ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολυδιάστατη η Λένα Διβάνη

πολυδιάστατη-η-λένα-διβάνη-847506

Η διακεκριμένη Βολιώτισσα συγγραφέας μέλος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Πολυδιάστατη προσωπικότητα με σημαντικό λογοτεχνικό, ακαδημαϊκό και πολιτιστικό, γενικότερα, έργο, η Βολιώτισσα Λένα Διβάνη, συμμετείχε ως μέλος στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που ολοκληρώθηκε χθες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο διάσημος Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι, με την πολυτάλαντη Βολιώτισσα να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι αποτέλεσε σημαντική εμπειρία για την ίδια η συμμετοχή της, για πρώτη φορά, στη μεγάλη διοργάνωση, που συγκεντρώνει νιάτα, δημιουργικές προτάσεις και νέο αίμα στην κινηματογραφική τέχνη.

Εχοντας συμμετάσχει κατά το παρελθόν στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε «εξαιρετική εμπειρία τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη διοργάνωση».

Η Λένα Διβάνη είναι καθηγήτρια της ιστορίας εξωτερικής πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εχει δημοσιεύσει πέντε ιστορικές μελέτες και πολλά άρθρα για τη σύγχρονη Ελλάδα και τη σχέση της με τις Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και τους βαλκανικούς της γείτονες, για τις μειονότητες και τον εθνικισμό στη ΝΑ Ευρώπη. Παράλληλα έχει δημοσιεύσει ως λογοτέχνης δέκα μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν διασκευαστεί για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, έναν συγκεντρωτικό τόμο με τα θεατρικά της έργα και τέσσερα παιδικά βιβλία.

Πρόσφατα έγραψε το σενάριο και παρουσίασε τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τα σύνορα της Ελλάδας» στο Cosmote History. Το βιβλίο αυτό διασκευάστηκε επίσης σε σειρά εννέα επεισοδίων και θα προβληθεί από το ίδιο συνδρομητικό κανάλι το 2020.

Παράλληλα το βιβλίο της «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα της προτίμησης του αναγνωστικού κοινού και οι διάσημοι έρωτες που περιγράφονται, αποτέλεσαν το υλικό για σειρά ντοκιμαντέρ που προβάλλεται με επιτυχία στο Cosmote history. Οπως αναφέρει η ίδια: «Διάλεξα τα πιο επιδραστικά ζευγάρια, τα πιο έντονα για να καλύψουν την ιστορία της Ελλάδας από το 1821 ώς τη χούντα. Οι άντρες λόγω εποχής είναι πρωταγωνιστές αλλά και οι γυναίκες της ζωής τους είναι εξίσου σημαντικά, φλεγόμενα πρόσωπα», κάνοντας λόγο για «ακροβασία ανάμεσα στην ιστορία και στη λογοτεχνία».

Ενα από τα πρόσωπα του βιβλίου, ο Καποδίστριας, αποτέλεσε το θέμα του καινούργιου της βιβλίου που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα. «Εγραψα σε μεγαλύτερη έκταση την ιστορία του, επειδή είναι ο αγαπημένος μου υπερήρωας ο Καποδίστριας. Επειδή είναι μοναχικός ήρωας, επειδή πήγε κόντρα στον τοίχο, επειδή πήγαινε προς τον θάνατο με επίγνωση, έχει πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και επειδή ήταν ένας πολύ μοναχικός άνθρωπος και μοναχικός ως φύση, σκέφτηκα να του κάνω ένα βιβλίο για τον ίδιο».

Πολυτάλαντη και δημιουργική ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, προετοιμάζεται για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, την επικοινωνία με τους φοιτητές, την μετάδοση της γνώσης για τη νεώτερη ιστορία στις επόμενες γενιές.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου, αποδεικνύοντας μέσα από την διαδρομή της ότι η ανεξάντλητη διάθεση για δράση και δημιουργία, περνάει μέσα από διαφορετικές διαδρομές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου