ΤΟΠΙΚΑ

Παλεύουν σε πείσμα της πανδημίας

παλεύουν-σε-πείσμα-της-πανδημίας-744724

Μάχη να παραμείνουν όρθιοι δίνουν οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί

Ηρωική προσπάθεια καταβάλλουν οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Μαγνησίας να παραμείνουν όρθιοι σε πείσμα της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι η πτώση τζίρου υπερβαίνει το 50%. Με την τουριστική κίνηση του Αυγούστου να εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σαν τονωτική ένεση, τα προϊόντα των συνεταιρισμών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση τη συγκεκριμένη περίοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στις επάλξεις δυναμικά οι 15 γυναίκες που στηρίζουν την δραστηριότητα του Συνεταιρισμού της Πορταριάς που συμπλήρωσε 20 χρόνια δράσης. Με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, τα μέλη του συνεταιρισμού παρασκευάζουν μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, αξιοποιώντας τον πλούτο των καλοκαιρινών φρούτων του Πηλίου, εντάσσοντας στα προϊόντα τους την μαρμελάδα ντομάτα, που κάνει θραύση, όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ταμίας του Συλλόγου, Ευανθία Φυγετάκη, ενώ παράλληλα παρασκευάζουν χυλοπίτες και τραχανά.

Ο Συνεταιρισμός παρέμεινε κλειστός για διάστημα τριών μηνών με τις γυναίκες που τον απαρτίζουν, να καλούνται να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά έξοδα, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, με μηδενικά έσοδα. «Η πανδημία προκάλεσε πολύ σοβαρά προβλήματα, με κυριότερο το οικονομικό. Ευτυχώς αυξήθηκε η κίνηση τον Αύγουστο, λόγω των επισκεπτών, και ελπίζουμε να συνεχιστεί, για να καλύψουμε μέρος της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε το lock down», σύμφωνα με την ίδια.

Σε ανάλογο μήκος κύματος η εικόνα που καταγράφεται στον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς. «Αυτή την στιγμή έχουμε καλή εικόνα, γιατί το χωριό μας έχει αρκετό κόσμο και κινούμαστε κανονικά όπως κάθε καλοκαίρι τέτοια εποχή. Στη διάρκεια του lock down δεν υπήρχε τίποτα, ήταν νεκρή περίοδος» αναφέρουν η πρόεδρος Μαρία Τσανάκα και η ταμίας Αλεξάνδρα Παφίλη.

Ομάδα 15 γυναικών συνεχίζει την προσπάθεια, παρασκευάζοντας μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από καλοκαιρινά φρούτα, γλυκά ταψιού, μπακλαβά και καρυδόπιτα.

Σημείο αναφοράς για τον συνεταιρισμό που λειτουργεί από το 1993, οι εξαγωγική δραστηριότητα στην Γερμανία, με αιχμή του δόρατος την μαρμελάδα σύκο, νεράντζι, μανταρίνι και πορτοκάλι.

Εξι μόλις γυναίκες, από 25 που ξεκίνησαν την προσπάθεια πριν από 21 χρόνια, παλεύουν για να κρατήσουν τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Γλώσσας. «Προσπαθούμε αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα το φετινό καλοκαίρι. Η τουριστική κίνηση είναι μικρότερη απ’ ότι περιμέναμε, αλλά προσπαθούμε όσο μπορούμε, παρότι είναι λιγότερος φέτος ο κόσμος στο νησί» επισημαίνει η πρόεδρος Ελένη Χήρα.

Ο τζίρος έχει μειωθεί πάνω από το μισό σε σχέση με πέρυσι, με τα μέλη του συνεταιρισμού της Γλώσσας να επιμένουν κόντρα στον κορονοϊό, παρασκευάζοντας πίτες, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, κουλουράκια, γλυκίσματα που προορίζονται για γάμους και βαπτίσεις. «Είναι πολύ δύσκολη περίοδος, αλλά προσπαθούμε να καλύψουμε τα πάγια έξοδα. Δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα αντέξουμε, γιατί είναι μεγάλη, κοπιαστική η προσπάθεια και έσοδα δεν υπάρχουν. Παρόλα ταύτα, συνεχίζουμε, γιατί είναι κρίμα να πάει χαμένη η προσπάθεια», υπογραμμίζει καταλήγοντας η κ. Χήρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου