ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ολα τα βλέμματα στο αρχαίο ναυάγιο της Αλοννήσου

ολα-τα-βλέμματα-στο-αρχαίο-ναυάγιο-της-837032

Το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας υποδέχτηκε 246 δύτες επισκέπτες από 3 Αυγούστου έως και 2 Οκτωβρίου

Ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου η πιλοτική λειτουργία του επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου του ναυαγίου στην Περιστέρα Αλοννήσου, που υποδέχτηκε 246 δύτες επισκέπτες και 66 προγραμματισμένες καταδύσεις από τα καταδυτικά κέντρα των Β. Σποράδων και της Εύβοιας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που γνωστοποίησε η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, η επισκεψιμότητα σημειώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 3 Αυγούστου έως και 2 Οκτωβρίου, με τους επισκέπτες να προέρχονται από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, από Αυστραλία και Αμερική, μέχρι Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, δεκάδες ενθουσιώδη σχόλια πλαισιώνουν τις εντυπώσεις από την κατάδυση στην ιστορία χιλιάδων χρόνων.

Στο μεταξύ, το έργο ΕΣΠΑ, στο οποίο εντάσσεται η πιλοτική λειτουργία του πρώτου υποβρύχιου μουσείου της Ελλάδας, συνεχίζεται μέχρι το 2023, με το ίδιο χρονοδιάγραμμα να περιλαμβάνει το άνοιγμα τριών ακόμη ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στον Δυτικό Παγασητικό.

Ο λόγος για τα ναυάγια στον Τηλέγραφο, τον Γλάρο και την Κίκινθο, όπου πραγματοποιούνται πρόδρομες εργασίες από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, με την προοπτική να λειτουργούν οχτώ μήνες τον χρόνο. Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν οι εργασίες και στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα, στο χρονοδιάγραμμα του έργου ΕΣΠΑ.

Ενθουσιώδη σχόλια

Ομογενής από την Αμερική, που ταξίδεψε στην Αλόννησο για να επισκεφτεί το πρώτο υποβρύχιο μουσείο, εξέφρασε με ενθουσιώδη σχόλια τις εντυπώσεις του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι έχοντας καταδυθεί σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, από Ασία μέχρι Λατινική Αμερική και Αυστραλία, «είχα την τύχη λοιπόν να δω πολλά και αξιόλογα πράγματα στον βυθό, αλλά το ναυάγιο στην Περιστέρα μάλλον τα ξεπερνά όλα».

Παράλληλα εξήρε την οργάνωση του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου, ενώ σημείωσε ότι «λόγω του Covid-19 η οικογένειά μου και εγώ δεν είχαμε προγραμματίσει διακοπές, μόλις όμως ενημερωθήκαμε για το ναυάγιο σπεύσαμε να κλείσουμε εβδομαδιαίο ταξίδι στην Αλόννησο».

Αναφερόμενος στη σημασία του συγκεκριμένου έργου, επισήμανε ότι: «Τέτοιες ενέργειες θα βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας και κάποιων μικρότερων προορισμών, θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί εναλλακτικός τουρισμός στη χώρα, θα αναδείξει την κληρονομιά μας και την ιστορία μας και θα βοηθήσουν να προστατέψουμε τον χαμένο πλούτο που βρίσκεται στον βυθό μας από αυτούς που τον λυμαίνονται».

Εντυπωσιακό ναυάγιο

Το μεγάλο αθηναϊκό εμπορικό πλοίο, που βυθίστηκε γύρω στο 425 π.Χ., κοντά στη δυτική βραχώδη ακτής της νήσου Περιστέρας, φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τη Μένδη της Χαλκιδικής και την Πεπάρηθο (σημερινή Σκόπελο), έγινε ο πρώτος υποβρύχιος επισκέψιμος χώρος στην Ελλάδα που άνοιξε για το καταδυτικό κοινό.

Οι πολύχρονες προσπάθειες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και εν γένει του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ευοδώθηκαν χάρη στην αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου, ύστερα από ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας (ΕΣΠΑ).

Η δημιουργία του πρώτου επισκέψιμου υποβρύχιου χώρου στην Περιστέρα βρήκε αποδοχή από το ειδικό και μη κοινό και δέχτηκε πολλά θετικά σχόλια από την εγχώρια και διεθνή καταδυτική κοινότητα, ενώ ιδιαιτέρως ενθαρρυντική ήταν ανταπόκριση και από τα διεθνή ΜΜΕ.

«Οι εντυπώσεις των επισκεπτών αυτοδυτών, αλλά και οι παρατηρήσεις της καταδυτικής κοινότητας και των επαγγελματιών της κατάδυσης καθ’ όλη τη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας του υποβρύχιου επισκέψιμου χώρου αποτελούν σημαντικό οδηγό στην προσπάθεια για τη λειτουργία περισσότερων επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων αρχικά στην περιοχή της Αλοννήσου και του Δυτικού Παγασητικού και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα.

Με την προσπάθεια στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων παραμένει η ευαισθητοποίηση του κοινού, λουόμενων και δυτών, για τις ενάλιες αρχαιότητες και την προστασία τους» επισημαίνεται σε ανάρτηση στο Facebook της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου