ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα δίνει γνώση σε κρατούμενους μαθητές

βολιώτισσα-δίνει-γνώση-σε-κρατούμενο-837717

Η Γκέλη Ντηλιά, βραβευμένη ποιήτρια, διαθέτει απόθεμα ψυχής και διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο

Απόθεμα ψυχής, κοινωνική αλληλεγγύη και διάθεση προσφοράς χαρακτηρίζουν την Γκέλη Ντηλιά, τη Βολιώτισσα εθελόντρια εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε καταστήματα κράτησης. Επίλεκτο μέλος της κοινωνίας του Ναυπλίου, όπου κατοικεί, είναι γνωστή στο πανελλήνιο για την πολύτιμη προσφορά γνώσης σε ενήλικες κρατούμενους, αλλά και σε παιδιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Βολιώτισσα εθελόντρια, και βραβευμένη ποιήτρια, πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, διδάσκει αγγλικά ως εθελόντρια στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου, ενώ επισκέπτεται και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών ανά την Ελλάδα, διοργανώνοντας σεμινάρια ποίησης με την ιδιότητά της ως βραβευμένη ποιήτρια.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει την επιμόρφωση 300 ωρών ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων Καταστημάτων Κράτησης από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Centre of Academic Research & Studies.

Από τον Δεκέμβριο του 2018 κατέχει το μοναδικό ρεκόρ στην Ελλάδα για το ανέβασμα χριστουγεννιάτικου έργου παιγμένου εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, μετά από περίπου δύο μήνες μαθημάτων και προετοιμασίας. Κάτι ανάλογο δεν έχει ξανασυμβεί ούτε σε ευρωπαϊκή φυλακή πλην εκείνων που ανεβάζουν έργα στην επίσημη αγγλική γλώσσα.

Στόχος ζωής για τη διακεκριμένη Βολιώτισσα η προσφορά κι όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «η συγκεκριμένη δραστηριότητα ξεκίνησε το 2018. Το κίνητρο ήταν ότι πάντα ήθελα να προσφέρω στην κοινωνία και ειδικά σε φυλακισμένους, οι οποίοι θεωρούνται απόκληροι και ξεχασμένοι από την κοινωνία. Γι’ αυτό, όταν έμαθα ότι ζητούν καθηγητή ή καθηγήτρια να διδάξει εθελοντικά στο κατάστημα κράτησης Ναυπλίου, το αποφάσισα χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν βάζεις ταμπέλες στους ανθρώπους, αυτομάτως έχεις ορθώσει τείχος».

Αρχισε να διδάσκει στις φυλακές, «έχοντας συμφωνήσει με τον εαυτό μου ότι δεν θα βάλω ταμπέλα σε κανέναν, αντιμετωπίζοντας τους κρατούμενους ως μαθητές, που τυχαίνει να είναι φυλακισμένοι. Τους αντιμετωπίζω όπως βλέπω και τους μαθητές μου στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια ή και τους ενήλικες μαθητές που κάνουμε Αγγλικά μέσω skype», είπε.

Συγκλονιστική εμπειρία

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και περήφανη μητέρα ενός υπέροχου παιδιού, του 23χρονου Κωνσταντίνου, φοιτητή στο τμήμα ξένων γλωσσών, μετάφρασης και διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αντιμετωπίζει με καλοσύνη τον συνάνθρωπο, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για το κοινωνικό σύνολο.

Περιγράφοντας την εμπειρία της διδασκαλίας και κυρίως της εθελοντικής προσφοράς στους κρατούμενους, επεσήμανε ότι «αν δεν το ζήσει κανείς, δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Οι έγκλειστοι περιμένουν με λαχτάρα και ανυπομονησία τα μαθήματα». Ως καθηγήτρια Αγγλικών εισπράττει την αποδοχή και τον σεβασμό των μαθητών της, δίνοντάς τους παράλληλα κίνητρα για να αναπτύξουν τη συνεργατικότητα και την πρωτοβουλία. «Ανέπτυξαν πάρα πολλά εργαλεία, θετικά στοιχεία που είχαν μέσα τους, έτσι ώστε να επιστρέψουν σε μένα την ικανοποίηση ότι δεν χάνω το χρόνο μου, γιατί ο εθελοντισμός είναι πρωτίστως η διάθεση του χρόνου μας, δωρεάν βέβαια», όπως επισημαίνει.

Ως καθηγήτρια Αγγλικών δηλώνει περήφανη για τους μαθητές της, με περισσή γενναιοδωρία ψυχής έχει προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε άπορα παιδιά, με την κοινωνική και εκπαιδευτική δραστηριότητα που αναπτύσσει, να αποτελεί το επίκεντρο σειράς αφιερωμάτων, σε όλη την Ελλάδα.

Πολυπράγμων και δημιουργική

Γέννημα – θρέμμα Βολιώτισσα, απόφοιτη του 3ου δημοτικού και του 4ου λυκείου Βόλου, σπούδασε στο Τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, για να εργαστεί αρκετά χρόνια στην Αθήνα, στον ιδιωτικό τομέα.

Η επιλογή του Ναυπλίου ως μόνιμου τόπου διαμονής, προέκυψε μέσα από την αναζήτηση μιας περιοχής ιδανικής για να μεγαλώσει ο γιός της. Το Ναύπλιο έμελλε να αποτελέσει μια ιδιαίτερα φιλόξενη περιοχή, με την ίδια να καταξιώνεται ως επίλεκτο μέλος της τοπικής κοινωνίας.

Βραβευμένη ποιήτρια, παράλληλα, πραγματοποιεί σεμινάρια ποίησης στις φυλακές, έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές με την τρίτη να αναμένεται από τις εκδόσεις «Κέδρος», ενώ όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επικοινωνεί την ποίηση και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Επισκέπτομαι τα σχολεία της περιοχής του Ναυπλίου, και τους διδάσκω το σεμινάριο που κάνω στις φυλακές, προσαρμοσμένο για παιδιά έκτης δημοτικού με ειδική θεματική ενότητα, έτσι ώστε να αγαπήσουν τα παιδιά την ποίηση», είπε.

Διά βίου μάθηση

Υπέρμαχη της διά βίου μάθησης, έχει, μεταξύ άλλων, βεβαίωση παρακολούθησης του προγράμματος Management από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 125 ωρών και πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης στη Συναισθηματική Νοημοσύνη & Διοίκηση από το ΕΚΠΑ (2013-2014).

Το 2019 ολοκλήρωσε ως αριστούχος τη φοίτηση στο ΙΕΚ Πελοποννήσου, στο Τμήμα Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, ενώ έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Τουριστική και Ταξιδιωτική Διοίκηση» του The University of Queensland, Australia.

Κατέχει πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την Οργάνωση & Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ στη διάρκεια της καραντίνας παρακολούθησε τουριστικά σεμινάρια του Hotelier Academy.

Εχει παρακολουθήσει εξ αποστάσεως μαθήματα Εγκληματολογίας στο Nanyang Technological University of Singapore και το University of Strathclyde και Εγκλεισμού στο University of Leeds.

Η γνώση ένας δρόμος ανοιχτός, φωτεινός, γεμάτος πολύτιμες νέες πληροφορίες για την πολυπράγμονα Βολιώτισσα, που τιμά την πόλη της, με την δράση της.

Διαρκής προσφορά

Με την προσφορά να αποτελεί «σκοπό ζωής» για την ίδια, ετοιμάζει το πρώτο της βιβλίο για τη ζωή έγκλειστου μαθητή, ενώ γράφει συλλογή με ποιήματα και διηγήματα της φυλακής. Εχει διακριθεί για το διήγημά της «Best Seller» με θέμα έναν πρώην κρατούμενο μαθητή της και δεν σταματάει να διευρύνει τις γνώσεις της, «για να μπορώ να αποδίδω καλύτερα ως εθελόντρια», υπογράμμισε.

Γκέλη Ντηλιά: «Ο Βόλος παραμένει πάντα στην καρδιά μου. Επιθυμία μου είναι να αναπτύξω συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, για να δουν το έργο μου και αυτό που αντιπροσωπεύω, την προσφορά στην κοινωνία, ώστε να ενταχθούν και άλλοι στην εθελοντική προσφορά, οπουδήποτε επιθυμεί ο καθένας.

Οι κρατούμενοι μαθητές μου, με τη σειρά τους, μου εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους με συγκινητικά δώρα και γράμματα σεβασμού, που έχω κρατήσει. Ακόμη μου στέλνουν γράμματα από τη φυλακή, που μου λένε πόσο άλλαξε η ζωή τους, παρακολουθώντας τα μαθήματα.

Με όχημα τη λαχτάρα τους για μάθηση, οι κρατούμενοι μαθητές εμπνέονται και γράφουν ποιήματα, συμμετέχουν στη διαδικασία της κατάκτησης της γνώσης, που ανοίγει παράθυρο ελπίδας για τη μελλοντική τους ζωή.

Η ζωή μου είναι αφιερωμένη στη μητρότητα, τη μάθηση, την κοινωνική προσφορά. Μέσα από μένα φαίνεται ο Βόλος. Διαμένω στο Ναύπλιο, αλλά για μένα η καρδιά μου είναι ο Βόλος. Το έχω δηλώσει και θα το λέω πάντα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου