ΤΟΠΙΚΑ

Θείες λειτουργίες και μέσω… τάμπλετ στη Μητρόπολη Δημητριάδος

θείες-λειτουργίες-και-μέσω-τάμπλετ-σ-819645

Κοντά στους πιστούς η Μητρόπολη Δημητριάδος και στη δεύτερη καραντίνα με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας

Με γρήγορα αντανακλαστικά λειτούργησε μια ακόμη φορά η τοπική Εκκλησία, κρατώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους πιστούς και στη διάρκεια του δεύτερου lockdown, με τη βοήθεια του διαδικτύου. Εχοντας προ πολλού υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία, ενοριακοί ναοί μεταδίδουν τη λειτουργία διαδικτυακά, κρατώντας ζωντανές με αυτό τον τρόπο, ακόμη και τις συνάξεις παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας, φοιτητών και ενηλίκων, στην περίοδο της καραντίνας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Κανάλι στο You Tube διαθέτει ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, για παράδειγμα, με την ονομασία ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ, καθώς και site με την ίδια ονομασία, myro-volos, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους είναι εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία, να τα χρησιμοποιήσουν, για να παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία, να συμμετέχουν σε πνευματικές συνάξεις καθώς και ομιλίες.

«Μέσα από αυτές τις διευθύνσεις μπορούμε να αναμεταδίδουμε συνέχεια ραδιοφωνικό πρόγραμμα, έναν μικρό ραδιοφωνικό σταθμό, με βάση πρώτα τις ιερές ακολουθίες που αναμεταδίδονται διαδικτυακά. Για τις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις απαιτείται η χρήση υπολογιστή, κινητού, τάμπλετ ή τηλεόρασης τύπου smart» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού του Βόλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι διαδικτυακές συναντήσεις με το πρόγραμμα zoom, που έχουν ήδη ξεκινήσει με την συμμετοχή φοιτητών.

Με τη χρήση του διαδικτύου να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι και πολύτιμος «σύμμαχος» στην προσπάθεια της επικοινωνίας των πιστών με τους ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος, πολλές ακόμη δράσεις πραγματοποιούνται με την βοήθεια της νέας τεχνολογίας.

Διαδικτυακά πραγματοποιούνται, εξάλλου, για πρώτη φορά τα μαθήματα της σχολής βυζαντινής μουσικής της Μητρόπολης Δημητριάδος, με τον υπεύθυνο Τύπου της τοπικής Εκκλησίας π. Επιφάνιο Οικονόμου, διευθυντή της σχολής, να επισημαίνει ότι «έχουμε ξεκινήσει τα διαδικτυακά μαθήματα. Εχουν προσαρμοστεί όλοι οι καθηγητές, στον Βόλο και στα παραρτήματα και κάνουν τα μαθήματά τους μέσω διαδικτύου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της σχολής εισαγάγαμε την τηλεκπαίδευση, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά».

Στο μεταξύ, διευρύνονται ολοένα και περισσότερο οι διαδικτυακές δράσεις, η επικοινωνία των κληρικών με νέους και ενήλικες που είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, ενισχύοντας την πνευματική επικοινωνία στην περίοδο της πανδημίας. «Η Εκκλησία παραμένει κοντά τους έστω και διαδικτυακά, έστω και με συνάξεις διαδικτυακές για να ενισχύονται πνευματικά» υπογράμμισε ο π. Επιφάνιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου