ΤΟΠΙΚΑ

«Βουτιά» τζίρου 80,7% στα καταλύματα στη Μαγνησία

βουτιά-τζίρου-807-στα-καταλύματα-στη-μ-850481

Προβληματισμός των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων της Μαγνησίας για τον χειμώνα

«Βουτιά» του κύκλου εργασιών στον κλάδο υπηρεσιών καταλύματος το πρώτο εξάμηνο του 2020 σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, που κάνει λόγο για μείωση 80,7% στη Μαγνησία. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 573 καταλύματα της περιοχής, με τα αποτελέσματα να αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος, που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου λόγω της πανδημίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα που κατέγραψε η έρευνα, ο κύκλος εργασιών του πρώτου τριμήνου του 2019 ανήλθε σε 3.907.785 ευρώ για τα καταλύματα και το δεύτερο τρίμηνο σε 6.720.625 ευρώ. Η διαφορά είναι τεράστια σε σύγκριση με την φετινή χρονιά καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3.785.642 ευρώ και το δεύτερο τρίμηνο σε 1.298.926 ευρώ, αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο Θανάσης Σπύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαγνησίας, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «μέχρι το τέλος Ιουνίου ήταν κλειστά τα καταλύματα και κατά συνέπεια είναι δεδομένη η πτώση του τζίρου. Το ερώτημα είναι αν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν καλύτεροι».

Απόκλιση σημειώθηκε στις πληρότητες του Ιουλίου και του Αυγούστου στο Πήλιο, με τον πρόεδρο να εκτιμά ότι η συνολική πτώση του Ιουλίου κυμάνθηκε μεταξύ 50% και 60% στη χερσαία Μαγνησία και τον Αύγουστο, αντίστοιχα, μεταξύ 10% και 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Με το ενδιαφέρον για τον Σεπτέμβριο να διατηρείται, η τουριστική κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι η φετινή σεζόν στο σύνολό της, κατέγραψε πτώση σε σύγκριση με την περσινή, λόγω της πανδημίας. «Το Πήλιο είναι πιο ευνοημένο παρά τις δυσκολίες. Κατορθώσαμε να τελειώσει η σεζόν χωρίς κρούσματα, τόσο για εμάς, όσο και για το προσωπικό και για τους επισκέπτες,. Ηταν πολύ μεγάλη επιτυχία για το Πήλιο και μπόνους για την επόμενη χρονιά» υπογράμμισε.

Δραματική πτώση, την ίδια στιγμή, στα καταλύματα της Σκιάθου, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίου του νησιού Μανώλη Κανταράκια να επισημαίνει ότι «η πτώση είναι δεδομένη και καταγράφεται στα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ, που αποτυπώνουν την εικόνα της τουριστικής κίνησης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου». Περιγράφοντας την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «τον Ιούνιο ήταν κλειστά τα καταλύματα, τα οποία άνοιξαν στις 15 Ιουλίου και η πληρότητα μέχρι τέλος Αυγούστου κυμάνθηκε στο 45%. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολες καταστάσεις βιώνουμε, με τον χειμώνα να προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολος».

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι Βρετανοί αποτελούν το κέντρο βάρους της τουριστικής κίνησης στο νησί, αλλά ο χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος κυρίως για όσους απασχολούνταν στον τουρισμό και φέτος λόγω συνθηκών βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Προβληματισμένος εμφανίζεται, παράλληλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων της Αλοννήσου, Βαγγέλης Αναγνώστου, υπενθυμίζοντας ότι «τον Ιούλιο δεν δουλέψαμε καθόλου, και η συνολική μείωση της τουριστικής κίνησης άγγιξε το 82% το φετινό καλοκαίρι και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου». Παράλληλα τόνισε ότι η μεγάλη πτώση στην επιβατική κίνηση του Ιουλίου άγγιξε το 87,6% στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, επηρεάζοντας άμεσα και τα τρία νησιά.

Μέχρι στιγμής υπάρχει κίνηση στο νησί, αλλά ο προβληματισμός για τον χειμώνα που έρχεται είναι έκδηλος, με τον πρόεδρο να επισημαίνει ότι «αν δεν μεριμνήσει το κράτος, με ισχυρότερα μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου