ΤΟΠΙΚΑ

Εικόνες – ντοκουμέντα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου

εικόνες-ντοκουμέντα-του-β-παγκοσμ-831199

Σπάνιες φωτογραφίες από την περίοδο της κατοχής στη Μαγνησία παρουσιάζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο συλλέκτης Βύρων Μήτος – Επιθυμία του να τις εκθέσει στον Βόλο

Σπάνια τεκμήρια δραματικής περιόδου, του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, περιλαμβάνονται στη μοναδική φωτογραφική συλλογή, που διαθέτει ο Βύρων Μήτος, με εικόνες από τον Βόλο, το Πήλιο και τη Σκόπελο, αλλά και διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στη διάρκεια της Κατοχής. Τα σπάνια φωτογραφικά τεκμήρια ανάγονται στην περίοδο 1941 – 1944 και «αφηγούνται» ιστορίες πολέμου σε ασπρόμαυρο φόντο, με τη ματιά στρατιωτών, που βίωσαν τα γεγονότα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Περισσότερες από 7.000 φωτογραφίες εμπλουτίζουν την πλούσια φωτογραφική συλλογή του κ. Μήτου, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συγκέντρωσε με φροντίδα, συγκίνηση, δέος και ευαισθησία κομμάτια της νεότερης ιστορίας.

Με αφορμή την χθεσινή εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που θυμίζει στους μεταγενέστερους τη γενναιότητα και το θάρρος των Ελλήνων, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παρουσιάζει για πρώτη φορά χαρακτηριστικές φωτογραφίες της συλλογής, που είναι μοναδική στο είδος της.

Τις εκατό, περίπου, φωτογραφίες της συλλογής, που αναφέρονται στη Μαγνησία, αγόρασε από την κόρη του Γερμανού συλλέκτη «ο οποίος, όπως πληροφορήθηκα, είχε υπηρετήσει ως υγειονομικός στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει ο κ. Μήτος, για να προσθέσει: «Δεν ξέρω αν ήταν αξιωματικός, γιατί η κόρη του ήταν πολύ φειδωλή στις πληροφορίες που μου έδωσε για τον πατέρα της και μάλιστα ένας από τους όρους της απόκτησης της συλλογής ήταν η αυστηρή επιθυμία της να μη δημοσιοποιήσω ούτε το όνομά της, ούτε το όνομα του πατέρα της, ούτε την πόλη όπου διέμεναν».

Για τον Γερμανό συλλέκτη πληροφορήθηκε από συγγενή του, που κατοικούσε στην Γερμανία. Οταν αποφάσισε να ταξιδέψει στη Γερμανία για να τον συναντήσει και να δει από κοντά τη φωτογραφική συλλογή, ο κάτοχός της, υγειονομικός στην περίοδο του πολέμου, είχε αποβιώσει. «Οταν συνταξιοδοτήθηκε, απόκτησε το συλλεκτικό πάθος, συγκεντρώνοντας φωτογραφίες, όχι μόνο τις δικές του, αλλά και από συστρατιώτες του και συντρόφους του», συνεχίζεται η αφήγηση.

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις

«Πολύ μικρό μέρος των φωτογραφιών αφορούν στον Βόλο και στη Σκόπελο. Το υπόλοιπο μέρος το έχω αποκτήσει από διάφορες πηγές και νομίζω ότι είναι εντυπωσιακό ως σύνολο» υπογράμμισε.

Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό «αφηγείται» στιγμιότυπα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, που δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Σε ορισμένες φωτογραφίες απεικονίζονται Γερμανοί στρατιώτες, ένας ποζάρει στην παραλία του Βόλου, σε άλλη αποτυπώνεται η τραγική εικόνα βομβαρδισμένων σπιτιών. Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες από Σκόπελο, Πορταριά και άλλα μέρη του Πηλίου.

Οι φωτογραφίες, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα συλλογής που «ακουμπά» στις μνήμες της κατοχικής Ελλάδας, που όρθωσε το ανάστημά της κόντρα στον κατακτητή, γράφοντας σελίδες γενναιότητας, κουράγιου και αγώνα για την ελευθερία.

Γεννημένος το 1943, ο συλλέκτης δεν έχει προσωπικές μνήμες από την περίοδο της κατοχής και όμως ομολογεί «αισθάνθηκα δέος και συγκίνηση, όταν ήρθε στα χέρια μου το υλικό».

Χαρακτηριστικό στοιχείο των φωτογραφιών είναι ότι δεν απεικονίζονται στιγμιότυπα από το πεδίο της μάχης, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «αποτελούν φιλειρηνικά μηνύματα».

Εκθέσεις με ιστορική σημασία

Η συλλεκτική δραστηριότητα του κ. Μήτου, ο οποίος ήταν στέλεχος στην Ιωνική και Λαϊκή Τράπεζα μέχρι τη συνταξιοδότησή του, άρχισε το 1970 και συνεχίζεται με το ίδιο πάντα μεράκι και τη διάθεση ανάδειξης άγνωστων πτυχών της νεότερης ιστορίας.

Η συλλογή φωτογραφιών άρχισε πολλά χρόνια πριν από το 1970 κι όπως αφηγείται «οι πρώτες φωτογραφίες, που νε συγκίνησαν, ήταν του πατέρα μου, ο οποίος ήταν στρατιωτικός και θέλησα να δημιουργήσω συλλογή».

Η πρώτη παρουσίαση της φωτογραφικής του συλλογής έγινε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία και πραγματικά ήταν εύρημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Δεύτερο μέρος της συλλογής μου, που αφορά στην πόλη της Λάρισας, είχε εκτεθεί στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Κατσίγρα. Την παρουσίαση διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων και διήρκεσε έναν χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, είχε επίσης μεγάλη επιτυχία και ο Δήμος Λαρισαίων εξέδωσε πολυτελές λεύκωμα, γιατί στη Λάρισα τον Μάρτιο του 1941 σημειώθηκε ισχυρός σεισμός και τα μόνα τεκμήρια που υπάρχουν από τη γερμανική κατοχή είναι αυτές οι φωτογραφίες», αναφέρει.

Ακολούθησε παρουσίαση στο Φετιχέ Τζαμί στην Αθήνα από την Εφορεία Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ανάλογη επιτυχία.

Παρουσίαση στον Βόλο

Επιθυμία του κ. Μήτου είναι οι φωτογραφίες να παρουσιαστούν και στον Βόλο, εφόσον προκύψει ενδιαφέρον από φορέα της πόλης, ώστε «να την παρουσιάσω στην πόλη του Βόλου, γιατί θα δούμε τον Βόλο όπως νομίζω δεν τον έχουμε ξαναδεί», υπογραμμίζει.

Δηλώνει λάτρης του Βόλου και της Μαγνησίας, που αποτελεί, άλλωστε, αγαπημένο προορισμό διακοπών, ενώ όπως τονίζει διατηρούσε πάντα επικοινωνία με τους εδώ συναδέλφους του.

Αναφερόμενος στο υλικό της συλλογής του, επισημαίνει ότι: «Οι φωτογραφίες είναι μοναδικές, γιατί έχουν τραβηχτεί μόνο από Γερμανούς στρατιώτες και τους απαγόρευαν τη λήψη φωτογραφιών με ευαίσθητα θέματα. Επομένως αυτές οι φωτογραφίες έχουν κατά κάποιο τρόπο φιλειρηνικό περιεχόμενο. Δηλαδή ο στρατιώτης ποζάρει στην παραλία του Βόλου ή σε καφέ ή κάπου αλλού. Δεν δείχνουν το μαρτύριο του κόσμου, των Ελλήνων εκείνη την εποχή και δείχνουν οπωσδήποτε το τοπίο της πόλης όπως ήταν εκείνη την εποχή, που τώρα έχει αλλάξει ριζικά».

Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν τεκμήρια γνώσης για τους μεταγενέστερους για την περίοδο του πολέμου και της κατοχής, που σημάδεψε τη νεότερη ιστορική περίοδο και όσες ακολούθησαν, εκπέμποντας το μήνυμα «ποτέ πια πόλεμος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου