ΤΟΠΙΚΑ

Ανάρπαστες οι μάσκες στα φαρμακεία του Βόλου

ανάρπαστες-οι-μάσκες-στα-φαρμακεία-το-834620

Μεγάλη ζήτηση και σε αντιγριπικά εμβόλια – Στη Μαγνησία αναμένονται περισσότερα από 60.000 φέτος

Κατακόρυφη άνοδο στη ζήτηση μάσκας στα φαρμακεία της περιοχής, με την πανδημία σε εξέλιξη και τα αντιγριπικά εμβόλια σε πρώτο πλάνο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των εμβολίων κατά της γρίπης υπολογίζεται να είναι κατά τι αυξημένος φέτος σε σύγκριση με τα 60.000 που διατέθηκαν την περσινή χρονιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστα Ματσιόλη, ο οποίος ανέφερε ότι αυξάνεται ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα η ζήτηση στα εμβόλια κατά της γρίπης. «Η αναλογία εκείνων που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, έναντι όσων δεν το έχουν κάνει, όλο και μεγαλώνει. Η αναλογία είναι ένα στα τρία, ενώ προηγουμένως ήταν ένα στα τέσσερα», είπε.

Με τη διαδικασία του εμβολιασμού να έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών ανέφερε ότι έχουν προγραμματιστεί αρκετοί εμβολιασμοί στα φαρμακεία της περιοχής.

Με τις ευπαθείς ομάδες να βρίσκονται σε προτεραιότητα, τα φαρμακεία κινήθηκαν με βάση τις περσινές ανάγκες, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σε ότι αφορά την χρήση μάσκας, ο κ. Ματσιόλης υπογράμμισε ότι «παρατηρείται πολύ μεγάλη ζήτηση στη μάσκα. Πλέον όλοι ζητούν μάσκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και αγοράζουν επιπλέον ποσότητες, για να έχουν απόθεμα, προκειμένου να προστατευθούν». Όπως παρατήρησε, ωστόσο, «η μάσκα έφερε ως αποτέλεσμα να μην έχουμε νοσηρότητα από εποχιακές ασθένειες. Ρινίτιδες και λαρυγγίτιδες δεν φαίνεται να υπάρχουν, διότι ο κόσμος προστατεύεται με τη μάσκα».

Ατομα διαφόρων ηλικιών, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σπεύδουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν μάσκες, εμφανώς προβληματισμένοι για την εξέλιξη της πανδημίας και την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Η σύσταση που απευθύνει ο κ. Ματσιόλης είναι «να αντιληφθούν όλοι ότι είναι αναγκαία η χρήση της μάσκας και ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες».

Ποιοι πρέπει να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες: Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down.

Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

Αστεγοι, κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου