ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Με το βλέμμα στο εμβόλιο οι ξενοδόχοι της Σκιάθου

με-το-βλέμμα-στο-εμβόλιο-οι-ξενοδόχοι-τ-819637

Ανησυχητικά τα στατιστικά, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Ξενοδόχων Σκιάθου, με βάση στοιχεία της ΥΠΑ – Πλάνο παρέμβασης από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού

Θολό παραμένει το τοπίο στον τουρισμό, με τις προσδοκίες για τόνωση της κίνησης το 2021 να διατηρούνται, με το βλέμμα στο εμβόλιο που θα θωρακίσει τον πληθυσμό από την επέλαση του κορονοϊού. Παρά το βαρομετρικό χαμηλό που σημειώθηκε φέτος στο αεροδρόμιο της Σκιάθου με το ποσοστό μείωσης της επιβατικής κίνησης να ξεπερνά το 80%, σε ετοιμότητα βρίσκονται επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Ξενοδόχων Σκιάθου, καθίσταται σαφές ότι από το 1994 έως το 2020 παρατηρούνται μεταβολές στις αφίξεις κατά την θερινή περίοδο. Πάρα ταύτα, η κατακόρυφη πτώση της φετινής τουριστικής περιόδου δεν συγκρίνεται με άλλη προηγούμενη σε αντίστοιχο ποσοστό.

Ειδικότερα, οι αφίξεις κατά τη φετινή θερινή περίοδο ήταν 32.312 άτομα καταγράφοντας μείωση 82,19% συγκριτικά με τις αφίξεις της αντίστοιχης περιόδου το 2019 που ήταν 181.448 άτομα, με το 1994 να καταγράφονται συνολικά 119.301 αφίξεις.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη συντονισμένες προσπάθειες που αποσκοπούν στην διατήρηση του διαδικτυακού, σε αυτή την φάση τουλάχιστον, διαύλου επικοινωνίας με τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού, με την πεποίθηση, ωστόσο, ότι το εμβόλιο θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα τόνωσης της αεροπορικής κίνησης.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον επιχειρηματία Αρη Δερβένη, του Skiathos Palace και πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οι κρατήσεις είναι παγωμένες. Πρέπει να βγει το εμβόλιο για να προχωρήσουμε. Πέρυσι, αυτή την περίοδο, πραγματοποιούνταν πέντε κρατήσεις τη μέρα και τώρα γίνεται μια κράτηση την εβδομάδα. Είναι δύσκολα τα δεδομένα αυτή την εποχή».

Με τις προσπάθειες για τόνωση της κίνησης να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ο κ. Δερβένης σημείωσε ότι «όλοι είναι σε αναμονή του εμβολίου και των εξελίξεων. Ολοι περιμένουν το εμβόλιο για να ανοίξει το συγκεκριμένο «κομμάτι» του τουρισμού. Υπάρχουν προσδοκίες από την αγγλική αγορά, αλλά θα υπάρχουν και πάλι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής».

Πλαίσιο ετοιμότητας

Σε διαρκή ετοιμότητα η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, με τον προϊστάμενο Ελέγχων και Ανάπτυξης Νίκο Σαρούκο να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Η πτώση στην κίνηση του αεροδρομίου είναι συνάρτηση παγκόσμιας συνθήκης. Η επαναφορά του τουριστικού προϊόντος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται από τον Απρίλιο και μετά, εφόσον αλλάξει η ψυχολογία από την εγκαθίδρυση του εμβολίου».

Το συγκεκριμένο διάστημα η ΠΥΤ Θεσσαλίας «χαρτογραφεί» τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν διαθέσιμα αεροσκάφη και δικαιώματα και εφόσον διαπιστωθεί ότι το καλοκαίρι του 2021 «δεν έχουμε επαναφορά πτητικού έργου τουλάχιστον στο 40 με 45% του 2019, εκεί πλέον θα προσπαθήσουμε κι εμείς να παρέμβουμε, ούτως ώστε να επανέλθει μέχρι το 2022 – 2023, το αργότερο, σε επίπεδο 2019 ο κύκλος αφίξεων – αναχωρήσεων του αεροδρομίου» δήλωσε ο Νίκος Σαρούκος.

Με το βλέμμα στραμμένο στις δύο βασικές εναέριες πύλες εισόδου, τα αεροδρόμια της Σκιάθου και της Νέας Αγχιάλου, η ΠΥΤ Θεσσαλίας εξετάζει με πολύ μεγάλη προσοχή τα δεδομένα, με τον προϊστάμενο Ελέγχων και Ανάπτυξης να επισημαίνει ότι «παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον, αγωνία, και διαμορφούμενο σχέδιο δράσης και αντίδρασης και για τα δύο αεροδρόμια».

Προφανής είναι η πρόθεση παρέμβασης με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, «έτσι ώστε να αρχίσουμε να ερχόμαστε σε επικοινωνία κατ’ αρχήν με ελληνικούς αερομεταφορείς. Είναι πιο αναγνώσιμη η βάση των αερομεταφορέων εντός Ελλάδας, για να κατορθώσουμε στη συνέχεια να εξετάσουμε πως θα παρέμβουμε, για να αναπληρώσουμε το πτητικό κενό», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου