ΤΟΠΙΚΑ

«Βουτιά» αφίξεων στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου

βουτιά-αφίξεων-στο-αεροδρόμιο-νέας-741162

Ανησυχία προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία, που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής

Σε ελεύθερη πτώση η κίνηση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου με τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας να καταγράφονται στον αριθμό των επιβατών, που δεν ξεπερνούν τους 3.000. Ανησυχία προκαλούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, σε αντιδιαστολή με το πρώτο επτάμηνο του 2019, όπου καταγράφηκαν 26.304 διακινηθέντες επιβάτες, έναντι 22.911 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συγκεκριμένα, οι αφίξεις που καταγράφηκαν από την αρχή της σεζόν μέχρι και το περασμένο Σάββατο 23 Αυγούστου, ανέρχονται σε 3.080 άτομα, με 2.008 άτομα να έχουν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου το ίδιο διάστημα, με προορισμό την πατρίδα τους.

Δραματική η μείωση που καταγράφεται στην επιβατική κίνηση των τριών αεροπορικών εταιριών που πραγματοποιούν πτήσεις από το εξωτερικό το καλοκαίρι της πανδημίας, με τα αριθμητικά δεδομένα να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Η Βρετανική Easy Jet έφερε μέχρι στιγμής στη Μαγνησία 1.080 άτομα, ενώ αναχώρησαν στο μεταξύ 659. Η Γερμανική αεροπορική εταιρία Condor έφερε μέχρι στιγμής 653 άτομα και αναχώρησαν 431, ενώ η Γαλλική Transavia France που πραγματοποιεί ναυλωμένες πτήσεις από το Club Mediterrane στην Εύβοια, έφερε μέχρι στιγμής 1.347 άτομα και αναχώρησαν 918.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αερολιμενάρχης Νέας Αγχιάλου, Κώστας Ευσταθίου, ανέφερε ότι «η μείωση στην επιβατική κίνηση οφείλεται στην πανδημία και παρατηρείται παντού, σε όλα τα αεροδρόμια. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά και επιφυλασσόμαστε για το 2021».

Η εικόνα του 2019

Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα της περσινής χρονιάς, καθώς καταγράφηκε αύξηση που άγγιξε το 15% το πρώτο επτάμηνο του 2019 στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα χρόνο πριν την πανδημία, καταγράφηκαν 14.140 αφιχθέντες, 12.164 αναχωρούντες και 2.100 διερχόμενοι.

Εμφανώς αυξημένες ήταν, ταυτόχρονα, οι περσινές αφίξεις των επιβατών του Ιουνίου και του Ιουλίου, καθώς τον περασμένο Ιούνιο σημειώθηκαν 4.948 αφιχθέντες έναντι 3.489 τον Ιούνιο του 2018. Τον περσινό Ιούλιο, παράλληλα, αφίχθησαν 4.836 επιβάτες έναντι 4.740 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, ενώ σε επίπεδο πτήσεων καταγράφηκε επίσης αύξηση 3% με 313 κινήσεις το πρώτο επτάμηνο του 2019, έναντι 304 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πρώτη χώρα σε αφίξεις ήταν πέρυσι η Γαλλία με 4.731 Γάλλους τουρίστες, δεύτερη η Γερμανία με 4.000 αφιχθέντες, τρίτη η Μεγάλη Βρετανία με 3.500 αφίξεις Αγγλων, τέταρτοι οι Ολλανδοί με 1.000 αφιχθέντες και πέμπτοι οι Αυστριακοί με 770 αφίξεις το πρώτο επτάμηνο του 2019.

Ανησυχία στη Μαγνησία

Αναμενόμενη, εν πολλοίς, η «βουτιά» στις αφίξεις ξένων τουριστών στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου, η οποία επεσήμανε ότι «είμαστε όλοι σε στάση αναμονής. Υπάρχει η πρόθεση του κόσμου να ταξιδέψει, οι τουριστικοί πράκτορες έχουν μεταφέρει ούτως ή άλλως τα πακέτα τους για το 2021, υπάρχουν συζητήσεις για την επόμενη χρονιά αλλά προς το παρόν είμαστε σε μια κατάσταση αναμονής». Η κατάσταση στον τουρισμό παραμένει ρευστή, με την Θέκλα Καμμένου να επισημαίνει ότι «βλέποντας την γενικότερη εικόνα, θεωρώ ότι το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου είναι μια υποδομή κορυφαία και πρέπει να στηριχθεί και σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια στήριζε την ευρύτερη περιοχή 100%».

Με τον χειμώνα να διαγράφεται εξίσου αβέβαιος και δύσκολος για τους επαγγελματίες του τουρισμού, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, επισημαίνει ότι «και η επόμενη χρονιά προδιαγράφεται πάρα πολύ άσχημη. Για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να δούμε ποιες αεροπορικές εταιρίες θα μείνουν σε ισχύ, ποιές αεροπορικές εταιρείες θα πετάνε και θα υπάρχουν ακόμη, ποια τουριστικά γραφεία θα υπάρχουν και πάρα πολλά ακόμη. Θα γίνουν ανακατατάξεις, οπότε θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις καταστάσεις, με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε την επόμενη χρονιά». Αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση στη χερσαία Μαγνησία, επισημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών του Πηλίου, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, ενισχύοντας την θερινή κίνηση.

Το Πήλιο στηρίχτηκε φέτος στον οδικό τουρισμό, σε Ελληνες και Βαλκάνιους που ταξίδεψαν με ΙΧ, λειτουργώντας ως τονωτική ένεση, σε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Με την τουριστική κίνηση να διατηρείται σε καλά επίπεδα στην τελική ευθεία του Αυγούστου, ο ξενοδόχος Πάρης Κονιόρδος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών της θερινής περιόδου ήταν Αθηναίοι και λιγότερο Θεσσαλονικείς, με τους Βαλκάνιους που ταξίδεψαν οδικώς, να δίνουν επίσης το παρών. Χάρη στην παρουσία των ελλήνων καλύφθηκε σε πολύ μικρό ποσοστό η ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στις αφίξεις εξωτερικού. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κονιόρδος «και η επόμενη χρονιά διαγράφεται δύσκολη, γιατί ακόμη κι αν βρεθεί το εμβόλιο, οι απαιτούμενες διαδικασίες δεν γίνονται αυτόματα».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ Συγκεκριμένα, οι αφίξεις που καταγράφηκαν από την αρχή της σεζόν μέχρι και το περασμένο Σάββατο 23 Αυγούστου, ανέρχονται σε 3.080 άτομα, με 2.008 άτομα να έχουν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου το ίδιο διάστημα, με προορισμό την πατρίδα τους. Δραματική η μείωση που καταγράφεται στην επιβατική κίνηση των τριών αεροπορικών εταιριών που πραγματοποιούν πτήσεις από το εξωτερικό το καλοκαίρι της πανδημίας, με τα αριθμητικά δεδομένα να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η Βρετανική Easy Jet έφερε μέχρι στιγμής στη Μαγνησία 1.080 άτομα, ενώ αναχώρησαν στο μεταξύ 659. Η Γερμανική αεροπορική εταιρία Condor έφερε μέχρι στιγμής 653 άτομα και αναχώρησαν 431, ενώ η Γαλλική Transavia France που πραγματοποιεί ναυλωμένες πτήσεις από το Club Mediterrane στην Εύβοια, έφερε μέχρι στιγμής 1.347 άτομα και αναχώρησαν 918. Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αερολιμενάρχης Νέας Αγχιάλου, Κώστας Ευσταθίου, ανέφερε ότι «η μείωση στην επιβατική κίνηση οφείλεται στην πανδημία και παρατηρείται παντού, σε όλα τα αεροδρόμια. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά και επιφυλασσόμαστε για το 2021».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου