ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διάσημος αστρονόμος στη Σκιάθο

διάσημος-αστρονόμος-στη-σκιάθο-740362

Με το τηλεσκόπιο, που κατασκεύασε, στις αποσκευές του, ο Ματ Ντόσον ταξίδεψε στον αγαπημένο του προορισμό

Λάτρης της Σκιάθου και του νυχτερινού έναστρου ουρανού δηλώνει ο διάσημος αστρονόμος Ματ Ντόσον, ιδιαίτερα γνωστός στη Βρετανία, το Λουξεμβούργο και σε άλλες χώρες. Ο βραβευμένος αστρονόμος, που ερευνά και αποκαλύπτει νέους αστεροειδείς, βρίσκεται στο νησί του Παπαδιαμάντη για διακοπές, μαζί με τους γιους του Ζακ και Τζέσι, έχοντας πάντα στις αποσκευές του το τηλεσκόπιό του, που κατασκεύασε ο ίδιος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο διάσημος Βρετανός ερευνητής, που ζει στο Λουξεμβούργο 40 χρόνια και εργάζεται στο Αστρονομικό Τμήμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λουξεμβούργου, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη δράση του και την αγάπη του για την Ελλάδα.

Απλός, προσηνής και ευγενικός, όπως αναφέρει η Ελσα Ζεμπέκη, ιδιοκτήτρια του συγκροτήματος όπου έχει καταλύσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο σπουδαίος ερευνητής, δεν παραλείπει να μοιράζεται την συναρπαστική εμπειρία της αστροπαρατήρησης με τους φίλους του διαστήματος και των ουράνιων φαινομένων.

«Στόχος μου είναι να δείξω στον κόσμο τον νυχτερινό ουρανό, τους πλανήτες και τα αστέρια και γι’ αυτό το λόγο φέρνω μαζί μου το τηλεσκόπιό μου, παρ’ ότι ζυγίζει 70 κιλά. Η Σκιάθος έχει τον πιο όμορφο, καθαρό ουρανό που έχω δει ποτέ, και είναι το τέλειο μέρος για να παρατηρήσει κανείς τα αστέρια και τον ουράνιο θόλο» επισημαίνει.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για το διάστημα, τους πλανήτες και τα αστέρια είναι εντυπωσιακό και όπως αναφέρει «όλοι έχουν δει φωτογραφίες των πλανητών σε κάποιο βιβλίο, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να τα βλέπει κανείς εκ του φυσικού».

Δεκάδες αφιερώματα στο έργο του έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ ο αδελφός του, ο οποίος είναι δικηγόρος, διαθέτει σπίτι στην Ανακασιά, γεγονός που μαρτυρά τους στενούς δεσμούς που συνδέουν την οικογένεια Ντόσον με τη Μαγνησία.

«Εφτασα πριν από μια εβδομάδα στη Σκιάθο και θα μείνω για έναν μήνα στο νησί. Το πιο ενδιαφέρον που κάνω στις διακοπές μου είναι ότι τα βράδια ανεβαίνω στο πιο ψηλό σημείο της Σκιάθου, όπου είναι όλα σκοτεινά και παρατηρώ τον ουρανό, αναζητώντας νέους αστεροειδείς και κομήτες, για να συνεχίσω την έρευνά μου», αναφέρει.

Η πανδημία δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει το ταξίδι του στη Σκιάθο, το οποίο «σχεδίαζα πολύ καιρό», όπως ομολογεί, για να προσθέσει ότι «υπάρχει ασφάλεια γιατί οι άνθρωποι φορούν μάσκες, έχω υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό, ήταν όλα αρνητικά και η ζωή συνεχίζεται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου