ΤΟΠΙΚΑ

Μία σπουδαία λαϊκή φωνή ~ Γνήσιο παιδί του Πειραιά

μία-σπουδαία-λαϊκή-φωνή-γνήσιο-παιδί-τ-744022

Τον εξαιρετικό ερμηνευτή Δημήτρη Κανέλλο ο Θάνος Μικρούτσικος για δισκογραφική συνεργασία, που σημειώνει επιτυχία

Σπάνιο μέταλλο φωνής διαθέτει ο Δημήτρης Κανέλλος, ο χαρισματικός ερμηνευτής που έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, δίνοντας το δικό του στίγμα στο ελληνικό πεντάγραμμο. Τον ταλαντούχο ερμηνευτή επέλεξε ο Θάνος Μικρούτσικος για δισκογραφική συνεργασία, με τα τραγούδια που ανέδειξε με το υπέροχο ηχόχρωμα της φωνής του να ακούγονται παντού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εχει εμφανιστεί σε μουσική σκηνή του Βόλου με την Γλυκερία και όπως επισημαίνει, στον ΤΑΥΔΡΟΜΟ, διατηρεί πολύ ωραίες αναμνήσεις από την πόλη και την φιλόξενη διάθεση των κατοίκων. «Εχω πολλούς φίλους στον Βόλο και όσες φορές έχω έρθει, έχω περάσει καταπληκτικά» τονίζει.

Σεμνός και προσγειωμένος, συνδυάζει την πρωινή του εργασία στον ιδιωτικό τομέα με τις μουσικές του δραστηριότητες, ανεβαίνοντας προσεκτικά τα σκαλιά της επιτυχίας, χωρίς να κομπάζει. Γνήσιο παιδί του Πειραιά, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια όπου διαμένει μέχρι σήμερα, μεταφέροντας τα βιώματά του στην μουσική, στις εικόνες που σφράγισαν την ψυχή του, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη ως ερμηνευτής.

Λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία κυκλοφόρησε η τρίτη δισκογραφική του δουλειά από τη Minos EMI, με τίτλο «Οσα Ονειρευτήκαμε» σε ποίηση Αλκη Αλκαίου και συνθέσεις των Θάνου Μικρούτσικου, Μίλτου, Πασχαλίδη, Θύμιου Παπαδόπουλου και Μανόλη Ανδρουλιδάκη, ενώ ήδη έχει ξεχωρίσει το τραγούδι «Οσο κρατάει ένας καφές».

Είχαν προηγηθεί το 2010 τα «Χίλια Γράμματα» με επανεκτελέσεις τραγουδιών, όπως το «Καλοκαίρια και χειμώνες», το «Έτσι σ’ αγάπησα» κ.ά., ενώ το 2017 κυκλοφόρησε μια ακόμα δισκογραφική δουλειά από τη heaven με τίτλο, «Ο Δημήτρης Κανέλλος ερμηνεύει Φώντα Λάδη».

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη δισκογραφική συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο, λίγο διάστημα πριν φύγει από τη ζωή, υπογραμμίζει ότι «κυκλοφόρησε τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία. Είναι πολύ συγκινητική η εμπειρία και αποφεύγω, όσο γίνεται, να το σκέφτομαι, γιατί με φορτίζει συναισθηματικά. Πραγματικά αυτός ο άνθρωπος με τίμησε με το παραπάνω και δεν παύει να είναι μεγάλη τιμή για μένα η συγκεκριμένη συνεργασία».

Η γνωριμία του με τον Θάνο Μικρούτσικο, προέκυψε μέσα από συναυλιακά αφιερώματα στον Ρίτσο, που πραγματοποιήθηκαν το 2018, ανοίγοντας τον δρόμο για την μετέπειτα δισκογραφική τους συνεργασία. «Αρχικά είχαμε αποφασίσει να πω επανεκτελέσεις τραγουδιών όπως το «Οσο κρατάει ένας καφές» και το «Μια παλιά φωτογραφία». Στη πορεία, λίγο πριν ολοκληρωθεί το άλμπουμ, μου έδωσε και δύο καινούργια του τραγούδια πάντα σε ποίηση Αλκη Αλκαίου εκ των οποίων το ένα, είναι και το ομότιτλο του δίσκου, το «Όσα ονειρευτήκαμε», υπογραμμίζει.

Στον Πειραιά του Στέλιου

Ο Δημήτρης Κανέλλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια του Πειραιά. Από πολύ μικρή ηλικία, περίπου 8 ετών, τραγούδησε για πρώτη φορά σε σχολικές εκδηλώσεις, αποκαλύπτοντας το ταλέντο του. Σε ηλικία 11 ετών παρακολούθησε μαθήματα μπουζουκιού, θεωρίας της μουσικής και αρμονίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας και σε ηλικία 17 ετών, έκανε μαθήματα φωνητικής σύγχρονου τραγουδιού στο Εθνικό Ωδείο στη πλατεία Βάθης, με δασκάλα την Αννα Διαμαντοπούλου. Ηδη από την ηλικία των 16 – 17 ξεκίνησε δειλά τα πρώτα του βήματα, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας σε ταβερνάκια της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και του Πειραιά, εξασφαλίζοντας το χαρτζιλίκι του. «Μου άρεσε από μικρή ηλικία η μουσική, γιατί με βοηθούσε να ξεφεύγω από τα καθημερινά προβλήματα. Το τραγούδι προέκυψε στην πορεία, γιατί δεν ήταν εξαρχής όνειρο ζωής να γίνω τραγουδιστής. Αυτό προέκυψε στην πορεία, λόγω συνθηκών», αναφέρει.

Τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας έμελλε να αποδειχθούν καθοριστικά για την μετέπειτα ζωή του. Μένοντας σε μια περιοχή όπως η Νίκαια, απ’ όπου πέρασαν μεγάλες δόξες του λαϊκού τραγουδιού, όπως Στέλιος Καζαντζίδης, η Καίτη Γκρέυ, ο Στράτος Διονυσίου, ο Πάνος Γαβαλάς και άλλοι, έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στην ψυχή του βιώματα και αναμνήσεις που περιστρέφονται γύρω από το λαϊκό τραγούδι. Κορυφαία ανάμνηση παραμένει, ωστόσο, για τον ίδιο, η γνωριμία του με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον θρύλο του λαϊκού τραγουδιού, που έγραψε ιστορία. «Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Στέλιο Καζαντζίδη, γιατί έμενε στη Νίκαια, πέντε στενά πιο πέρα από τον σπίτι μου. Τον έβλεπα συχνά στη Νίκαια, γιατί περπατούσε στους δρόμους, σύχναζε σε διάφορα κουτούκια και ήταν πολύ προσιτός. Οποτε τον έβλεπα, δεν έχανα ευκαιρία να του μιλάω, να συζητάω μαζί του. Ημουν πολύ μικρός σε ηλικία δεν είχα κάνει καλά – καλά τα πρώτα μου βήματα στη μουσική και στο τραγούδι και το να μιλάω στο Στέλιο ήταν όχι όνειρο ζωής. Ενιωθα λες και είχα φτάσει στον ουρανό και στο διάστημα», θυμάται.

Μεγάλες συνεργασίες

Το ιδιαίτερο μέταλλο της φωνής του έχει σφραγίσει συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του βεληνεκούς της Πόλυς Πάνου, στα πρώτα του βήματα, της Ελένης Βιτάλη, της Γλυκερίας και πολλών ακόμη σπουδαίων λαϊκών ερμηνευτών. «Μόλις είχα απολυθεί από φαντάρος και μέσω της επαφής μου τότε με έναν φίλο, τον Σπύρο Νικόπουλο, συμμετείχα σε κάποιες από τις συναυλίες που είχαν κλείσει με την Πόλυ Πάνου» υπογραμμίζει.

Κάθε συνεργασία αποτελεί και μια ξεχωριστή στιγμή για τον ίδιο, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «εκείνο που αποκόμισα είναι η αληθινή τους αγάπη για το λαϊκό τραγούδι, γιατί τελικά αυτοί που καθόρισε αυτούς τους μεγάλους τραγουδιστές και τους έχει αγαπήσει ο κόσμος, είναι το γεγονός ότι τίμησαν μέχρι τέλους το λαϊκό τραγούδι. Το αγάπησαν πραγματικά, όχι επιφανειακά».

Στην περίοδο της πανδημίας

Συνεχίζει τη μουσική του διαδρομή χωρίς να εγκαταλείπει ποτέ την πρωινή του εργασία, ενώ αναλογίζεται με έντονο προβληματισμό, τα δεινά που έχει προκαλέσει η πανδημία στον χώρο της μουσικής και του τραγουδιού. «Ο κλάδος των μουσικών και γενικότερα το λεγόμενο ακρόαμα και θέαμα, έχει υποστεί πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά και συνεχίζει να ταλαιπωρείται από όλο αυτό. Πιστεύω ότι έχει πολύ σημαντικό κομμάτι ευθύνης και το κράτος, γιατί πρέπει να σκύψει πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων, όχι μόνο των μουσικών και των τραγουδιστών, αλλά γενικότερα όσων πλήττονται από αυτή την κατάσταση».

Λίγο διάστημα πριν το lock down παρουσιάστηκε η νέα του δισκογραφική δουλειά σε μουσική σκηνή της Αθήνας, ενώ όπως αναφέρει έχουν αναβληθεί συναυλίες στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχει, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «είναι μια ιδιαίτερη περίοδος αυτή που διανύουμε, αλλά θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, για να αντεπεξέλθουμε».

Σε πείσμα της πανδημίας, δεν σταματάει να ονειρεύεται, να θέτει στόχους. Όπως ομολογεί: «Όνειρό μου και αυτό που με προβληματίζει δημιουργικά, είναι ότι θα ήθελα να αφήσω πίσω μου, όταν κάποια στιγμή φύγω και εγώ από τη ζωή, μια όμορφη, ποιοτική καριέρα πάνω σε αυτό που κάνω, πάνω στο τραγούδι και πάνω στη μουσική. Θα ήθελα να αφήσω κάτι πίσω μου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου