ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εθνική ταυτότητα η λαϊκή τέχνη

εθνική-ταυτότητα-η-λαϊκή-τέχνη-848154

Η σημασία για τις επόμενες γενιές υπογραμμίστηκε στη χθεσινή έναρξη του διεθνούς διαδικτυακού συνεδρίου

Αφιερωμένο στη μνήμη του λαογράφου Κίτσου Μακρή το συνέδριο, που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο, με τους εισηγητές να αναφέρονται με έκδηλο θαυμασμό στην παρακαταθήκη, το έργο και τις προσπάθειές του.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Διακεκριμένοι ομιλητές, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκπρόσωποι του πνεύματος, της επιστήμης και του πολιτισμού κάθονται γύρω από το τραπέζι του διαλόγου, με εφόδιο το διαδίκτυο, για να μοιραστούν σκέψεις και να αναδείξουν με τις εισηγήσεις τους τη σημασία της λαϊκής τέχνης ειδικά στο σύγχρονο περιβάλλον, που κρύβει πολλές προκλήσεις.

Στη βαθύτερη σημασία της λαϊκής τέχνης αναφέρθηκε στον χθεσινό χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, υπογραμμίζοντας τη συνδρομή του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» στη δημιουργία παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές, αλλά και τη συνεισφορά στη διάσωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Μαγνησίας και της Ελλάδας ευρύτερα.

Αναφερόμενος στους λαϊκούς δημιουργούς της Μαγνησίας, παρατήρησε ότι «λαϊκή τέχνη στη Μαγνησία σημαίνει Κίτσος Μακρής, ο λαογράφος που σημάδεψε την περιοχή μας και όχι μόνο. Το διεθνές συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του, όπως και ο συλλογικός τόμος των πρακτικών που θα εκδοθεί στη συνέχεια είναι επίσης αφιερωμένος στο τεράστιο έργο, με το οποίο μας κληροδότησε».

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον λαϊκό πολιτισμό που «είναι διάχυτος στη Μαγνησία», ενώ σημείωσε ότι «απέκτησε, αλλά και διέδωσε τις γνώσεις του στη λαϊκή τέχνη. Για τον λόγο αυτό τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η «Μαγνήτων Κιβωτός» μαζί με την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας θα συνεχίσουν το σπουδαίο έργο για τον λαϊκό πολιτισμό και την τοπική ιστορία, ενώ σημείωσε ότι «σήμερα μας λείπουν η χρηστικότητα, το χειροποίητο και η αισθητική απέναντι στο αντίγραφο, το πλαστικό και την άκρατη αναπαραγωγή».

Παίρνοντας τον λόγο η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη συνεχάρη τη «Μαγνήτων Κιβωτός» και εξήρε την προσφορά του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, τονίζοντας ότι «δεν περιχαρακώνεται γύρω από όσα ορίζει ο τίτλος του». Αναφέρθηκε στο έργο του Κίτσου Μακρή, που διέσωσε τον λαϊκό πολιτισμό, ενώ χαρακτήρισε τη λαϊκή τέχνη «γέφυρα μεταξύ ανθρώπων και λαών».

Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων «η ελληνική λαϊκή τέχνη ενώνει Βυζάντιο, Ανατολή, Δύση. Αποτελεί συνεκτικό δεσμό των λαών. Συνδυάζει αισθητική και χρηστικότητα, ενώ αποτυπώνει το πνεύμα στην ύλη». Υπογραμμίζοντας τη σημασία της λαϊκής τέχνης, επισήμανε ότι είναι συνυφασμένη με την «ηθογραφία και τη λαογραφία κάθε περιοχής» και αποτελεί «σπουδαίο κεφάλαιο πολιτιστικής κληρονομιάς». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει ότι «το Πήλιο διατηρεί κέντρα λαϊκής τέχνης», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να επαγρυπνούμε για την εθνική μας υπόσταση, διαφυλάττοντας στοιχεία της εθνικής μας παράδοσης μέσα από τη λαϊκή τέχνη».

Το τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ελληνική λαϊκή τέχνη: Παλαιότερες θεματικές με σύγχρονες προσεγγίσεις» συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με περισσότερες από 300 διαδικτυακές εγγραφές.

Συνδιοργανωτές είναι ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός», για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος – Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου