ΤΟΠΙΚΑ

Εκοψε την ανάσα το επιβλητικό «World Explorer» στον Βόλο

εκοψε-την-ανάσα-το-επιβλητικό-world-explorer-στο-848128

Βλέμματα θαυμασμού απέσπασε το επιβλητικό κρουαζιερόπλοιο «World Explorer», που έδεσε χθες στο λιμάνι του Βόλου, ανοίγοντας τον κύκλο της ελπίδας για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην περιοχή. Η πολυτελής πλωτή πολιτεία άνοιξε τον κύκλο της άφιξης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου μετά από πολύμηνη αναμονή λόγω πανδημίας, με πολλές υποσχέσεις για το 2021.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, στις αποχρώσεις του γραφίτη, ναυπηγημένο το 2019 με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές πολυτέλειας, προσέγγισε το Βόλο στις 7 περίπου χθες το πρωί μεταφέροντας 26 Γερμανούς επιβάτες και 94 άτομα πλήρωμα, για να αποπλεύσει στις 8 το βράδυ με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έδωσε το «παρών» στην πρώτη άφιξη, καταγράφοντας τις εντυπώσεις επιβατών και τις προσδοκίες των τουριστικών πρακτόρων της περιοχής. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, η επόμενη άφιξη στο λιμάνι του Βόλου είναι στις 8 Οκτωβρίου, εκτός απροόπτου.

Επί ποδός από τα χαράματα το έμψυχο δυναμικό του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για την διευθέτηση όλων των τεχνικών λεπτομερειών και την διευκόλυνση πληρώματος και επιβατών, με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Εντεκα από τους επιβαίνοντες συν ένας αρχηγός ταξίδεψαν μέχρι τα Μετέωρα, για να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της Θεσσαλίας, ενώ οι υπόλοιποι πραγματοποίησαν ελεύθερη περιήγηση στην πόλη, για να γνωρίσουν από κοντά τον Βόλο των μύθων και της μακρόχρονης ιστορίας.

Την ομάδα των επιβατών που κινήθηκαν προς τα Μετέωρα συνόδευσε η Τριανταφυλλιά Κατεργάρη, ξεναγός από τη Θεσσαλονίκη, η οποία δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Συνήθως οι προορισμοί που επιλέγουν όσοι κάνουν τις κρουαζιέρες, είναι προορισμοί οι οποίοι προβάλλονται διεθνώς και ως εκ τούτου έχουν μια γνώμη και μια άποψη της περιοχής. Πολλές φορές εξειδικεύονται σύντομα με το κοινό, αλλά σίγουρα ο κόσμος θέλει να γνωρίσει τον τόπο που επισκέπτεται». Η πλειονότητα των σχολίων που διατυπώνονται από τους επισκέπτες είναι θετικά, όπως υπογράμμισε, παρατηρώντας ότι πριν την περίοδο της πανδημίας «οι εκδρομές από το λιμάνι του Βόλου δούλευαν πάρα πολύ καλά».

Ενθουσιασμένοι οι επιβάτες

Κατά την αποβίβασή τους από το κρουαζιερόπλοιο, οι Γερμανοί επιβάτες επέλεξαν είτε την εκδρομή στα Μετέωρα είτε την ελεύθερη περιήγηση στην πόλη. Η πρώτη εντύπωση θετική, με τους τουρίστες που μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, να επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ελκυστική ως χώρα και ως προορισμός για τους τουρίστες.

Οικογενειακές διακοπές πραγματοποιεί ο Μάρτιν Χιόχεμ, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα. Κάθε περιοχή είναι όμορφη και μας αρέσει πολύ η Ελλάδα. Επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά το Βόλο και θα θέλαμε να επανέλθουμε». Εχοντας επισκεφτεί τουριστικούς προορισμούς όπως Χαλκιδική, Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη Καλαμάτα και πολλούς ακόμη, θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές ακόμη ομορφιές για να ανακαλύψει ένας τουρίστας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Γούλτερ Χάντμουτ, χαρακτήρισε «ελκυστικό και όμορφο προορισμό την Ελλάδα», αναφέροντας ότι την είχε επισκεφτεί και πάλι πριν από δέκα χρόνια. «Ανησυχώ για την πανδημία» είπε, ενώ σημείωσε ότι η αγάπη για τα ταξίδια παραμένει και θα ήθελε να ξαναέρθει στην περιοχή.

«Εχω επισκεφτεί αρκετές φορές πριν την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Στέφαν Φέλτμαν, ο οποίος έχει συμμετάσχει και σε άλλες κρουαζιέρες γνωριμίας με τα νησιά. «Η Ελλάδα είναι όμορφη χώρα και επισκέπτομαι για πρώτη φορά τον Βόλο» είπε, για να προσθέσει ότι «η πανδημία ανησυχεί όλο τον κόσμο, το πρόβλημα υπάρχει παντού, αλλά εφόσον είναι μια κατάσταση με την οποία ζούμε, παίρνουμε το ρίσκο και συνεχίζουμε».

Οικογενειακές διακοπές για τον Μάρτιν Χιόχεμ

Τι λένε οι τουριστικοί πράκτορες

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με τον ναυτικό πράκτορα Αγγελο Πετεινάρη, λίγα λεπτά πριν την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου, ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένος και επιφυλακτικός για το 2020, εκφράζοντας, ωστόσο, αισιόδοξες σκέψεις για το 2021.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του «δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει για την επόμενη άφιξη της επόμενης εβδομάδας. Γίνεται μια προσπάθεια, παρόλα ταύτα, ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες, για να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο. Οι εταιρείες προσπαθούν, υπάρχει βούληση από τις εταιρίες αλλά είναι αρκετά κοστοβόρο όλο αυτό το εγχείρημα. Θα δούμε», προσέθεσε. Παρότι είναι επιφυλακτικός και συγκρατημένος, θεωρεί ότι υπάρχει ένα παράθυρο ελπίδας για την κρουαζιέρα. «Είναι δύσκολο για φέτος. Ας ελπίσουμε για του χρόνου. Ας είμαστε αισιόδοξοι», είπε.

Καταθέτοντας την άποψή της, η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι ελπιδοφόρο ότι ο κόσμος ξεκινάει να κινείται λίγο στην κρουαζιέρα. Θεωρώ ότι η κρουαζιέρα θα είναι το πρώτο που θα ξεκινήσει, λόγω του ότι είναι λίγο πιο εύκολα διαχειρίσιμη και ελεγχόμενη σαν διαδικασία. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλες προσεγγίσεις. Για το 2020 είμαστε ακόμη σε αναμονή. Είναι ελπιδοφόρο πάντως, ότι υπάρχει κόσμος που επιθυμεί να ταξιδέψει».

Συνεργασία με τον Δήμο Βόλου

Στελέχη του τμήματος τουρισμού του Δήμου Βόλου συμμετείχαν στην χθεσινή υποδοχή, διανέμοντας χάρτες και πληροφοριακό υλικό στην είσοδο του χώρου ελέγχου. Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Παπαμακάριος, αναπληρωτής προϊστάμενος στο τμήμα τουρισμού του δήμου Βόλου «ούτως ή άλλως ως τμήμα τουρισμού του Δήμου Βόλου έχουμε αναλάβει την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων. Κάθε φορά που υπάρχει κρουαζιερόπλοιο είμαστε στο τέρμιναλ του λιμανιού, μοιράζουμε πληροφοριακό υλικό και εξυπηρετούμε τους ανθρώπους, δίνοντας πληροφορίες για την περιοχή μας κυρίως».

Παράλληλα εξήρε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, επισημαίνοντας ότι: «Εχουμε πάντα συνεργασία με τον ΟΛΒ σε οτιδήποτε αφορά κρουαζιερόπλοια αλλά και ειδικά την τουριστική προβολή. Συνεργαζόμαστε, παράλληλα, άψογα με τον Νίκο Παπαναστασίου, υπεύθυνο ασφάλειας και πάντα η συνεργασία μας είναι πολύ δημιουργική και εξαιρετική».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κρουαζιέρας, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή επικρατεί αναμονή. Αυτό που μας δημιουργεί ανησυχία είναι ότι δεν έχουμε ορατό το αύριο. Πιστεύω, όμως, ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει το πρώτο καλό νέο σε ό,τι αφορά στην πανδημία, το κλίμα θα αλλάξει αισιόδοξα την επόμενη μέρα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου