ΤΟΠΙΚΑ

Μηδαμινό ενδιαφέρον Βολιωτών για εκδρομές

μηδαμινό-ενδιαφέρον-βολιωτών-για-εκδ-832154

Παραμένουν ακινητοποιημένα τα λεωφορεία – Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων ζητούν μείωση τελών κυκλοφορίας

Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και γραφείων λόγω μηδαμινού έργου και ανύπαρκτων εσόδων, με τα λεωφορεία να παραμένουν σε ακινησία από τον περασμένο Μάρτιο. Με τα προβλήματα του κλάδου να συσσωρεύονται, προστίθεται ένα ακόμη, το μηδαμινό ενδιαφέρον του κόσμου για εκδρομές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ημερομηνία ορόσημο, μέχρι πέρυσι, η αργία της 28ης Οκτωβρίου για τη διοργάνωση εκδρομών με πολύ μεγάλη απήχηση, με τα δεδομένα να αλλάζουν, ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Δεκάδες Βολιώτες ενημερώνονταν έγκαιρα για τα προγράμματα των τουριστικών γραφείων, προκειμένου να επιλέξουν τον προορισμό της επιλογής τους στην Ελλάδα, πριν από την επέλαση του κορονοϊού.

Στη διάρκεια της πανδημίας, αντίθετα, είναι μηδαμινή ανταπόκριση στα ταξίδια που διοργανώνονται, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Μαγνησίας Χρήστο Κορωναίο να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ο κόσμος φοβάται πλέον να ταξιδέψει. Διοργανώνουμε εκδρομές σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο».

Συσσωρευμένα προβλήματα προκαλεί η απουσία έργου, με το αίτημα για στήριξη από την κυβέρνηση, μέσω της χορήγησης αποζημιώσεων στα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία, να διατυπώνεται από το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος: «Το ζήτημα που μας απασχολεί περισσότερο είναι η εξασφάλιση αποζημίωσης για κάθε τουριστικό γραφείο και κάθε τουριστικό λεωφορείο, αναλόγως θέσεων».

Τέλη κυκλοφορίας

Πολλά τα αγωνιώδη αιτήματα που ζητούν επειγόντως ικανοποίηση, με το ζήτημα της μείωσης των τελών κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν για τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο είναι αδιανόητο να καταβάλλονται τέλη ύψους 600 ευρώ για κάθε τουριστικό λεωφορείο, ποσό διπλάσιο από τα αντίστοιχα των υπεραστικών. «Καλούμαστε να πληρώσουμε τέλη κυκλοφορίας για λεωφορεία, που παραμένουν σε ακινησία από τον περασμένο Μάιο. Το 90% των αυτοκινήτων δεν έχει κινηθεί. Ηδη έχουμε πληρώσει τα τέλη του 2020 και τώρα θα πληρώσουμε για το 2021, σε περίοδο που δεν έχουμε έσοδα», είπε.

Την ίδια στιγμή, τα τουριστικά γραφεία επιβαρύνονται με λειτουργικά έξοδα, τα οποία καλούνται να καταβάλλουν, παρ’ ότι έχουν μηδενικές εισπράξεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τον κλάδο και το επιχειρείν γενικότερα.

Τα προβλήματα του κλάδου οξύνονται, παράλληλα, λόγω της απουσίας κρουαζιερόπλοιων, με τον πρόεδρο να κάνει λόγο για «ισχυρό πλήγμα», που εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου