ΤΟΠΙΚΑ

Μητροπολίτης Σμύρνης για το σεισμό: «Διατηρούμε την ψυχραιμία μας»

μητροπολίτης-σμύρνης-για-το-σεισμό-δ-829951

Ο κ. Βαρθολομαίος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και υπογραμμίζει ότι ήταν πρωτόγνωρη η ένταση του φαινομένου

Νιώθουμε βαθύτατη θλίψη. Υπάρχουν άνθρωποι στα περίχωρα της Σμύρνης, δεν έχουν σημασία το θρήσκευμα και η καταγωγή, οι οποίοι αυτή τη στιγμή άλλοι έχουν πεθάνει, άλλοι αναζητούνται, άλλοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, έχουν καταπλακωθεί

Στη Σάμο και τη Σμύρνη όλα τα βλέμματα μετά το ξύπνημα του Εγκέλαδου και τον καταστροφικό σεισμό εντάσεως 6,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, πυροδοτώντας δραματικές στιγμές. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, με καταγωγή από τα Ανω Λεχώνια, καταγράφοντας το κλίμα και τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Ηταν πολύ έντονος και διαρκείας ο σεισμός. Μετακινήθηκαν έπιπλα, έπεσαν αντικείμενα, ήταν πάρα πολύ έντονος» είπε, περιγράφοντας το φαινόμενο που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.

Στιγμές που φάνηκαν αιώνες, με τους κατοίκους της Σμύρνης να βγαίνουν έξω από τα σπίτια, δευτερόλεπτα μετά, για να αντικρίσουν εικόνες καταστροφής και ανείπωτο πόνο. «Στις ειδήσεις ακούμε για τους νεκρούς και τους τραυματίες και νιώθουμε αυτό που πρέπει να αισθανθεί ο κάθε άνθρωπος. Βαθύτατη λύπη. Την Κυριακή θα λειτουργήσω στον ναό και στο τέλος θα αναπέμψω δέηση υπέρ της σωτηρίας του λαού. Θα διαβάσω μια ειδική ευχή της εκκλησίας για την σωτηρία από τον σεισμό» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Περιγράφοντας τα συναισθήματά του, ανέφερε ότι «νιώθουμε βαθύτατη θλίψη. Υπάρχουν άνθρωποι στα περίχωρα της Σμύρνης, δεν έχουν σημασία το θρήσκευμα και η καταγωγή, οι οποίοι αυτή την στιγμή άλλοι έχουν πεθάνει, άλλοι αναζητούνται, άλλοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, έχουν καταπλακωθεί. Επικοινωνώ συνεχώς με δικούς μας ανθρώπους αλλά και με άλλους γνωστούς, γιατί όπως καταλαβαίνετε μέσα σε αυτή την κοινωνία που ζούμε, έχουμε επικοινωνία με όλους».

Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ βίωσε τις επιπτώσεις του σεισμού κατά την παιδική του ηλικία, ανατρέχοντας στον σεισμό που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 1981. «Εχω μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια και θυμάμαι ότι είχαμε εγκαταλείψει το σπίτι μας για αρκετό καιρό. Μάλιστα οι γονείς μας, μας είχαν μεταφέρει σε ένα κτήμα που είχαμε κοντά στη θάλασσα και είχαμε κατασκηνώσει όλο το καλοκαίρι», συνέχισε την αφήγηση.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι βρίσκεται κοντά στον κόσμο, συμπάσχει και προσεύχεται, επισημαίνοντας ότι « η δική μου αποστολή εδώ είναι εκκλησιαστική και καθαρά θρησκευτική, πνευματική. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δυνατότητα μόνο προσευχής και παρηγοριάς. Οι κρατικοί μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα συνδρομής σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου