημα. Εκτιμάται ότι το αεροσκάφος, που θα το φέρει στην Αθήνα από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, θα προσγειωθεί πριν τις 18:00 σήμερα Μεγάλο Σάββατο.

Οπως έγινε γνωστό, το Αγιο Φώς θα έλθει στην Ελλάδα τελικά σήμερα Μεγάλο Σάββατο από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Βλάση. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, που θα μεταφέρει το Αγιο Φως, θα προσγειωθεί στο «Ελ. Βενιζέλος» και όχι στην Ελευσίνα. Και φέτος θα πάει σε τουλάχιστον τρεις περιοχές της χώρας, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κρήτη.

Με την ευχή ότι θα φτάσει έγκαιρα και στη Μητρόπολη Δημητριάδος, ο κ. Ιγνάτιος υπενθύμισε ότι υπάρχει πάντα το Αγιο Φως στις ακοίμητες καντήλες των ναών, που παραμένουν αναμμένες.

Διαφορετικό Πάσχα

Διαφορετικό το φετινό Πάσχα, με τις θέσεις οριοθετημένες στους ναούς, τους πιστούς να συμμετέχουν στο κλίμα κατάνυξης τηρώντας τα μέτρα και τον κ. Ιγνάτιο να υπογραμμίζει ότι το φετινό Πάσχα είναι πέρασμα στην ελπίδα της επόμενης μέρας.

«Αυτό που είναι σημαντικό και τονίσαμε και στα μηνύματά μας, είναι ότι παρότι έχουμε μεταξύ μας αποστασιοποίηση, που αυτό μεγαλώνει και δυναμώνει την μοναξιά των ανθρώπων, σκεπτόμενοι ότι και ο Χριστός μας μοναχικά προχώρησε στο πάθος, πιστεύουμε ότι αυτό θα μας δώσει κουράγιο, ώστε η Ανάσταση να είναι ένα αληθινό πέρασμα στην κανονικότητα μέρα, με την ημέρα κι αυτό είναι η ελπίδα μας και η βεβαιότητά μας. Αρκεί όλοι να πειστούν, ότι πρέπει να συμβάλλουν και με τον εμβολιασμό και με τα μέτρα, ώστε το συντομότερο να είμαστε πλέον και πάλι όπως ήμασταν παλιά», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η άποψη των θεολόγων

Κοινή η θέση των θεολόγων για διατήρηση της ώρας τέλεσης της Ακολουθίας της Αναστάσεως στις 12 τα μεσάνυχτα, με τον πρόεδρο της Ενωσης Θεολόγων Μαγνησίας Δημήτρη Μάνο να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Ενώ η Εκκλησία τήρησε επακριβώς όλα τα μέτρα της Πολιτείας από την αρχή της πανδημίας, δεδομένου και του ανοίγματος του κλάδου της εστίασης και της παράτασης του ωραρίου εξόδου των πολιτών από 3 Μαΐου, η Πολιτεία ασχημονεί κατά της Βασιλίδος των Εορτών, αυτήν της Αναστάσεως Του Σωτήρος και την κανονική εκκλησιαστική, λειτουργική και εθιμική τάξη που την συνοδεύει και ορίζει ότι «η Ανάστασις γίνεται μετά τα μεσάνυκτα και πριν ακόμη αρχίση να υποχωρή η νύκτα, δηλαδή «όρθρου βαθέως» της Κυριακής».

Επειδή ουδέποτε κανείς ετόλμησε να αλλάξει λειτουργικά την ημέρα της Αναστάσεως Του Κυρίου και να συμψηφίσει με ελαφρά τη καρδία μια άνευ ουσίας και σοβαρού λόγου περιοριστικής κοινής υπουργικής απόφασης με το κοσμοσωτήριο αυτό γεγονός, η πλειονότητα του χριστεπωνύμου πληρώματος, η Πανελλήνια Ενωσις Θεολόγων, αρκετοί επίσκοποι και σύνδεσμοι κληρικών είναι αντίθετοι με τη συγκεκριμένη απόφαση και κατά συνέπεια θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να επιτραπεί η τέλεση της Ακολουθίας της Αναστάσεως στις 00:00 προκειμένου να ισχυριζόμαστε αληθινά ως ορθόδοξοι ότι ορθοτομούμε την Πίστη της Αληθείας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου