ΤΟΠΙΚΑ

«Υπάρχει ανησυχία για τον χειμώνα»

υπάρχει-ανησυχία-για-τον-χειμώνα-741151

Βολιώτες, που δραστηριοποιούνται στα είδη διατροφής, γίνονται αποδέκτες της αγωνίας του κόσμου για την πανδημία

Αποδέκτες της αγωνίας των καταναλωτών για την επόμενη μέρα, τον χειμώνα που έρχεται και τις απρόβλεπτες εξελίξεις της πανδημίας γίνονται καθημερινά οι επαγγελματίες όλων των κλάδων. Με τη χρήση της μάσκας να έχει εδραιωθεί λόγω συνθηκών σε όλους τους χώρους, η νέα πραγματικότητα της τοπικής αγοράς αποτυπώνεται στον παλμό των καταστημάτων με είδη διατροφής, που κατέγραψε ενδεικτικά ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Εννέα στους δέκα καταναλωτές φορούν μάσκα» υπογραμμίζει ο Περικλής Βογιατζής, εργαζόμενος σε κρεοπωλείο, περιγράφοντας την εικόνα που αντικρίζει καθημερινά. Διαχωριστικό έχει τοποθετηθεί στο κατάστημα, προκειμένου να οριοθετηθεί ο χώρος για τους καταναλωτές, με τα αντισηπτικά χεριών να βρίσκονται παντού, σε πρώτη ζήτηση. Θέμα συζήτησης η πανδημία, με καταναλωτές να εκφράζουν την αντίθεσή τους σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων για τους ξένους τουρίστες και άλλους να παραμένουν ατάραχοι. Κοινή συνισταμένη, πάντως, είναι η ανησυχία για τον χειμώνα, με τον κ. Βογιατζή να επισημαίνει ότι «πολλοί είναι συγκρατημένοι. Αγοράζουν τα αναγκαία για το καθημερινό τραπέζι, με τον φόβο ενός ενδεχόμενου, νέου lock down και αυτό το ακούμε καθημερινά».

Η ανησυχία του κόσμου αποτυπώνεται στους τζίρους των καταστημάτων, που αναμφίβολα έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία. «Για τον φόβο του προστίμου, όσοι εισέρχονται στο κατάστημα φορούν μάσκα, αλλά ο κόσμος δεν έχει υπομονή να περιμένει στην ουρά και το γεγονός συμβάλλει αρνητικά στην κίνηση του καθενός», αναφέρει από την πλευρά του ο Νίκος Πανουτσόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος με βότανα και αφέψημα. Εκδηλη η αγωνία για τον χειμώνα, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «πράγματι, υπάρχει μια ανησυχία για τους χειμερινούς μήνες, ότι θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα και διατυπώνεται κυρίως από τους επαγγελματίες, διότι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Η γενικότερη ανησυχία αποτυπώνεται στους τζίρους, γιατί όλοι οι κλάδοι της οικονομίας έχουν επηρεαστεί».

Κοινά τα προβλήματα παντού, με τον Ηλία Φερεζή συνεργάτη αρτοποιείου, να τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ο κόσμος έχει αγωνίες, όπως όλοι, γιατί δεν ξέρει τι του ξημερώνει την επόμενη μέρα. Είναι δύσκολες οι εποχές, ο κορονοϊός είναι εδώ, δεν έχει φύγει ποτέ και δεν ξέρουμε κατά πόσο θα καταπολεμηθεί». Οσοι εισέρχονται στο κατάστημα φορούν απαραιτήτως μάσκα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση παραμένουν εκτός του καταστήματος, για να προμηθευτούν τα αναγκαία για το καθημερινό τραπέζι. «Παρατηρείται πτώση τζίρου σε όλα τα καταστήματα. Ο χειμώνας προβλέπεται να είναι δύσκολος. Μακάρι να διαψευστούμε και όλα να πάνε καλά. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει νέο lockdown, αλλά για να εξομαλυνθεί η κατάσταση πρέπει να βρεθεί εμβόλιο και κυρίως το φάρμακο που θα βοηθήσει τον πληθυσμό», επισημαίνει.

Την έντονη ανησυχία του κόσμου διακρίνει καθημερινά η Βαλεντίνα Κορτέση, ιδιοκτήτρια οπωροπωλείου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι περισσότεροι φορούν μάσκα, είτε γιατί φοβούνται το πρόστιμο, είτε γιατί έχουν τις ανησυχίες τους». Εκδηλη είναι η ανησυχία για τον χειμώνα που έρχεται και όπως αναφέρει η κ. Κορτέση «ο κόσμος φοβάται για ένα επόμενο lock down. Δεν θα έλεγα ότι είναι συγκρατημένοι στα είδη που αγοράζουν. Ψωνίζουν τα αναγκαία, αλλά υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, έχοντας περάσει ένα εξίσου δύσκολο καλοκαίρι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου