ΤΟΠΙΚΑ

Κλίμα κατάνυξης με αυστηρά μέτρα στους Ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος

κλίμα-κατάνυξης-με-αυστηρά-μέτρα-στου-616549

«Τραυματική» χαρακτηρίζουν την περσινή εμπειρία των άδειων ναών κληρικοί και ιεροψάλτες, που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Κλίμα κατάνυξης με διπλές μάσκες, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και αντισηπτικά στους ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τους πιστούς να προσέρχονται σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα. Ενα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα η αναλογία των πιστών εντός των ναών το φετινό Πάσχα, με τη δυνατότητα παραμονής των υπεράριθμων στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών, τηρώντας απόσταση 2 μέτρων, να προβλέπεται με βάση τη σχετική εγκύκλιο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τελείως διαφορετικό το φετινό Πάσχα, με τους ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος να παραμένουν ανοιχτοί, σε αντίθεση με την περσινή συνθήκη της τέλεσης λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών.

«Τραυματική» χαρακτηρίζουν την εμπειρία που βίωσαν πέρυσι κληρικοί και ιεροψάλτες που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας ότι φέτος ο κόσμος έχει την δυνατότητα, παρότι συνεχίζονται τα αυστηρά μέτρα, να βιώσουν την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας μέσα στους ναούς.

Περιφορά του Επιταφίου, βέβαια, δεν θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στην παραλία του Βόλου, με τη διαφορά ότι θα περιοριστεί, λόγω συνθηκών, πέριξ των ναών, χωρίς να ακολουθούν οι πιστοί. «Δεν θα έχουμε λιτάνευση του Επιταφίου, υπό την έννοια ότι ο λαός θα ακολουθεί, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά περιφορά μόνο του Επιταφίου με τον λαό μας να παραμένει στη θέση του», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Επιφάνιος Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα μέτρα που θα ισχύουν στους ναούς, το «Χριστός Ανέστη» δεν θα ψαλεί στις 12 τα μεσάνυκτα του Μεγάλου Σαββάτου, αλλά τρεις ώρες νωρίτερα, με την παρουσία πιστών στους προαύλειους χώρους των εκκλησιών. Φέτος, ευτυχώς, δεν θα επαναληφθεί η τραυματική εμπειρία της τέλεσης των Ακολουθιών σε κλειστούς ναούς, με τους πιστούς να παρακολουθούν από το σπίτι.

«Να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα»

«Προσωπικά, βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, όχι μισοάδειο. Αν σκεφτούμε την περσινή οδυνηρή εμπειρία, νομίζω ότι θα πούμε Δόξα τω Θεώ για αυτό που θα ζήσουμε φέτος. Πέρυσι ήμασταν κλειστά, ο λαός μας ήταν μπροστά στην τηλεόραση και στα μπαλκόνια κι εμείς οι κληρικοί μόνοι μας μέσα στον ναό, τελούσαμε τις Ακολουθίες. Αυτό ήταν μια οδυνηρότατη εμπειρία», σχολιάζει ο π. Επιφάνιος. «Φέτος θα έχουμε τον λαό μας κοντά μας, οι ναοί μας θα είναι ανοιχτοί, με περιοριστικά μέτρα, ναι, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την οδυνηρή εμπειρία του περσινού Πάσχα. Αρα, είμαστε ασφαλώς θετικότερα σε σχέση με πέρυσι, και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα τελειώσει εδώ και από του χρόνου όλα, θα είναι όπως τα ξέρουμε», προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, υπογράμμισε ότι «ο λαός μας πρέπει να προσέλθει στους ναούς και με κατάνυξη και ευλάβεια να βιώσει φέτος το μήνυμα και την εμπειρία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Δεν μας πρέπει ούτε η μιζέρια, ούτε η γκρίνια. Είμαστε πολύ καλύτερα από πέρυσι. Να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, και πλέον μπαίνουμε, όπως φαίνεται στο επόμενο διάστημα, σε μια κανονικότητα. Σημασία έχει ότι θα είμαστε στις εκκλησίες μας, θα είμαστε μέσα στη λειτουργική εμπειρία της Εκκλησίας, και αυτό είναι το σημαντικό. Μην αφήσουμε κανέναν εξωτερικό αντιπερισπασμό να μας επηρεάσει από αυτή την προοπτική», είπε.

«Καλύτερη η εικόνα φέτος»

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το φετινό Πάσχα, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, επισήμανε ότι «σαφώς και είναι καλύτερη η εικόνα φέτος και θα είναι και καλύτερη και η εμπειρία. Δεν θα είναι κλειστοί οι ναοί, θα λειτουργήσουν με τα μέτρα που μας έχει προτείνει η Σύνοδος και τα οποία πρέπει να σεβαστούμε και να τα εφαρμόσουμε. Θα είναι μια Μεγάλη Εβδομάδα διαφορετική, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η φρικτή εμπειρία που είχαμε πέρυσι».

Με πολλαπλές Ακολουθίες, εναρμονισμένες με τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, οι ναοί υποδέχονται τους πιστούς. Κατάνυξη και αυστηρά μέτρα το κύριο χαρακτηριστικό του δεύτερου Πάσχα της πανδημίας, με τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, να τονίζει: «Νομίζω ότι αν συνδυάσουμε τα μέτρα και την κατάνυξη, θα γιορτάσουμε και την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα».

«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα»

Καταθέτοντας την άποψή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι: «Η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με την τέλεση πολλαπλών Ιερών Ακολουθιών, κατόπιν υποδείξεως και σε συνεννόηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο. Από το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου μέχρι και το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, θα τελούνται διπλές λειτουργίες, τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα – βράδυ, στον Μητροπολιτικό Ναό, προκειμένου να εκκλησιαστεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών.

Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, δεν θα τελούνται διπλές ακολουθίες, παρά μια», προσέθεσε.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα που θα ισχύσουν το φετινό Πάσχα, υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαία, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί, με αίσθημα ευθύνης την πανδημία. Σε αυτή την δύσκολη φάση που διανύουμε, καλό είναι να μην στοχοποιούνται διάφορες κοινωνικές ομάδες, διότι αυτό θα μας φέρει αντιμέτωπους μεταξύ μας».

Με απόλυτη σαφήνεια, ο π. Χαρίλαος κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, με απόλυτο σεβασμό στην κοινή προσπάθεια για την εξάλειψη της πανδημίας. Ολοι μαζί, μπορούμε να το κατορθώσουμε, τηρώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις των ειδικών και πρωτίστως να μείνουμε ενωμένοι και όλοι μαζί να λατρέψουμε τον Θεό υπό συνθήκες που είναι σαφώς καλύτερες από τις περσινές, αλλά σίγουρα απέχουν από τις πραγματικές και επιθυμητές».

«Ζοφερό να ψάλλεις σε άδειο ναό»

Με λόγια καρδιάς αναφέρεται στην εμπειρία των κλειστών ναών ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, Στάθης Γραμμένος, υπογραμμίζοντας ότι «ο Θεός έδωσε και φέτος δεν θα περάσουμε το οδυνηρό και θλιμμένο Πάσχα που περάσαμε πέρυσι. Σαν ιεροψάλτης και πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού, το περσινό Πάσχα ήταν το χειρότερο της ιεροψαλτικής μου ζωής. Είναι ζοφερό να είσαι αναγκασμένος ψάλλεις σε άδειο ναό και εύχομαι να μην την ξαναζήσω ποτέ αυτή την εμπειρία».

Τηρουμένων των αναλογιών και σύμφωνα με την κατάσταση που επικρατεί, εκτιμά ότι η φετινή συνθήκη είναι σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή. «Στο πλαίσιο του δυνατού και με δεδομένο ότι βλέπουμε ότι η πανδημία είναι εδώ, δίπλα μας και σαρώνουν οι θάνατοι, ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε, και δόξα τω Θεώ, θα είναι οι ναοί ανοιχτοί, με αυτούς, έστω, τους περιορισμένους πιστούς», είπε.

«Τουλάχιστον, θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες»

Προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου ο π. Ιωάννης Σωτηρόπουλος, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Κι εμείς δείχνουμε υπομονή και ανοχή, κι εμείς συμβαδίζουμε με τα μέτρα, ώστε να κάνουμε όλοι μια νέα αρχή, αν μπορούμε να το θεωρήσουμε σαν μια νέα αρχή. Κι εμάς δεν μας αρέσει αυτή η κατάσταση, αλλά και για να προστατεύσουμε τον κόσμο και κάνοντας υπακοή και στην Εκκλησία και στη Σύνοδο, που παίρνει αποφάσεις, και στο κράτος, δείχνουμε κι εμείς μια ανοχή».

Η κατάνυξη φέτος συνυπάρχει με τα αυστηρά μέτρα. «Τουλάχιστον, θα είναι ανοιχτές οι Εκκλησίες. Δεν θα φοβάται ο κόσμος. Δεν ξέρετε τι συναίσθημα ήταν πέρυσι που μας παρακαλούσε ο κόσμος να έρθουν να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο, τον Επιτάφιο, ήταν πολύ στενάχωρο συναίσθημα, να βλέπεις τον κόσμο να είναι απέξω και να μην μπορεί να μπει μέσα στο ναό» είπε.

«Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα»

Την πεποίθηση ότι είναι σαφώς καλύτερη η φετινή συνθήκη, σε σύγκριση με την περσινή, εξέφρασε ο π. Σεραφείμ Κονταξής, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Βόλου. «Θα τελέσουμε πολλαπλές θείες λειτουργίες και πολλές Ακολουθίες, για να μπορούν α συμμετάσχουν οι πιστοί. Εννοείται, ότι η φετινή κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή», είπε.

Εκφράζοντας την θέση του, υπογράμμισε ότι «το κλίμα κατάνυξης διατηρείται στους ναούς», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα, να προφυλασσόμαστε και να προφυλάσσουμε και τους υπόλοιπους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου